Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Uniunea Europeană și Asia Centrală: noi oportunități pentru un parteneriat mai puternic

Bruxelles, 15 mai 2019

Uniunea Europeană își prezintă viziunea privind un parteneriat reînnoit cu Asia Centrală, modernizându-și strategia privind relațiile cu această regiune, strategie conturată pentru prima dată în 2007.

Noua comunicare comună adoptată astăzi de către Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate prezintă o nouă viziune pentru un parteneriat mai puternic cu următoarele cinci țări din Asia Centrală: Kazahstan; Republica Kârgâzstan; Tadjikistan; Turkmenistan și Uzbekistan. Aceasta vine într-un moment-cheie în care conectivitatea dintre Europa și Asia evoluează rapid, într-un moment în care unele țări din regiune pășesc pe calea reformelor și se deschid către restul lumii, iar cooperarea regională capătă un nou impuls.

Asia Centrală a fost dintotdeauna o regiune-cheie: grație istoriei sale, culturii sale și rolului său de verigă între Est și Vest. În prezent, caracterul său strategic este și mai însemnat, pe fondul unei dinamici interne și regionale pozitive, precum și al unor provocări mondiale tot mai mari, care necesită un parteneriat consolidat”, a afirmat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Federica Mogherini. „Reziliența și prosperitatea vor fi pilonii cooperării noastre cu Asia Centrală, ai sprijinului nostru pentru dezvoltarea durabilă și procesele de reformă, în beneficiul cetățenilor noștri.

Comisarul pentru cooperare internațională și dezvoltare, Neven Mimica, a adăugat: „Uniunea Europeană este un partener de prim rang în ceea ce privește dezvoltarea Asiei Centrale, oferind regiunii un sprijin financiar de peste 1 miliard EUR în perioada 2014-2020 în domenii precum statul de drept, mediul înconjurător, gestionarea apei, comerțul și gestionarea frontierelor. Grație unui parteneriat reînnoit, dorim să ne consolidăm colaborarea cu partenerii din Asia Centrală pentru a-i ajuta să asigure regiunii mai multă reziliență, prosperitate și interconectivitate.”

Comunicarea comună propune concentrarea viitoarelor angajamente ale UE asupra a două aspecte:

  • crearea de parteneriate pentru reziliență, prin consolidarea capacității statelor din Asia Centrală de a depăși șocurile interne și externe și prin întărirea capacității lor de a adopta reforme,
  • crearea de parteneriate pentru prosperitate, prin sprijinirea modernizării economice, prin promovarea conectivității durabile și prin realizarea de investiții în tineret.

În plus, UE este hotărâtă să investească în cooperarea regională în Asia Centrală, ajutând țările din această regiune să promoveze dialogul și cooperarea în propriul lor ritm.

Pe lângă Acordul consolidat de parteneriat și cooperare pe care Uniunea Europeană l-a semnat cu Kazahstanul, UE intenționează să încheie negocieri privind acorduri similare cu Uzbekistanul și cu Republica Kârgâzstan, precum și să valorifice în mod optim setul mai amplu de instrumente de care dispune în materie de asistență pentru dezvoltare în regiune.

În conformitate cu Strategia sa privind conectarea Europei cu Asia și cu ajutorul cadrelor de cooperare existente, UE va stabili, după caz, parteneriate privind conectivitatea durabilă cu țările din Asia Centrală, conform principiilor pieței, garantând transparența și întemeindu-se pe standardele internaționale. Domeniile de cooperare avute în vedere includ transportul, energia și conexiunile digitale, precum și contactele interpersonale.

Având în vedere interesul deosebit pe care îl prezintă viitorul Afganistanului pentru țările din Asia Centrală, UE intenționează, de asemenea, să își intensifice cooperarea cu partenerii săi din Asia Centrală pentru a promova pacea în Afganistan. Integrarea corespunzătoare a Afganistanului în cadrul reuniunilor de dialog și al programelor regionale relevante derulate între UE și Asia Centrală, precum și sprijinirea mai multor proiecte de cooperare regionale și trilaterale cu partenerii din Afganistan și din Asia Centrală vor rămâne, prin urmare, o prioritate.

Informații generale

Comunicarea comună adoptată astăzi de Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate urmează să fie discutată în cadrul Consiliului și al Parlamentului European.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Mogherini și comisarul Mimica intenționează să le prezinte, oficial, omologilor lor din Asia Centrală noua Strategie a UE privind Asia Centrală cu ocazia celei de a 15-a Reuniuni ministeriale UE-Asia Centrală, care va avea loc la 7 iulie la Bișkek, în Republica Kârgâzstan.

Informații suplimentare

Comunicare comună – UE și Asia Centrală: noi oportunități pentru un parteneriat mai puternic

Fișă informativă privind relațiile dintre UE și Asia Centrală

Site-ul web al Delegației Uniunii Europene în Kazahstan

Site-ul web al Delegației Uniunii Europene în Republica Kârgâzstan

Site-ul web al Delegației Uniunii Europene în Tadjikistan

Site-ul web al Biroului de legătură al Uniunii Europene din Turkmenistan

Site-ul web al Delegației Uniunii Europene în Uzbekistan

IP/19/2494

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar