Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Enotni digitalni trg: Evropa razglasila osem lokacij za vrhunske superračunalnike

Luxembourg, 7. junija 2019

Po vsej EU je bilo izbranih osem lokacij za centre za superračunalništvo, v katerih se bodo uporabljali prvi evropski superračunalniki. Ti bodo nudili podporo evropskim raziskovalcem, industriji in podjetjem pri razvoju novih aplikacij na številnih področjih, od načrtovanja novih zdravil in materialov do boja proti podnebnim spremembam.

Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC) je izbralo osem lokacij za centre za superračunalništvo v osmih različnih državah članicah, ki bodo gostili nove visokozmogljivostne računalnike, s čimer bo Evropa postala vodilna svetovna regija na področju superračunalništva. Te lokacije bodo v Sofiji (v Bolgariji), Ostravi (na Češkem), Kaajaniju (na Finskem), Bologni (v Italiji), Bissnu (v Luksemburgu), Minhu (na Portugalskem), Mariboru (v Sloveniji) in Barceloni (v Španiji). Centri bodo podpirali razvoj pomembnih aplikacij na področjih, kot so personalizirana medicina, načrtovanje novih zdravil in materialov, bioinženiring, napovedovanje vremena in podnebne spremembe. Skupno bo 19 od 28 držav, ki sodelujejo v skupnem podjetju, del konzorcijev, ki bodo upravljali centre. Skupaj s finančnimi sredstvi EU bo skupni proračun znašal 840 milijonov evrov. Natančna ureditev financiranja novih superračunalnikov bo upoštevana v sporazumih o gostovanju, ki bodo kmalu podpisani.

Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za enotni digitalni trg, Andrus Ansip je povedal: „Ti centri bodo našim raziskovalcem omogočili dostop do vrhunskih superračunalnikov, ki so strateška naložba v prihodnost evropske industrije. Svoje podatke bodo lahko obdelovali v EU in ne zunaj nje. Evropa lahko s tem velikim korakom naprej doseže naslednjo raven računalniške zmogljivosti. S superračunalniki bomo lahko dosegli napredek na področju tehnologij, ki so usmerjene v prihodnost, kot so internet stvari, umetna inteligenca, robotika in podatkovna analitika.“

Evropski komisar za proračun in človeške vire Günther Oettinger je dejal: „Ta pobuda kaže, kako lahko skupna naložba EU in njenih držav članic v podporo skupnemu cilju prispeva k temu, da Evropa postane vodilna sila v visokotehnološkem sektorju ter prinese znatne koristi vsem evropskim državljanom in podjetjem. Pri načrtovanju naslednjega dolgoročnega proračuna EU smo predlagali, da se znatna sredstva prek programa za digitalno Evropo vložijo v vrhunsko superračunalništvo in podatkovno infrastrukturo.“

Komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je dodala: „Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo je odličen primer tega, kako lahko države EU sodelujejo pri spodbujanju inovacij in konkurenčnosti na področju navedenih visoko strateških tehnologij na svetovni ravni. Prepričana sem, da bodo novi superračunalniki v navedenih lokacijah okrepili konkurenčnost Evrope na digitalnem področju. Dokazali smo, da ima evropski pristop dodano vrednost, saj bo našim državljankam in državljanom ter malim in srednjim podjetjem prinesel konkretne koristi.“

V današnjem svetu so visokozmogljivostne računalniške zmogljivosti ključnega pomena za ustvarjanje rasti in delovnih mest kot tudi za strateško avtonomijo in inovacije na vseh področjih. Superračunalništvo se lahko uporablja na najrazličnejše načine. Na primer za napoved razvoja lokalnih in regionalnih vremenskih vzorcev ter velikosti in poteka neviht in poplav, kar omogoča sprožitev sistemov zgodnjega opozarjanja v primeru skrajnih vremenskih pojavov. Uporablja se tudi pri načrtovanju novih zdravil, saj lahko rešuje kompleksne fizikalne enačbe, ki predstavljajo modele molekulskih procesov in interakcij novega zdravila s človeškimi tkivi. Letalska in avtomobilska industrija prav tako uporabljata superračunalništvo za izvajanje kompleksnih simulacij ter preskušanje posameznih sestavnih delov kot tudi celotnih letal in avtomobilov. Poleg tega so superračunalniki bistveni za izvedbo obsežnih simulacij in podatkovno analitiko ter zato izredno pomembni pri razvoju umetne inteligence in okrepitvi Evrope na področju kibernetske vrednosti in veriženja podatkovnih blokov.

Nadaljnji koraki

Skupno podjetje skupaj z izbranimi centri za superračunalništvo načrtuje nakup osmih superračunalnikov: treh predhodnikov eksaravenskih računalnikov (ki lahko izvedejo več kot 150 petaflopsov ali 150 milijonov milijard izračunov na sekundo), ki bodo med najzmogljivejšimi petimi na svetu, in pet petaravenskih računalnikov (ki lahko izvedejo najmanj štiri petaflopse ali štiri milijone milijard operacij na sekundo).

Predhodniki eksaravenskih računalnikov naj bi po pričakovanjih zagotavljali štiri do petkrat večjo računalniško zmogljivost kot sedanji vrhunski superračunalniki Partnerstva za napredno računalništvo v Evropi (PRACE). Skupaj s petaravenskimi sistemi bodo podvojili zmogljivosti za superračunalništvo, ki so na voljo za uporabo na evropski ravni, kar pomeni, da bo do njih imelo dostop mnogo več uporabnikov.

Skupno podjetje bo v naslednjih nekaj mesecih podpisalo sporazume z izbranimi gostiteljskimi subjekti in njihovimi gostiteljskimi konzorciji. V teh sporazumih bo upoštevano, kako bo potekal postopek javnega naročanja za nakup računalnikov ter ustrezne proračunske obveznosti Komisije in držav članic. Superračunalniki bodo predvidoma začeli delovati v drugi polovici leta 2020, uporabljali pa jih bodo lahko evropski uporabniki iz akademskih krogov, industrije in javnega sektorja. Vsi novi superračunalniki bodo, tako kot obstoječi superračunalniki, ki so del PRACE, povezani z visokohitrostnim vseevropskim omrežjem GEANT.

V naslednjih nekaj dneh bodo visoki uradniki Komisije skupaj s predstavniki nacionalnih vlad in udeleženih centrov za superračunalništvo predstavili ta pomemben mejnik za superračunalništvo v Evropi.

Ozadje

Skupno podjetje EuroHPC, ki ga je predlagala Komisija in podprl Svet EU, je bilo ustanovljeno novembra 2018, njegov cilj pa je EU zagotoviti vrhunsko infrastrukturo za superračunalništvo do konca leta 2020.

Skupno podjetje je februarja 2019 objavilo prve razpise za prijavo interesa, da bi izbralo kraje, kjer bodo do konca leta 2020 nameščeni prvi superračunalniki. Objavljena sta bila dva razpisa: eden za gostiteljske subjekte za petaravenske superračunalnike in eden za gostiteljske subjekte za predhodnike eksaravenskih superračunalnikov.

Superračunalništvo je ključna prednostna naloga programa EU za digitalno Evropo, ki ga je Komisija predlagala maja 2018 v okviru naslednjega dolgoročnega proračuna EU skupaj s predlogom, da se za financiranje superračunalništva v Evropi v obdobju 2021–2027 nameni 2,7 milijarde evrov. Ta proračun bo skupnemu podjetju omogočil, da bo do leta 2023 podprl nakup eksaravenskih superračunalnikov (ki lahko izvedejo 1018 izračunov na sekundo ali tisoč petaflopsov) ter razvoj vodilnih aplikacij, ki se izvajajo na teh superračunalnikih, in spretnosti, ki so potrebne za njihovo uporabo.

Več informacij

Informativni pregled združevanja virov za izgradnjo vrhunske superračunalniške infrastrukture in ekosistema v Evropi

Skupno podjetje EuroHPC

Sporočilo za medije: Svet podpira načrte Komisije za naložbo v vrednosti milijarde evrov v vrhunske evropske superračunalnike

IP/19/2868

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar

Documents


PRILOGE_SL.pdf