Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Izobraževanje v izrednih razmerah: EU za leto 2019 napoveduje rekordna humanitarna sredstva in začenja kampanjo #RaiseYourPencil

Bruselj, 14. maja 2019

Evropska komisija je danes napovedala, da bo za projekte izobraževanja v izrednih razmerah v letu 2019 namenila najvišji znesek doslej, tj. 164 milijonov evrov. Skupaj z mednarodnimi in belgijskimi znanimi osebnostmi ter približno 400 dijaki je začela kampanjo v družbenih medijih za povečanje ozaveščenosti in solidarnosti med mladimi Evropejci.

Hristos Stilianides, komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje, je dejal: „Izobraževanje v izrednih razmerah je za Evropsko unijo absolutna prednostna naloga. Od leta 2015 se je naša podpora iz evropskega proračuna za humanitarno pomoč povečala z 1 % v letu 2015 na 10 % v letu 2019. Evropska unija je z lastnim delovanjem vzor. Je vodilna svetovna sila na področju izobraževanja v izrednih razmerah. Konkretno vlagamo v mir tako, da prispevamo k temu, da se vsakemu otroku vedno in povsod omogoči dostop do šole. Izobraževanje je temelj za vse ostalo. Ščiti pred nasiljem, spolnim izkoriščanjem ali radikalizacijo, zlasti v humanitarnih krizah. Prispeva k temu, da se otroci počutijo varne, in jim nudi priložnost za svetlejšo prihodnost.“

Zaradi finančnih sredstev EU je imelo več kot 6,5 milijona deklet, fantov in učiteljev v 55 državah, ki jih je prizadela kriza, v obdobju 2015–2018 lažji dostop do kakovostnega izobraževanja in usposabljanja, ker je Evropska unija povečala podporo otrokom, ki so se znašli v humanitarnih krizah.

Dogodek #School4All

Evropski komisar Hristos Stilianides je danes na dogodku na visoki ravni o izobraževanju v izrednih razmerah #School4All v Bruslju napovedal novo financiranje. Na tem dogodku je sodelovalo več kot 400 dijakov, učiteljev, oblikovalcev politik in strokovnjakov s področja humanitarne pomoči ter prejemnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege in belgijski pevki Axelle Red ter Typh Barrow.

Kampanja #RaiseYourPencil

Danes se je začela kampanja #RaiseYourPencil za povečanje ozaveščenosti o tem, da je treba vsem dekletom in fantom po svetu, ki jih je prizadela kriza, zagotoviti dostop do izobraževanja. Namen kampanje je spodbujati mlade Evropejce, da izrazijo solidarnost s svojimi vrstniki po svetu, ki zaradi izrednih razmer ne morejo hoditi v šolo. Kampanja bo potekala do septembra 2019 in bo zajela čas od konca šolskega leta v evropskih državah do vrnitve v šolo po poletnih počitnicah. S pomočjo svinčnika, ki povsod po svetu predstavlja šolo in učenje, Komisija spodbuja vsakogar, naj prek družbenih medijev „dvigne“ svinčnik (#RaiseYourPencil) in podpre šolo za vse (#School4All).

Ozadje

Danes ima zaradi konfliktov ali naravnih nesreč skoraj 75 milijonov otrok po vsem svetu omejen dostop do šolanja ali tega dostopa sploh nima. Vendar izobraževanje ni le temeljna človekova pravica, temveč za otroke v izrednih razmerah tudi nujna potreba. Je ustrezen način za zaščito, strpnost in upanje, da bodo otroci uresničili svoje sanje in si zgradili lastno prihodnost.

EU je v zadnjih letih stalno povečevala financiranje na področju izobraževanja v izrednih razmerah. Odkar je komisar Stilianides leta 2015 razglasil izobraževanje v izrednih razmerah za prednostno področje, se je delež proračuna Evropske komisije za humanitarno pomoč, porabljenega za izobraževanje v izrednih razmerah, povečal z 1 % v letu 2015 na 10 % v letu 2019. Medtem ko je Komisija leta 2015 za izobraževanje v izrednih razmerah porabila skoraj 13 milijonov evrov, se je ta znesek do konca leta 2018 povečal na skupno 290 milijonov evrov.

Tako je EU na področju izobraževanja v izrednih razmerah prevzela vodilno vlogo v svetovnem merilu. Komisija izvaja financiranje prek svojih partnerjev na področju izvajanja humanitarne pomoči, zlasti nevladnih organizacij, agencij Združenih narodov in mednarodnih organizacij, ki izvajajo humanitarne projekte.

Več informacij

Kampanja #RaiseYourPencil

Izobraževanje v izrednih razmerah

IP/19/2452

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar