Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Pobuda DiscoverEU: 20 000 več mladih bo dobilo priložnost za raziskovanje Evrope

Bruselj, 6. junija 2019

V tretjem krogu te nove pobude EU za mlade se je prijavilo skoraj 95 000 mladih. Okoli 20 000 osemnajstletnih Evropejcev in Evropejk je bilo izbranih za dobitnike vozovnice DiscoverEU. Ti se bodo lahko med 1. avgustom 2019 in 31. januarjem 2020 odpravili na do 30-dnevno potovanje.

Na tretji natečaj v okviru pobude DiscoverEU se je v dvotedenskem obdobju za prijavo, ki se je zaključilo 16. maja 2019, prijavilo skoraj 95 000 mladih iz vseh držav članic EU. Na podlagi meril za izbor in ob upoštevanju kvot, določenih za posamezne države članice EU, je bilo za dobitnike vozovnice izbranih okoli 20 000 mladih.

Evropski komisar Tibor Navracsics, pristojen za izobraževanje, kulturo, mlade in šport, je povedal: „Pobuda DiscoverEU ta mesec praznuje prvo obletnico. V enem letu se je približno 275 000 mladih Evropejcev in Evropejk prijavilo, da bi se potegovali za okoli 50 000 vozovnic.Ponosen sem, da vse več mladih raziskuje bogastvo naše zgodovine in kulture, sklepa nova prijateljstva prek meja, krepi svojo neodvisnost in samozadostnost, deli izkušnje in občutja ter odkriva, kdo v resnici so.“

Mladi, ki so bili izbrani za dobitnike vozovnice na tretjem natečaju, bodo o tem obveščeni, da bodo lahko organizirali svoje potovanje. Med 1. avgustom 2019 in 31. januarjem 2020 se bodo lahko sami ali v skupini največ petih odpravili na do 30-dnevno potovanje. Večina bo potovala z vlakom, v izjemnih primerih pa bodo lahko uporabljali tudi druga prevozna sredstva.

Dobitniki bodo poleg vozovnice prejeli tudi tehnično podporo in nasvete, na primer glede tega, kako trajnostno potovati ali postati ambasador DiscoverEU. Vabljeni bodo, da poročajo o svojih izkušnjah, na primer prek družbenih medijev, kot so Instagram, Facebook in Twitter, ali s predstavitvijo na svoji šoli ali v svoji lokalni skupnosti. Poleg tega bodo lahko prek družbenih medijev stopili v stik z drugimi dobitniki in si izmenjevali izkušnje.

Vsi dobitniki bodo povabljeni tudi na prva srečanja v okviru pobude DiscoverEU, ki bodo potekala v različnih krajih po vsej Evropi o temah, kot sta trajnostnost in kulturna dediščina. Prvo srečanje bo potekalo 12. in 13. julija v Nijmegnu (na Nizozemskem), njegov poudarek pa bo na trajnostnosti.

Po načrtih Komisije bo pred koncem leta objavljen naslednji natečaj, pri katerem bo na voljo nadaljnjih 20 000 vozovnic.

Ozadje

DiscoverEU je dostopna in enostavna pobuda, ki mladim, tudi tistim iz prikrajšanih okolij, omogoča, da si posamezno ali v majhnih skupinah nabirajo potovalne izkušnje. Osemnajstletnicam in osemnajstletnikom daje priložnost, da se seznanijo z evropsko kulturno dediščino in raznolikostjo, se družijo s sovrstniki in odkrivajo svojo evropsko identiteto. Pobuda se je začela izvajati junija 2018, in sicer po predlogu Evropskega parlamenta za pripravljalni ukrep s proračunom 12 milijonov evrov za leto 2018.

V prvih dveh krogih prijav je priložnost za potovanje po Evropi dobilo okoli 30 000 mladih. Za izvajanje pobude DiscoverEU v letu 2019 je Evropski parlament odobril sredstva v višini 16 milijonov evrov. Komisija namerava pred koncem leta 2019 objaviti naslednji natečaj za zbiranje prijav. Točni datumi in dodatne informacije bodo pravočasno objavljeni na evropskem mladinskem portalu.

Glede na zanimanje mladih popotnikov za pobudo DiscoverEU si Komisija prizadeva, da bi jo izboljšala na podlagi povratnih informacij tako potnikov kot ključnih deležnikov. Dosedanje povratne informacije skoraj 5 500 dobitnikov vozovnice iz prvega natečaja kažejo, da je pobuda DiscoverEU dragocena in vključujoča učna izkušnja, ki prispeva k državljanski udeležbi, osebni rasti ter razvoju znanj in spretnosti. Potovanje daje mladim priložnost, da pridobijo samozavest in razvijejo ključne kompetence, kot so poznavanje tujega jezika, medkulturne veščine, prilagodljivost, odpornost, medosebne spretnosti, reševanje problemov, organizacijske veščine in spretnosti za delo v skupini. Dve tretjini sodelujočih je navedlo, da si brez te pobude ne bi mogli privoščiti vozovnice. Nekateri udeleženci so prvič potovali sami, brez staršev ali skrbnikov.

Komisija je maja 2018 v naslednjem dolgoročnem proračunu EU za obdobje 2021–2027 za pobudo DiscoverEU predlagala sredstva v višini 700 milijonov evrov v okviru prihodnjega programa Erasmus. Če bosta Evropski parlament in Svet ta predlog podprla, se bo lahko v navedenem sedemletnem obdobju na potovanje odpravilo še dodatnih 1,5 milijona osemnajstletnic in osemnajstletnikov.

Več informacij

Vprašanja in odgovori o pobudi DiscoverEU

Informativni pregled z razčlenitvijo sodelujočih in dobitnikov vozovnice po posameznih državah

Evropski mladinski portal

Informativni pregled z naslovom Vlaganje v mlade 

IP/19/2817

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar