Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Enotni digitalni trg: od 15. maja cenejši klici v druge države EU

Bruselj, 13. maja 2019

15. maja se bodo začele uporabljati nove omejitve najvišjih cen za vse mednarodne klice in sporočila SMS znotraj EU. Potrošnice in potrošniki bodo po novem za klic iz svoje države v drugo državo EU plačali največ 19 centov na minuto (+ DDV), za sporočilo SMS pa največ 6 centov (+ DDV).

Določitev novih zgornjih cen za mednarodne klice in sporočila SMS znotraj EU, ki sledi odpravi stroškov gostovanja junija 2017, je del reforme telekomunikacijskih pravil EU, katere cilj je izboljšati usklajevanje elektronskih komunikacij in okrepiti vlogo Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC).

Podpredsednik Komisije in evropski komisar za enotni digitalni trg Andrus Ansip je dejal: „Zgornje cene za klice znotraj EU so konkreten primer koristi, ki jih državljankam in državljanom v vsakdanjem življenju prinaša enotni digitalni trg. Vzpostavljanje enotnega digitalnega trga nam je doslej prineslo 35 novih digitalnih pravic in svoboščin. Nova telekomunikacijska pravila bodo EU pomagala izpolnjevati vse večje potrebe Evropejcev in Evropejk po povezljivosti ter povečala njeno konkurenčnost.“ 

Komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je povedala: „Po odpravi stroškov gostovanja leta 2017 je EU zdaj sprejela še ukrepe proti previsokim stroškom čezmejnih klicev, ki jih državljani in državljanke opravljajo iz svoje države. Zaradi teh dveh ukrepov lahko evropske potrošnice in potrošniki odslej brez skrbi kličejo vse evropske številke, tako od doma kot iz tujine, saj so v celoti zaščiteni pred neprijetnimi presenečenji ob prejemu računov. To je zgolj ena od mnogih konkretnih koristi enotnega digitalnega trga.“

Nova pravila za mednarodne klice odpravljajo velike razlike v cenah, ki so prej obstajale med državami članicami. V povprečju je bila standardna cena klica iz fiksnega ali mobilnega omrežja znotraj EU trikrat višja od standardne cene notranjega klica, standardna cena za sporočilo SMS znotraj EU pa več kot dvakrat višja od notranjega sporočila SMS. V nekaterih primerih je lahko standardna cena klica znotraj EU do desetkrat višja od standardne cene notranjega klica.

V nedavni raziskavi Eurobarometer o mednarodnih klicih so štirje od desetih anketirancev in anketirank (42 %) navedli, da so v preteklem mesecu stopili v stik z osebo v drugi državi EU. 26 % jih je osebo v drugi državi EU poklicalo s stacionarnega ali mobilnega telefona ali ji poslalo sporočilo SMS.

Telekomunikacijski operaterji v EU bodo morali potrošnice in potrošnike obvestiti o novih zgornjih cenah. Nova pravila se bodo od 15. maja uporabljala v vseh 28 državah EU, kmalu pa tudi na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu.

Najvišje cene bodo veljale zgolj za osebno rabo, tj. za zasebne stranke. Za poslovne stranke se ta ureditev cen ne bo uporabljala, saj ima več ponudnikov zanje že vzpostavljene posebej ugodne ponudbe.

Ozadje

Nova telekomunikacijska pravila bodo omogočila več naložb v povezljivost visoke hitrosti in nemoteno uvedbo 5G v EU.

Evropski zakonik o elektronskih komunikacijah (EZEK) in uredba BEREC sta začela veljati decembra 2018. EZEK morajo države članice v nacionalno zakonodajo prenesti do konca leta 2020, uredba BEREC pa vključuje različne datume uporabe. Prvo od novih telekomunikacijskih pravil, ki bo začelo veljati, je pravilo o zgornjih cenah za mednarodne klice.

Po odpravi stroškov gostovanja, ki je začela veljati junija 2017, so Evropejci in Evropejke zdaj v celoti zaščiteni pred neprijetnimi presenečenji ob prejemu računov in lahko brez skrbi opravljajo klice tako doma kot v tujini.

Več informacij

Vprašanja in odgovori: mednarodni klici v EU

Raziskava Eurobarometer o klicih znotraj EU

Sporočilo za medije: dogovor o posodobitvi telekomunikacijskih pravil EU

Vprašanja in odgovori: telekomunikacijska pravila EU

Informativni pregled: enotni digitalni trg v korist vseh Evropejcev  

Zakonodajni akti

IP/19/2429

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar

Videos