Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

2019. tavaszi gazdasági előrejelzés: A növekedés mérsékeltebb ütemben folytatódik

Brüsszel, 2019. május 7.

Az előrejelzések szerint az európai gazdaság 2019-ben is tovább bővül, immár hetedik éve, és a reál bruttó hazai termék várhatóan az összes uniós tagállamban növekedni fog. Miközben a globális bizonytalanságok továbbra is visszahúzó erőt jelentenek, a belső dinamika segíti az európai gazdaságot. Jövőre a növekedés várhatóan ismét felgyorsul.

A globális növekedés és a világkereskedelem közelmúltbeli lassulása a kereskedelempolitikákat övező jelentős bizonytalansággal együtt rontja a bruttó hazai termékkel (GDP) kapcsolatos 2019-es és 2020-as kilátásokat. A feldolgozóipar változatlanul gyenge teljesítménye szintén szerepet játszik ebben, különösen azokban az országokban, amelyek a gépjárműiparban sajátos problémákkal küzdenek.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos is, így nyilatkozott: „Az európai gazdaság rezilienciát mutat a kereskedelmi feszültségekkel is terhelt, kedvezőtlenebb külső környezettel szemben. Az Európai Unió összes tagállamában folytatódni és fokozódni fog jövőre a növekedés, amit az erős belső kereslet, a foglalkoztatás egyenletes bővülése és az alacsony finanszírozási költségek is elősegítenek. Mindazonáltal a kilátásokra vonatkozó kockázatok továbbra is jelentősek. A külső oldalon ezek közé tartozik a kereskedelmi konfliktusok további fokozódása, valamint a feltörekvő piacok, különösen Kína gyenge teljesítménye. Nekünk Európában továbbra is készen kell állnunk egy lehetséges „megállapodás nélküli brexit” esetére, valamint a politikai bizonytalanság és a bankok és az állam közötti visszacsatolási spirál lehetséges újból megjelenésére.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos elmondta: „Az európai gazdaság 2019-ben és 2020-ban tovább fog növekedni. Minden tagállamunkban fennmarad a növekedés, és a foglalkoztatás terén is jó hírek érkezhetnek, beleértve a folytatódó bérnövekedést. Ez azt jelenti, hogy az európai gazdaság a kedvezőtlenebb gazdasági körülmények és a folytonos bizonytalanság ellenére is jól teljesít. Mindazonáltal készen kell állnunk arra, hogy amennyiben szükséges, több támogatást nyújtsunk a gazdaságnak, további növekedést serkentő reformokkal együtt. Mindenekelőtt el kell kerülnünk a protekcionizmusba való menekülés hibáját, ami csak súlyosbítaná a társadalmainkban már meglévő szociális és gazdasági feszültségeket.”

A GDP lassulása 2019-ben eléri a mélypontot

Mivel a világkereskedelem és gazdasági növekedés idén és jövőre is várhatóan gyengébb marad a 2017-ben tapasztalt élénk ütemhez képest, Európában a gazdasági növekedés teljes mértékben a belső tevékenységekre fog épülni. Ma Európában többen dolgoznak, mint valaha, és a foglalkoztatás várhatóan tovább bővül, noha lassabb ütemben. Ez, valamint a növekvő bérek, a visszafogott infláció, a kedvező finanszírozási feltételek és egyes tagállamok támogató költségvetési intézkedései
várhatóan fenntartják a belső keresletet. Összességében az előrejelzések szerint az idei évben a GDP 1,4%-kal növekszik az EU-ban, és 1,2%-kal az euróövezetben.

2020-ban várhatóan gyengül majd a kedvezőtlen belső tényezők hatása, és az EU-n kívüli gazdasági tevékenységek is erősödnek, amit néhány feltörekvő gazdaságban az enyhülő globális pénzügyi feltételek és szakpolitikai ösztönzők is elősegítenek. Jövőre az éves GDP növekedés kisebb mértékű erősödése várható: 1,6% az EU-ban és 1,5% az euróövezetben. A 2020-ra vonatkozó számadatokhoz azt is hozzájárul, hogy abban az évben magasabb a munkanapok száma.

Tovább csökken a munkanélküliségi ráta

A munkaerőpiaci feltételek tovább javultak, annak ellenére, hogy a növekedés 2018 vége felé lelassult. Bár egyes tagállamokban még mindig túl magas a munkanélküliség, annak az EU-n belüli értéke – 2019 márciusában 6,4% – a legalacsonyabb szintre esett vissza 2000 januári kezdete óta, amikortól havi adatsorok állnak rendelkezésre . Az euróövezetben 2008 óta jelenleg a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya.

A várakozások szerint a következő két év során lelassul majd a foglalkoztatás bővülése annak köszönhetően, hogy mérséklődik a gazdasági növekedés, és elhalványul a néhány tagállamban bevezetett ideiglenes költségvetési intézkedések hatása. 2019-ben várhatóan tovább csökken az EU-n belüli munkanélküliségi ráta, amely 2020-ra eléri a 6,2%-ot. Az euróövezetben a munkanélküliségi ráta 2019-ben várhatóan 7,7%-ra, 2020-ban pedig 7,3%-ra csökken, ami alacsonyabb a 2007-ben kezdődő válság előtti szintnél.

Az infláció továbbra is visszafogott

Az EU-n belüli infláció idén várhatóan 1,6%-ra csökken, 2020-ban pedig 1,7%-ra emelkedik. Az euróövezeti általános infláció a 2018 utolsó negyedévében mért 1,9%-ról 1,4%-ra esett vissza az idei év első negyedévében, az energiaárak kisebb mértékű emelkedése miatt. Míg a várakozások szerint az energiaárak inflációja a következő negyedévekben tovább mérséklődik, és kevés jel utal arra, hogy a bérek nagyobb mértékű emelkedése táplálja a mögöttes árnyomást, az euróövezeti infláció (harmonizált fogyasztói árindex) 2019-ben és 2020-ban is várhatóan 1,4%-ot ér el.

Az államadósság az alacsonyabb növekedés ellenére is tovább csökken

A GDP-arányos államadósság 2019-ben és 2020-ban a legtöbb tagállamban csökkenni fog, miközben a hiányok alacsonyak maradnak, és a nominális GDP-növekedés továbbra is meghaladja a fennálló adósság átlagos kamatlábát. Változatlan szakpolitikát feltételezve, az EU GDP-arányos államadóssága a 2018. évi 81,5%-ról 2019-ben várhatóan 80,2%-ra, 2020-ban pedig 78,8 %-ra csökken. Az euróövezeti összesített GDP-arányos államadósság a 2018. évi 87,1%-ról 2019-ben várhatóan 85,8%-ra, 2020-ban pedig 84,3%-ra csökken.

Az EU összesített költségvetési hiánya a GDP 2018-ban mért 0,6%-áról 2019-ben és 2020-ban is 1%-ára emelkedik. Az euróövezetben is emelkedés várható, a GDP 2018-ban mért 0,5%-áról 2019-ben annak 0,9%-ára, ami változatlan szakpolitikát feltételezve várhatóan 2020-ban is megmarad. Idén az emelkedés főként a lassabb GDP-növekedésnek és néhány tagállam expanzív fiskális politikájának köszönhető.

A kilátásokra vonatkozó kockázatok továbbra is jelentősek

A kilátásokra vonatkozó lefelé mutató kockázatok továbbra is jelentősek. A vártnál tartósabbnak bizonyulhat a világszerte bevezetésre kerülő protekcionista intézkedések kockázata, és a világ GDP-növekedésének és kereskedelmének jelenlegi lassulása, különösen ha a növekedés Kínában elmarad a várakozásoktól. Európában a kockázatok közé tartozik a megállapodás nélküli brexit, és annak a lehetősége, hogy a gyártást jelenleg sújtó ideiglenes zavarok tartósabbnak bizonyulhatnak. Fennáll annak a veszélye is, hogy a politikai bizonytalanság növekedése és kevésbé növekedésbarát szakpolitikák gátolják a magánberuházásokat.

Pozitívum, hogy az EU-ban a lakossági fogyasztás és beruházás a vártnál ellenállóbbnak bizonyulhat, különösen ha a vállalkozások és fogyasztók közötti bizalom kevésbé lenne érzékeny a bizonytalanságokra és a hazai fékező erőkre, és ha a vártnál erősebb fiskális politikai intézkedések ösztönöznék azokat a költségvetési mozgástérrel és a növekedést ösztönző reformokkal rendelkező országokban.

Egyesült Királyság: tisztán technikai feltételezéseken alapuló előrejelzés 2019-re nézve

Tekintettel az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének folyamatára, a 2019-re és 2020-ra vonatkozó előrejelzések azon a tisztán technikai feltételezésen alapulnak, hogy a 27 tagú EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatok tekintetében fennmarad a jelenlegi állapot. Ez kizárólag az előrejelzés céljaira szolgál, és semmiféle módon nem érinti az 50. cikk alapján folyó eljárás kimenetelét.

Háttér-információk

Ez az előrejelzés az árfolyamokkal, kamatlábakkal és nyersanyagárakkal kapcsolatos, a 2019. április 24-i állapot szerinti technikai feltételezéseken alapul. Valamennyi egyéb beérkező adat tekintetében – ideértve a kormányzati politikákra vonatkozó feltételezéseket – az előrejelzés az április 23-ig rendelkezésre álló információkon alapul.

Az előrejelzés csak a hivatalosan bejelentett és megfelelően részletezett szakpolitikai intézkedéseket veszi figyelembe, egyébként a politika változatlanságát feltételezi.

Az Európai Bizottság következő előrejelzése a GDP-re és az inflációra vonatkozó frissített előrejelzéseket fogja tartalmazni a 2019. nyári gazdasági előrejelzés keretében.

További információk

Teljes dokumentum: 2019. tavaszi gazdasági előrejelzés

Kövesse Valdis Dombrovskis alelnök bejegyzéseit a Twitteren: @VDombrovskis

Kövesse Pierre Moscovici biztos bejegyzéseit a Twitteren: @pierremoscovici

Kövesse a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság bejegyzéseit a Twitteren: @ecfin

Tájékoztató: A gazdasági helyzet alakulása

Korábbi sajtóközlemény: 2019. téli gazdasági előrejelzés: mérsékelt növekedés a globális bizonytalanság közepette

 

IP/19/2388

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar