Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Obrazovanje u izvanrednim situacijama: EU najavljuje rekordni iznos humanitarne pomoći za 2019. te pokreće kampanju #RaiseYourPencil

Bruxelles, 14. svibnja 2019.

Europska komisija danas je najavila da će u 2019. izdvojiti rekordni iznos od 164 milijuna eura za projekte povezane s obrazovanjem u izvanrednim situacijama. Uz pomoć slavnih osoba iz svijeta i Belgije te 400-tinjak učenika Komisija je pokrenula kampanju na društvenim medijima kako bi povećala informiranost i solidarnost mladih Europljana.

Christos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, izjavio je:Obrazovanje u izvanrednim situacijama neupitan je prioritet za Europsku uniju. Naša je potpora od 2015. povećana s tadašnjih 1 % proračuna EU-a za humanitarnu pomoć na 10 % 2019. Europska unija vodi vlastitim primjerom. Ona je globalni predvodnik u području obrazovanja u izvanrednim situacijama. Svakom djetetu omogućujemo pristup školovanju, na svakom mjestu i u svako doba, i tako vrlo konkretno ulažemo u mir. Obrazovanje je temelj za sve ostalo. Ono je zaštita od nasilja, seksualnog iskorištavanja ili radikalizacije, posebno u humanitarnim krizama. Obrazovanje djeci daje osjećaj sigurnosti i pruža im prilike za svjetliju budućnost.

Zahvaljujući sredstvima EU-a u razdoblju od 2015.do 2018. više od 6,5 milijuna djevojčica, dječaka i nastavnika u 55 zemalja pogođenih krizom imalo je koristi od boljeg pristupa kvalitetnom obrazovanju i osposobljavanju jer je Komisija povećala potporu za djecu u humanitarnim krizama.

Događanje #School4All

Povjerenik Christos Stylianides danas je u Bruxellesu tijekom događanja na visokoj razini pod nazivom #School4All najavio dodjelu dodatnih sredstava za obrazovanje u izvanrednim situacijama. Na tom se događanju okupilo više od 400 srednjoškolaca, nastavnika, oblikovatelja politika i humanitarnih djelatnika, zajedno s dobitnikom Nobelove nagrade za mir Denisom Mukwegeom i belgijskim pjevačima Axelle Red i Typhom Barrowom.

Kampanja #RaiseYourPencil

Kako bi se podigla svijest o potrebi da se omogući pristup školovanju za svu djecu u krizom pogođenim dijelovima svijeta, danas je pokrenuta kampanja #RaiseYourPencil, u okviru koje će se mlade Europljane poticati na izražavanje solidarnosti sa svojim vršnjacima u svijetu koji ne mogu pohađati nastavu zbog izvanrednih situacija. Kampanja će se provoditi do rujna 2019. te će obuhvatiti kraj školske godine u europskim zemljama i povratak u klupe nakon ljetnih praznika. Koristeći se olovkom kao univerzalnim simbolom škole i učenja Komisija potiče sve građane da sudjeluju u kampanji #RaiseYourPencil na društvenim medijima i promiču događanje #School4All.

Kontekst

Danas gotovo 75 milijuna djece diljem svijeta zbog sukoba ili prirodnih katastrofa ima ograničen pristup školovanju ili ga uopće nema. No obrazovanje nije samo temeljno ljudsko pravo, već je i važna potreba djece u kriznim situacijama. Ono pruža zaštitu, toleranciju i nadu za djecu kako bi mogla ostvariti svoje snove i graditi budućnost.

EU posljednjih godina stalno povećava financiranje u području obrazovanja u izvanrednim situacijama. Nakon što je povjerenik Stylianides 2015. proglasio obrazovanje u izvanrednim situacijama prioritetom, udio proračuna Europske komisije za humanitarnu pomoć koji je potrošen na obrazovanje u izvanrednim situacijama povećan je s 1 % 2015. na 10 % 2019. Komisija je 2015. na obrazovanje u izvanrednim situacijama potrošila oko 13 milijuna eura, a taj se iznos do kraja 2018. povećao na ukupno 290 milijuna eura.

EU je stoga postao globalni predvodnik u području obrazovanja u izvanrednim situacijama. Sredstva Komisije dodjeljuju se putem provedbenih humanitarnih partnera, odnosno nevladinih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda te međunarodnih organizacija koje provode humanitarne projekte.

Dodatne informacije

Kampanja #RaiseYourPencil

Obrazovanje u izvanrednim situacijama

IP/19/2452

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar