Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europski tjedan mladih 2019.: „Demokracija i ja”

Bruxelles, 29. travnja 2019.

Europski tjedan mladih održava se svake dvije godine. Cilj mu je na događanjima u svim zemljama koje sudjeluju u programu Erasmus+ promicati i poticati aktivnosti usmjerene na mlade.

Diljem Europe od 29. travnja do 5. svibnja održava se deveti Europski tjedan mladih. Ovogodišnja je tema „Demokracija i ja”. U zemljama sudionicama aktivnosti će se održavati cijeli tjedan, a na središnjim događanjima 29. i 30. travnja u Bruxellesu stotine mladih okupit će se kako bi se čuo njihov glas.

S obzirom na nadolazeće izbore za Europski parlament, koji će se održati od 23. do 26. svibnja, rasprave na programu ovogodišnjeg Europskog tjedna mladih usmjerit će se na angažman mladih u njihovim zajednicama te na njihovo sudjelovanje u demokratskom donošenju odluka.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics u Bruxellesu će 30. travnja održati dijalog s mladim građanima te središnju raspravu u Europskom parlamentu. Na tim će se događanjima okupiti više od 800 mladih sudionika, a raspravljat će se o demokratskom sudjelovanju te o utjecaju Europskih snaga solidarnosti na mlade, nevladine organizacije i lokalne zajednice.

Uoči Europskog tjedna mladih povjerenik Navracsics izjavio je: Čestitam ovom naraštaju mladih Europljana na njihovoj iznimnoj aktivnosti, predanosti i potpori koju pružaju drugima. Za Europske snage solidarnosti dosad se registriralo gotovo 125 000 mladih, što jasno pokazuje motivaciju mladih za društveni angažman. Prema najnovijoj anketi Eurobarometra o mladima tri četvrtine mladih uključeno je u neki oblik građanske aktivnosti: glasuju, sudjeluju u određenom pokretu, potpisali su peticiju na internetu ili volontiraju. Ponosan sam na mlade Europljane i pozivam ih da potaknu svoje vršnjake na glasovanje na nadolazećim izborima za Europski parlament kako bi sudjelovali u oblikovanju svoje budućnosti.

Danas objavljeni rezultati ankete Eurobarometra pokazuju da više od dvije trećine mladih (njih 67 %) misli da bi prioriteti djelovanja EU-a tijekom sljedećih deset godina trebale biti zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena. Zatim su naveli poboljšanje obrazovanja i osposobljavanja, uključujući slobodno kretanje studenata, naučnika ili učenika (56 %), te borbu protiv siromaštva, gospodarskih i društvenih nejednakosti (56 %). Osim toga, 72 % mladih ispitanika izjavilo je da su od dobi u kojoj su stekli pravo glasa sve do danas glasovali na lokalnim, nacionalnim ili europskim izborima. U anketi je sudjelovalo 11 000 ispitanika koji su u ožujku 2019. imali između 15 i 30 godina. Sudionici će imati priliku raspravljati o tim i drugim temama na događanjima u okviru Europskog tjedna mladih.

Osim toga, povjerenik Navracsics danas popodne (29. travnja) objavit će rezultate natječaja „Altiero Spinelli” za aktivnosti informiranja za 2018. Ovogodišnji odabir dobitnika nagrade „Altiero Spinelli” bio je posebno usmjeren na mlade te će se nagraditi projekti koji su razvijali kritičku svijest mladih o Europskoj uniji i njihovu motivaciju za sudjelovanje u demokratskim procesima koji će oblikovati njihovu budućnost. Zaprimljeno je 79 prijava, a voditeljima pet pobjedničkih projekata nagrada će se uručiti na svečanosti u Bruxellesu.

Kontekst

Europski tjedan mladih održava se svake dvije godine. Cilj mu je na događanjima u svim zemljama koje sudjeluju u programu Erasmus+ promicati i poticati aktivnosti usmjerene na mlade. Osim središnjih događanja u Bruxellesu organiziraju se stotine lokalnih aktivnosti i događanja. Tijekom prethodnog Europskog tjedna mladih 2017. u takvim je događanjima sudjelovalo 112 000 mladih diljem Europe te u Sjevernoj Makedoniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Srbiji i Turskoj.

Jednu od glavnih tema ove godine, Europske snage solidarnosti, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je u govoru o stanju unije 2016. Europske snage solidarnosti omogućuju mladima u dobi od 18 do 30 godina da sudjeluju u nizu solidarnih aktivnosti diljem EU-a i šire. Od njihova pokretanja 7. prosinca 2016. registriralo se gotovo 125 000 mladih, a aktiviralo se gotovo 15 000 sudionika.

Nagrada „Altiero Spinelli” inicijativa je Europskog parlamenta koju provodi Europska komisija, a prvi je put dodijeljena 2017. Zamišljena je kao priznanje izvanrednom doprinosu u informiranju građana o Europskoj uniji te motiviranju građana na sudjelovanje u demokratskim procesima. 

Komisija će tijekom Europskog tjedna mladih 2019. objaviti i nove podatke o rezultatima Garancije za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih. Garancija za mlade vodeća je inicijativa EU-a za poticanje zapošljavanja mladih kako bi se zajamčilo da svi mlađi od 25 godina dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili pripravništvo unutar četiri mjeseca od završetka formalnog obrazovanja ili nakon gubitka prethodnog zaposlenja.

Više informacija

Europski tjedan mladih

Europske snage solidarnosti

Dobitnici nagrade „Altiero Spinelli” za 2018.

Eurobarometar: „Kako izgraditi snažniju, ujedinjeniju Europu?” – mišljenja mladih

Erasmus+

Kampanja EUandME

IP/19/2255

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar