Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Komisija poziva čelnike da izrade plan za postizanje jesenskog dogovora

Bruxelles, 13. lipnja 2019.

Europska komisija uoči sastanka Europskog vijeća 20. i 21. lipnja poziva čelnike da ubrzaju pregovore o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. kako bi se do jeseni mogao postići dogovor. Dogovor je nadohvat ruke, ali preostaje još mnogo posla i mnogo je toga na kocki.

Komisija je u danas objavljenoj Komunikaciji razmotrila dosadašnja postignuća i utvrdila glavna otvorena pitanja koja treba riješiti i tako stvoriti uvjete za brzi dogovor. Vremena je sve manje, a kašnjenje u donošenju budućeg proračuna EU-a uzrokovalo bi velike troškove. Ako se dogovor ne postigne na vrijeme, posljedice će osjetiti studenti, poljoprivrednici i istraživači te svi ostali koji ostvaruju korist od proračuna EU-a. Aktualni proračun EU-a za razdoblje 2014. – 2020. donesen je sa šest mjeseci zakašnjenja, što je imalo negativne posljedice za mnoge građane u državama članicama i izvan njih (vidjeti Prilog).

Da se takvo što ne ponovi, Komisija danas poziva Europsko vijeće da izradi plan koji će omogućiti da se najesen postigne dogovor o dugoročnom proračunu EU-a te da potakne Vijeće da mu daljnji rad na tome bude na prvom mjestu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Mnogo je truda već uloženo u rad na prijedlogu Komisije za budući dugoročni proračun EU-a. Čestitam Europskom parlamentu i državama članicama u Vijeću na njihovu zalaganju i predanosti. Sad je vrijeme da se stvari ubrzaju. Ovu godinu obilježio je najveći odaziv na europske izbore u proteklih 20 godina i kampanja koja je više nego ikad dosad bila posvećena europskim pitanjima pa je možemo smatrati godinom obnove naše Unije. Dogovor o budućem proračunu ne temelji se na izračunima nego na usklađivanju naših ambicija i prioriteta s odgovarajućim proračunskim sredstvima. O dogovoru ovisi mnogo toga, ali uz hrabrost i političku volju do jeseni ga se može postići.

Povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger izjavio je: Zahvaljujući kvalitetnom radu triju uzastopnih predsjedništava Vijeća već smo postigli djelomični dogovor o 12 sektorskih predmeta, dok o njih 16 pregovori mogu početi. Međutim, najvažnije je postići dogovor o općem okviru. To moramo učiniti što prije zbog naših studenata, poljoprivrednika i istraživača, koji se kao i mnogi drugi građani oslanjaju na proračun EU-a.

Komisija je u svibnju i lipnju 2018. iznijela prijedlog novog i modernog dugoročnog proračuna koji je čvrsto usmjeren na prioritete Unije, uključujući zakonodavne prijedloge za 37 sektorskih programa. Na temelju tog prijedloga već se mnogo učinilo u Europskom parlament i Vijeću. Ostvaren je napredak kad je riječ o općem okviru, a mnogi su sektorski prijedlozi barem djelomično zaključeni.

Mnogi elementi koje je Europska komisija prvobitno predložila već su tijekom pregovora dobili široku potporu Europskog parlamenta i Vijeća. Među njima su:

  • snažan naglasak na europsku dodanu vrijednost;
  • racionalnija i transparentnija struktura budućeg proračuna;
  • smanjenje broja programa i stvaranje novih integriranih programa u područjima kao što su ulaganje u ljude, jedinstveno tržište, strateška ulaganja te prava i vrijednosti;
  • veća usmjerenost na sinergije među instrumentima;
  • pojednostavnjenje pravila financiranja;
  • veća fleksibilnost kako bi se moglo hitro reagirati u svijetu brzih promjena.

Napredak je ostvaren i u raspravama o:

  • prijedlogu za proračunski instrument za konvergenciju i konkurentnost u europodručju;
  • prijedlogu za novi mehanizam kojim se sprječava da opći nedostaci u vladavini prava ugrožavaju proračun EU-a;
  • prijedlozima Komisije za modernizaciju prihodovne strane proračuna EU-a.

Istovremeno se raspravlja o ključnim političkim pitanjima, a posebno o financijskim aspektima. Sad je pravi trenutak za njihovo rješavanje. Europsko vijeće trebalo bi u lipnju pokrenuti novu fazu političkih pregovora sa sve većim naglaskom na financijskim i drugim strateškim pitanjima. Jedino tako moguće je postići pravodobni dogovor i početi s provedbom novih programa do 1. siječnja 2021.

Pravodobno donošenje budućeg proračuna imat će konkretne rezultate za sve Europljane. Zahvaljujući tome već 2021. otvorili bi se deseci tisuća istraživačkih radnih mjesta i mnogo više u gospodarstvu općenito, više od 100 000 projekata u području kohezijske politike počelo bi na vrijeme, 1 000 000 mladih moglo bi iskoristi program razmjene Erasmus, a 40 000 bi ih moglo sudjelovati u aktivnostima solidarnosti diljem Europe. Time bi se pomoglo perspektivnim novim poduzećima te malim i srednjim poduzećima da ostvare svoja ulaganja, znatno bi se povećala ulaganja i kapaciteti u području obrane i pridonijelo zaštititi granica Unije od trgovine ljudima, krijumčarenja i prijevare.

Dovršetak rada na budućem okviru i programima potrošnje na vrijeme da bi se do 1. siječnja 2021. omogućila njihova potpuna provedba bit će pravi izazov, ali ga je uz vodstvo Europskog vijeća moguće savladati.

Kontekst

Komisija je 2. svibnja 2018. predstavila prijedlog modernog, uravnoteženog i pravednog proračuna za ostvarenje europskih prioriteta koje su utvrdili čelnici u Bratislavi 2016. i u Rimu 2017. Nakon tog prijedloga odmah su uslijedili zakonodavni prijedlozi za 37 sektorskih programa koji su dio budućeg dugoročnog proračuna. Na tim je čvrstim temeljima Komisija s bugarskim, austrijskim i rumunjskim predsjedništvom radila na nastavku pregovora.

Kad je riječ o rokovima, Komisija od početka podržava ambiciozan vremenski okvir. Europsko vijeće u svojim je zaključcima od prosinca 2018. zatražilo postizanje dogovora u Europskom vijeću u jesen 2019. Komisija će radi ostvarenja tog cilja nastaviti blisko surađivati s trenutačnim i budućim predsjedništvom i Europskim parlamentom.

Dodatne informacije

Informativni članak (13. lipnja 2019.)

Komunikacija Komisije Plan za postizanje dogovora o dugoročnom proračunu Unije za razdoblje 2021.–2027. (13. lipnja 2019.)

Priopćenje za medije o prijedlogu Komisije od 2. svibnja 2018. za sljedeći dugoročni proračun Europe

Proračun EU-a za budućnost

 
 

PRILOG priopćenju IP/19/2952, 13.6.2019.

Kašnjenje u donošenju proračuna EU-a imat će posljedice za građane i poduzeća.

Annex

IP/19/2952

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar

Photos