Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia îl numește pe Mauro Ferrari în funcția de viitor președinte al Consiliului European pentru Cercetare

Bruxelles, 14 mai 2019

Comisia Europeană l-a numit astăzi pe profesorul Mauro Ferrari pentru funcția de viitor președinte al Consiliului European pentru Cercetare (CEC), responsabil cu finanțarea cercetării științifice de frontieră în Europa, la inițiativa cercetătorilor.

Profesorul Ferrari își va prelua noul rol începând de la 1 ianuarie 2020, când se încheie mandatul actualului președinte, profesorul Jean-Pierre Bourguignon. Noul președinte se alătură CEC într-un moment important în evoluția acestei instituții. Pentru următorul buget pe termen lung al UE, Comisia a propus Orizont Europa, cel mai ambițios program conceput vreodată de UE în materie de cercetare și inovare. În aprilie, s-a ajuns la un acord politic privind noul program. Orizont Europa va proteja independența CEC în cadrul Consiliului științific și va continua să se concentreze exclusiv asupra excelenței științifice. Comisia a propus o creștere semnificativă a bugetului pentru CEC, de la 13,1 miliarde EUR în perioada 2014-2020 la 16,6 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „CEC are o reputație la nivel mondial ca finanțator al unor proiecte de cercetare excelente, motivate de curiozitate. Profesorul Mauro Ferrari este renumit la nivel internațional pentru cariera sa academică și interdisciplinară remarcabilă. Având în vedere perspectiva sa asupra valorii societale a științei, atitudinea sa fermă de lider și aptitudinile de comunicare excepționale, prof. Ferarri este persoana potrivită pentru a spori prestigiul CEC și al excelenței europene în știință. De asemenea, aș dori să aduc un omagiu președintelui Jean-Pierre Bourguignon, care a înregistrat succes după succes la conducerea CEC.” 

Profesorul Ferrari, viitorul președinte al Consiliului European pentru Cercetare, a adăugat: „Este o onoare că am fost ales ca viitor președinte al Consiliului European pentru Cercetare. Aș dori să mulțumesc Comisiei Europene, precum și Consiliului științific al CEC pentru încrederea pe care mi-o acordă, oferindu-mi conducerea acestei inițiative unice, în timp ce pregătim terenul pentru noul program Orizont Europa al UE.”

Profesorul Ferrari deține o carieră academică distinsă, care include mulți ani de experiență în Statele Unite, în cursul cărora și-a adus contribuția în mai multe domenii, printre care matematică, inginerie, medicină și biologie, și a sprijinit pionieratul în domeniul nanomedicinei.

Decizia Comisiei vine în urma unei proceduri de selecție competitive, condusă de un comitet de selecție la nivel înalt, compus din profesorii Mario Monti (președintele comitetului, președinte al Universității Bocconi), Alice Gast (președinte, Imperial College), Fabiola Gianotti (director general, CERN), Carl-Henrik Heldin (președinte, Fundația Nobel), Jules A. Hoffmann (premiul Nobel în medicină), Helga Nowotny (fost președinte al CEC) și Maciej Zylicz (președinte, Fundația poloneză pentru știință).

Procedura de selecție

Cererea de candidaturi lansată de comitetul de selecție în iulie 2018 a atras peste 50 de candidaturi la nivel înalt. În urma unui proces de evaluare și a unor interviuri cu candidații cei mai promițători, comitetul de selecție a prezentat comisarului Moedas o listă scurtă cu cei mai potriviți trei candidați. Candidații s-au întâlnit cu Consiliul științific al CEC, care a aprobat, la rândul său, numirea profesorului Ferrari. Profesorul Ferrari este numit de Comisie pentru un mandat de 4 ani, reînnoibil o singură dată.

Context

Consiliul European pentru Cercetare, înființat de UE în 2007, este finanțat exclusiv din bugetul UE, ca parte a actualului program Orizont 2020. În fiecare an, CEC selectează și finanțează cei mai buni și mai creativi cercetători, indiferent de naționalitate și de vârstă, pentru a desfășura proiecte în Europa. Din 2007 până în prezent, aproximativ 9 000 de proiecte au fost selectate pentru finanțare pe baza unor concursuri generale și aproximativ 110 000 de articole de recunoaștere a sprijinului CEC au fost publicate în publicații științifice internaționale. Beneficiarii granturilor CEC au câștigat premii prestigioase, inclusiv 6 premii Nobel, 4 premii Fields și 5 premii Wolf. CEC a permis deja cercetătorilor să urmeze căi promițătoare care au condus la descoperiri științifice, cum ar fi o primă imagine a unei găuri negre, progrese importante în cercetarea în domeniul cancerului sau detectarea din timp a deficiențelor de securitate din procesoarele computerelor.

Președintele este reprezentantul oficial al Consiliului European pentru Cercetare și prezidează Consiliul științific, organul de conducere al CEC. Consiliul științific, format din oameni de știință și savanți eminenți, definește strategia și metodologiile de finanțare științifică ale CEC.

Informații suplimentare

IP/19/2471

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar