Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Inicijativa DiscoverEU omogućuje još 14 500 mladih priliku za istraživanje Europe

Bruxelles, 14. siječnja 2019.

Među gotovo 80 000 prijava za putne karte u okviru inicijative DiscoverEU odabrano je više od 14 500 osamnaestogodišnjih dobitnika. Dobitnici karata moći će od 15. travnja do 31. listopada 2019. trideset dana putovati Europom.

U drugom krugu inicijative DiscoverEU, koju je pokrenula Europska komisija, zaprimljeno je gotovo 80 000 prijava mladih iz svih država članica EU-a. Dvotjedni rok za prijavu završio je 11. prosinca 2018. Na temelju kriterija za dodjelu i kvota utvrđenih za svaku državu članicu EU-a odabrano je 14 536 mladih Europljana.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: Prekrasno je vidjeti kako mladi Europljani u okviru inicijative DiscoverEU istražuju svoj kontinent. Tijekom dva kruga 2018. prijavilo se gotovo 180 000 mladih iz cijele Europe. Zahvaljujući ovoj inicijativi omogućili smo oko 30 000 mladih da otkrivaju kulture i tradicije europskih zemalja te da se upoznaju s ostalim putnicima i zajednicama s kojima se susreću na putu. Pravo je nadahnuće vidjeti mlade kako tijekom putovanja na temelju vlastitih iskustava otkrivaju Europu.DiscoverEU im omogućuje da sami planiraju putovanja, dijele svoje dogodovštine putem društvenih medija i sklapaju nova prijateljstva.

Ovih će dana dobitnici drugog kruga primiti obavijest radi rezervacije putovanja. Od 15. travnja do 31. listopada 2019. putovat će trideset dana sami ili u skupinama od najviše pet osoba. Većina će ih putovati željeznicom, a drugim prijevoznim sredstvima poslužit će se u iznimnim slučajevima.

Osim putnih karata mladi će dobiti i upute prije putovanja, a moći će se i međusobno povezati putem društvenih medija. Obavijestit će ih se i o dostupnim posebnim pogodnostima, kao što su snižene ulaznice za muzeje i razgledavanje kulturnih znamenitosti, mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima učenja ili dobrodošlice koje organiziraju gradovi koje će posjetiti.

Kontekst

DiscoverEU dostupna je i jednostavna inicijativa koja mladima, neovisno o sredini iz koje dolaze, omogućuje da sami ili u skupini neformalno putuju. Za osamnaestogodišnjake je to prilika da uče o europskoj kulturnoj baštini i raznolikosti, povežu se s drugim mladima i otkrivaju svoj europski identitet. Inicijativa je pokrenuta u lipnju 2018. nakon što je Europski parlament predložio pripremno djelovanje s proračunom od 12 milijuna eura za 2018. U prvom krugu inicijative priliku za putovanje Europom dobilo je približno 15 000 mladih. Europski parlament je za inicijativu DiscoverEU 2019. odobrio 16 milijuna eura. Komisija planira pokrenuti sljedeći krug prijava u ljeto 2019. Točni datumi i dodatne informacije pravodobno će se objaviti na Europskom portalu za mlade.

Komisija je u svibnju 2018. predložila da se inicijativi DiscoverEU iz sljedećega dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. namijeni 700 milijuna eura u okviru budućeg programa Erasmus+. Ako Europski parlament i Vijeće prihvate taj prijedlog, u tom će sedmogodišnjem razdoblju priliku za putovanje dobiti još 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka.

Komisija želi inicijativu DiscoverEU učiniti još bogatijim i uključivijim iskustvom učenja za mlade Europljane. U tu svrhu namjerava je približiti još većem broju mladih te je poboljšati uzimajući u obzir interese i povratne informacije putnika i ključnih dionika.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori o drugom krugu inicijative DiscoverEU

Informativni članak

Europski portal za mlade

IP/19/302

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar