Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Lehdistötiedote

DiscoverEU: 18-vuotiaille tarjolla vielä 20 000 matkakorttia Eurooppaan

Bryssel 2. toukokuuta 2019

Euroopan komissio käynnistää tänään DiscoverEU-matkakorttien uuden hakukierroksen. Kaikilla EU:n 18-vuotiailla on 16. toukokuuta 2019 asti aikaa hakea korttia ja päästä tutustumaan Eurooppaan 1. elokuuta 2019 ja 31. tammikuuta 2020 välillä.

Uusi hakukierros järjestetään aloitteen erittäin onnistuneen ensimmäisen vuoden jälkeen. Aloitteen ansiosta nuoret voivat tutustua Euroopan kulttuuriseen monimuotoisuuteen ja yhteisiin arvoihin. DiscoverEU:n toisen toteutusvuoden aikana Euroopan komissio keskittyy vahvistamaan aloitteeseen liittyviä oppimismahdollisuuksia. Osallistujille annetaan tietoja ja matkustusvinkkejä eurooppalaisista kohteista. Kiinnostuneet saavat myös matkapäiväkirjan, johon he voivat kirjata kokemuksiaan, ja heillä on mahdollisuus osallistua organisoituihin yhteisöllisiin tapahtumiin matkansa aikana.

Komissio toteuttaa myös toimia, jotta kaikkien olisi helpompi osallistua DiscoverEU:hun. Se tekee hakujärjestelmästä entistä helppokäyttöisemmän, antaa vienkkejä edulliseen matkustamiseen ja pyrkii ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon vammaisten nuorten tarpeet, jotta hekin voisivat matkustaa.

Koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja urheiluasioista vastaava komissaari Tibor Navracsics toteaa olevansa ylpeä voidessaan viedä DiscoverEU-aloitetta eteenpäin ja antaa useammille nuorille mahdollisuuden aitoon eurooppalaiseen kokemukseen. ”Toivon, että DiscoverEU:hun osallistuminen inspiroi nuoria toimimaan tiiviimmin yhteisöissään ja ryhtymään EU-lähettiläiksi, jotka äänestävät Euroopan parlamentin vaaleissa ja kannustavat myös ystäviään äänestämään ja tekevät yhteistyötä elinvoimaisten yhteisöjen rakentamiseksi. Nuoret ovat Euroopan tulevaisuus, ja heidän äänensä kuunteleminen on tärkeää".

Kuka voi hakea ja miten?

Hakijoiden syntymäpäivän on oltava 2. heinäkuuta 2000 ja 1. heinäkuuta 2001 välillä (molemmat päivät mukaan luettuina), ja heidän on pystyttävä matkustamaan 1. elokuuta 2019 ja 31. tammikuuta 2020 välisenä aikana enintään 30 päivän ajan. Asiasta kiinnostuneet voivat jättää hakemuksensa Euroopan nuorisoportaalin kautta. Arviointikomitea arvio hakemukset ja valitsee voittajat. Hakijoille ilmoitetaan tulokset kesäkuussa 2019.

Valitut henkilöt voivat matkustaa joko yksin tai enintään viiden hengen ryhmissä. Pääsääntöisesti on matkustettava junalla. Jotta osallistuminen olisi mahdollista kaikille koko EU:n alueella, matkaa voi kuitenkin taittaa myös vaikkapa linja-autolla tai lautalla, poikkeustapauksissa myös lentokoneella. Näin huolehditaan siitä, että myös EU:n syrjäisillä alueilla tai saarilla asuvat nuoret voivat päästä mukaan.

Tausta

DiscoverEU on nuorille eurooppalaisille, myös heikommista lähtökohdista tuleville nuorille, tarkoitettu tilaisuus matkustaa ja oppia samalla. Komissio käynnisti aloitteen kesäkuussa 2018, jolloin sen budjetti oli 12 miljoonaa euroa. Budjetti vuodeksi 2019 on 16 miljoonaa euroa. Tähän mennessä DiscoverEU on antanut noin 30 000 nuorelle mahdollisuuden matkustaa Euroopassa, tutustua mantereen rikkaaseen kulttuuriperintöön, olla kosketuksissa muihin ihmisiin, oppia muista kulttuureista ja kokea, mitkä asiat yhdistävät Eurooppaa. DiscoverEU-aloitteen ensimmäinen vuosi toi yhteen tuhansia nuoria, jotka muodostivat EU:n kattavan tiiviin yhteisön. Osallistujat eivät olleet koskaan aiemmin tavanneet toisiaan, mutta he linkittyivät sosiaalisessa mediassa, muodostivat eri kaupunkien välillä matkustavia ryhmiä tai majoittuivat toistensa luona.

Euroopan komissio suunnittelee neljännen hakukierroksen käynnistämistä vuoden 2019 loppuun mennessä.

Euroopan komissio on ehdottanut, että DiscoverEU-aloitteeseen osoitetaan 700 miljoonaa euroa uudessa Erasmus-ohjelmassa EU:n seuraavassa pitkän aikavälin budjetissa (2021–2027). Jos Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät ehdotuksen, kaikkiaan 1,5 miljoonaa 18-vuotiasta pääsee matkaan vuosina 2021–2027.

Lisätietoja

Kysymyksiä ja vastauksia DiscoverEU-aloitteesta

Tietokooste

Tietoja on saatavilla Euroopan nuorisoportaalissa sekä European Youth -sivuilla Facebookissa ja Twitterissä.

IP/19/2328

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar