Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska granična i obalna straža: Prva zajednička operacija izvan EU-a

Tirana, 21. svibnja 2019.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu danas pokreće prvu zajedničku operaciju u suradnji s nadležnim albanskim tijelima na državnom području susjedne treće zemlje. Od 22. svibnja Agencija će uz potpunu suglasnost svih uključenih zemalja rasporediti svoje timove zajedno s albanskim službenicima graničnog nadzora na grčko-albanskoj granici kako bi se bolje upravljalo granicama i povećala sigurnost na vanjskim granicama EU-a. Tom operacijom EU ulazi u novu fazu suradnje s partnerima na zapadnom Balkanu kad je riječ o granicama te napreduje prema punoj operacionalizaciji Agencije.

Uvodno događanje odvija se u Tirani u Albaniji, uz sudjelovanje Dimitrisa Avramopoulosa, povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, Fabricea Leggerija, izvršnog direktora Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, Edija Rame, albanskog premijera i Sandëra Lleshaja, albanskog ministra unutarnjih poslova.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Prvim raspoređivanjem timova europske granične i obalne straže izvan EU-a otvaramo novo poglavlje u našoj suradnji s Albanijom i cijelom regijom zapadnog Balkana u području migracija i upravljanja granicama. To je velika prekretnica i povijesni korak koji će ovu regiju približiti EU-u koordiniranom suradnjom i uzajamnom potporom u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što su bolje upravljanje migracijama i zaštita naših zajedničkih granica.

Izvršni direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Fabrice Leggeri rekao je: Danas smo učinili važan korak za našu Agenciju i širu suradnju između Europske unije i Albanije. Provodimo prvu cjelovitu zajedničku operaciju izvan Europske unije kako bismo pružili potporu Albaniji pri nadzoru državne granice i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Iako je Albanija u konačnici odgovorna za zaštitu svojih granica, europska granična i obalna straža može pružiti tehničku i operativnu potporu i pomoć. Timovi europske granične i obalne straže moći će primjerice pružiti potporu albanskim službenicima graničnog nadzora pri obavljanju graničnih kontrola na graničnim prijelazima i sprečavanju neovlaštenih ulazaka. Sve operacije i raspoređivanja na albanskoj granici s Grčkom obavljat će se uz potpunu suglasnost albanskih i grčkih nadležnih tijela.

Na početku operacije Agencija će rasporediti 50 službenika iz 12 država članica EU-a (Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Latvije, Nizozemske, Rumunjske, Poljske i Slovenije) te 16 ophodnih automobila i jedan kombi s termovizijskom opremom radi pružanja potpore Albaniji pri nadzoru državne granice i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Pojačanom suradnjom između prioritetnih trećih zemalja i Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu pridonijet će se boljoj kontroli nezakonitih migracija, poboljšanju sigurnosti na vanjskim granicama EU-a i jačanju sposobnosti Agencije da djeluje u neposrednom susjedstvu EU-a te približiti to susjedstvo EU-u.

Kontekst

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu može raspoređivati osoblje i provoditi zajedničke operacije na državnim područjima zemalja u susjedstvu EU-a pod uvjetom da je prije toga sklopljen sporazum o statusu između EU-a i predmetne zemlje. Sporazum o statusu dogovoren s Albanijom i potpisan u listopadu 2018. stupio je na snagu 1. svibnja 2019. To je prvi takav sporazum koji je postao operativan s nekom partnerskom zemljom na zapadnom Balkanu.

Slični sporazumi parafirani sa Sjevernom Makedonijom (srpanj 2018.), Srbijom (rujan 2018.), Bosnom i Hercegovinom (siječanj 2019.) i Crnom Gorom (veljača 2019.) u postupku su finalizacije.

Početkom ove godine Europski parlament i Vijeće složili su se s prijedlogom Europske komisije da se ojača mandat Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu tako da joj se daju odgovarajuće ovlasti kako bi se mogla suočavati sa zajedničkim europskim izazovima u upravljanju migracijama i granicama. Time će se omogućiti zajedničke operacije i raspoređivanja u zemljama izvan neposrednog susjedstva EU-a.

Više informacija

Sporazum o statusu između Europske unije i Republike Albanije o djelovanjima koja provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu u Republici Albaniji

Priopćenje za medije: Upravljanje granicama: Albanija potpisuje sporazum o suradnji s europskom graničnom i obalnom stražom (5. listopada 2018.)

Priopćenje za medije: Upravljanje granicama: Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu jača operativnu suradnju s Albanijom (12. veljače 2018.)

IP/19/2591

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar