Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Educația în situații de urgență: UE anunță fonduri umanitare record pentru 2019 și lansează campania #RaiseYourPencil

Bruxelles, 14 mai 2019

Comisia Europeană anunță astăzi acordarea unei sume fără precedent – de 164 de milioane EUR – pentru proiecte de educație în situații de urgență în 2019. Alături de celebrități internaționale și belgiene, precum și de aproximativ 400 de elevi, Comisia a lansat o campanie pe platformele de socializare pentru a sensibiliza tinerii europeni și a face apel la solidaritatea acestora.

Christos Stylianides, comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a declarat: „Educația în situații de urgență este o prioritate absolută pentru Uniunea Europeană. Începând din 2015, sprijinul nostru a crescut de la 1 % din bugetul UE pentru ajutor umanitar în 2015 la 10 % în 2019. Uniunea Europeană conduce prin puterea exemplului și este un lider mondial în ceea ce privește educația în situații de urgență. Facem o investiție concretă pentru pace, ajutând fiecare copil să aibă acces la școală, oriunde s-ar afla și în orice moment. Educația reprezintă piatra de temelie pentru toate aspectele vieții. Aceasta este un scut de protecție împotriva violenței, a exploatării sexuale sau a radicalizării, în special în cazul crizelor umanitare, îi face pe copii să se simtă în siguranță și le oferă oportunități pentru un viitor mai bun”.

Datorită finanțării UE, peste 6,5 milioane de fete, băieți și cadre didactice din 55 de țări afectate de criză au beneficiat între 2015 și 2018 de un acces mai bun la educație și formare de calitate după ce Uniunea Europeană a sporit sprijinul pentru copiii implicați în crize umanitare.

Evenimentul #School4All

Comisarul european Christos Stylianides a anunțat acordarea de noi fonduri cu ocazia evenimentului la nivel înalt #School4All pentru educația în situații de urgență care a avut loc astăzi la Bruxelles. La acest eveniment au participat peste 400 de elevi de liceu, precum și cadre didactice, factori de decizie, specialiști în domeniul ajutorului umanitar, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Denis Mukwege și cântărețele belgiene Axelle Red și Typh Barrow.

Campania #RaiseYourPencil

Pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a garanta faptul că toate fetele și toți băieții afectați de crize din întreaga lume au acces la educație, campania #RaiseYourPencil a fost lansată astăzi pentru a-i încuraja pe tinerii europeni să își exprime solidaritatea față de colegii lor din întreaga lume care nu pot merge la școală din cauza situațiilor de urgență. Campania se va desfășura până în septembrie 2019 și va acoperi atât perioada în care tinerii elevi din țările europene își încheie anul școlar, cât și perioada în care aceștia se întorc la școală după vacanța de vară. Cu ajutorul creionului, un simbol universal pentru școală și învățare, Comisia îi încurajează pe toți cetățenii să promoveze campania #RaiseYourPencil pe platformele de comunicare socială pentru a sprijini evenimentul #School4All.

Context

În prezent, aproape 75 de milioane de copii din întreaga lume au acces limitat sau nu au deloc acces la școală din cauza conflictelor sau a dezastrelor naturale. Cu toate acestea, educația nu este doar unul dintre drepturile fundamentale ale omului, ci și o nevoie esențială pentru copiii aflați în situații de urgență. Este un mijloc necesar de protecție, toleranță și speranță pentru ca acești copii să își realizeze visele și să își construiască propriul viitor.

În ultimii ani, UE a majorat în mod constant finanțarea în domeniul educației în situații de urgență. Din momentul în care comisarul Stylianides a declarat, în 2015, că educația în situații de urgență este un domeniu prioritar, proporția bugetului pentru ajutor umanitar al Comisiei Europene alocat educației în situații de urgență a crescut de la 1 % în 2015 la 10 % în 2019. În timp ce în 2015 Comisia a cheltuit aproape 13 milioane EUR pentru educația în situații de urgență, până la sfârșitul anului 2018, acest număr a crescut la un total de 290 de milioane EUR.

Ca urmare, UE a devenit un lider mondial în domeniul educației în situații de urgență. Fondurile acordate de Comisie sunt furnizate prin intermediul partenerilor acesteia care pun în aplicare acțiuni umanitare, în special ONG-uri, agenții ale Organizației Națiunilor Unite și organizații internaționale care desfășoară proiecte umanitare.

Pentru mai multe informații

Campania #RaiseYourPencil

Educația în situații de urgență

IP/19/2452

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar