Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija imenuje Maura Ferrarija novim predsjednikom Europskog istraživačkog vijeća

Bruxelles, 14. svibnja 2019.

Europska komisija danas je odlučila imenovati profesora Maura Ferrarija novim predsjednikom Europskog istraživačkog vijeća (ERC), tijela EU-a nadležnog za financiranje revolucionarnih znanstvenih istraživanja u Europi.

Profesor Ferrari preuzet će svoju novu dužnost 1. siječnja 2020., kada ističe mandat trenutačnog predsjednika profesora Jean-Pierrea Bourguignona. Novi predsjednik pridružuje se ERC-u u važnom trenutku za njegov razvoj. Komisija je za sljedeći dugoročni proračun EU-a predložila Obzor Europa, najambiciozniji program EU-a za istraživanje i inovacije u povijesti. Politički dogovor o novom programu postignut je u travnju. Programom Obzor Europa štitit će se neovisnost ERC-a u okviru Znanstvenog vijeća i zadržati njegova usmjerenost na znanstvenu izvrsnost. Komisija je predložila znatno povećanje proračuna za ERC s 13,1 milijardu EUR u razdoblju 2014. – 2020. na 16,6 milijardi EUR za razdoblje 2021. – 2027.

Povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Carlos Moedas izjavio je: ERC je poznat u svijetu po financiranju izvrsnih istraživanja koje pokreće znatiželja. Profesor Mauro Ferrari ostvario je međunarodno priznatu interdisciplinarnu akademsku karijeru. Uz njegovo razumijevanje šire društvene vrijednosti koju ima znanost te izražene upravljačke i komunikacijske vještine, prof. Ferrari prava je osoba koja će osigurati još bolje rezultate za ERC i europsku znanost. Ujedno bih želio odati počast predsjedniku Jean-Pierreu Bourguignonu koji je povećao ugled ERC-a. 

Profesor Ferrari, novi predsjednik Europskog istraživačkog vijeća, izjavio je: Čast mi je što sam imenovan za sljedećeg predsjednika Europskog istraživačkog vijeća. Želio bih zahvaliti Europskoj komisiji i Znanstvenom vijeću ERC-a na ukazanom povjerenju za vođenje ovog jedinstvenog poduhvata u trenutku kada pripremamo teren za novi EU-ov program Obzor Europa.

Profesor Ferrari ima uglednu akademsku karijeru tijekom koje je niz godina proveo u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je dao doprinos u brojnim područjima, uključujući matematiku, inženjerstvo, medicinu i biologiju, a sudjelovao je i u istraživanjima u području nanomedicine.

Odluka Komisije slijedi natječajni postupak odabira koji je proveo odbor za traženje na visokoj razini koji čine profesori Mario Monti (predsjednik, predsjednik Sveučilišta Bocconi), Alice Gast (predsjednik, Imperial College), Fabiola Gianotti (glavna direktorica, CERN), Carl-Henrik Heldin (predsjednik, Zaklada Nobel), Jules A. Hoffmann (Nobelova nagrada za medicinu), Helga Nowotny (bivša predsjednica ERC-a) i Maciej Zylicz (predsjednik, Zaklada za poljsku znanost).

Postupak odabira

Na poziv na podnošenje prijava koji je odbor za traženje objavio u srpnju 2018. javilo se više od 50 kandidata. Nakon postupka ocjenjivanja i intervjua s najozbiljnijim kandidatima, odbor za traženje predstavio je povjereniku Moedasu popis od troje kandidata koji su ušli u uži odabir. Kandidati su se sastali sa Znanstvenim vijećem ERC-a koje je također odobrilo imenovanje profesora Ferrarija. Komisija je imenovala profesora Ferrarija na mandat od četiri godine koji se može jednom produljiti.

Kontekst

Europsko istraživačko vijeće, koje je EU osnovao 2007., financira se isključivo iz proračuna EU-a kao dio postojećeg programa Obzor 2020. ERC svake godine najboljim i najkreativnijim istraživačima neovisno o nacionalnosti i dobi dodjeljuje financijska sredstva kako bi mogli voditi projekte u Europi. Od 2007. godine putem otvorenih natječaja odabrano je oko 9000 projekata za financiranje, dok je u međunarodnim znanstvenim časopisima objavljeno više od 110 000 članaka u kojima se potvrđuje potpora ERC-a. Korisnici sredstava ERC-a osvojili su prestižne nagrade, uključujući šest Nobelovih nagrada, četiri Fieldsove medalje i pet Wolfovih nagrada. ERC je već omogućio istraživačima da nastave svoj rad što je dovelo do revolucionarnih otkrića, kao što su prva snimka crne rupe, važan napredak u istraživanju raka ili rano otkrivanje sigurnosnih nedostataka računalnih procesora.

Predsjednik je službeni predstavnik Europskog istraživačkog vijeća te predsjeda Znanstvenim vijećem, upravljačkim tijelom ERC-a. Znanstveno vijeće, sastavljeno od uglednih znanstvenika, određuje strategiju financiranja i metodologiju rada ERC-a.

Dodatne informacije

IP/19/2471

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar