Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

26. EU–Japán csúcstalálkozó: magasabb szintre emeljük erős partnerségünket

Brüsszel, 2019. április 25.

A 26. EU–Japán csúcstalálkozó tovább erősítette a kétoldalú kapcsolatokat, és a tavaly megkötött két mérföldkőnek számító megállapodás végrehajtására koncentrált: az EU–Japán stratégiai partnerségi megállapodáséra és az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodáséra. Ezek a megállapodások magas szintre emelték a politikai és gazdasági kapcsolatokat.

A csúcstalálkozón az Európai Uniót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Japánt pedig Abe Sinzó miniszterelnök képviselte. A csúcstalálkozón részt vett Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/az Európai Bizottság alelnöke, valamint Jyrki Katainen, a Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, továbbá Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos is.

„Japán történelmi pillanatokat él át: az ország jelenleg a G20-csoport elnöke, a jövő héten pedig Naruhito koronaherceg lép a japán császári trónra. Japán mindkét területen számíthat az Európai Unióra: a multilateralizmus erősítésében, valamint az új Reiva-kor támogatásában, melynek jelentése »szép harmónia«, és tökéletesen jellemzi partnerségünket”, nyilatkozta Jean-Claude Juncker elnök. „Új gazdasági partnerségi megállapodásunk mérföldkőnek számít a globális kereskedelemben. A Japánba exportáló uniós vállalkozások, illetve az Unióba exportáló japán vállalkozások által évente kifizetett 1 milliárd EUR értékű vámok döntő többsége megszűnt. Ez segít majd abban, hogy a közöttünk zajló kereskedelem akár 36 milliárd EUR-val növekedjen. Most gondoskodnunk kell arról, hogy folytatódjon ez a sikertörténet, vagyis megfelelő ütemben kell haladnunk a megállapodások végrehajtásával.”

Juncker elnöknek a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón elhangzott teljes nyilatkozata elérhető az interneten. Az Európai Unió és Japán a csúcstalálkozóról együttes nyilatkozatot bocsátott ki.

Jean-Claude Juncker elnök, Donald Tusk elnök és Abe Sinzó miniszterelnök elkötelezett az EU–Japán stratégiai partnerség továbbfejlesztése mellett, amely tavaly óta két mérföldkőnek számító megállapodáson nyugszik. A 2019. február 1-jén hatályba lépett gazdasági partnerségi megállapodás a világ bruttó hazai termékének majdnem egyharmadát adó gazdaságokat és 600 millió embert fog össze. A stratégiai partnerségi megállapodás szélesebb keretet biztosít a politikai és ágazati együttműködés, valamint az együttes fellépések ösztönzése számára több mint 40 területen.

 

Közös elkötelezettség a globális és regionális kihívások kezelése mellett

Az Európai Unió és Japán hasonló gondolkodású partnerek, amelyek mind bilaterális, mind multilaterális fórumokon – például az ENSZ, a G7 és a G20-csoport keretein belül – együttműködnek egymással. A stratégiai partnerségi megállapodásban foglaltaknak megfelelően a két fél vezetői megvitatták a globális kérdésekről folytatott együttműködés fokozásának lehetőségeit. Megerősítették közös elképzelésüket és támogatásukat a szabályokon alapuló nemzetközi rendre vonatkozóan, melyet a multilateralizmus, a demokrácia, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, a nyitott piacok és a Kereskedelmi Világszervezetre épülő globális kereskedelmi rendszer jellemez. Az uniós vezetők támogatásukat fejezték ki Japán jelenlegi G20-elnökségének prioritásai mellett. Az oszakai G20-csúcstalálkozóig tartó időszakban az EU a Kereskedelmi Világszervezet reformját és az éghajlatváltozással foglalkozó Párizsi Megállapodás ambiciózus végrehajtását tartja a legfontosabb feladatnak.

A vezetők regionális és külpolitikai kérdésekről is tárgyaltak, többek között a Koreai-félsziget helyzetéről, az átfogó közös cselekvési terv – az iráni nukleáris megállapodás betartása melletti közös elkötelezettségükről, a kelet-ukrajnai konfliktusról, valamint a Krím félsziget és Szevasztopol Oroszország általi illegális elcsatolásáról, továbbá Kína globális szerepéről.

 

A széles körű bilaterális menetrend előmozdítása

A vezetők számba vették a gazdasági partnerségi megállapodás végrehajtását, és megosztották egymással nézeteiket arról, hogy polgáraink és vállalkozásaink hogyan élvezhetnék a legteljesebb mértékben a megállapodás előnyeit. Ezzel összefüggésben alapvetően fontos, hogy az EU és Japán teljes mértékben végrehajtsák a megállapodást, a fenntartható fejlődésről szóló fejezetével együtt.

Az EU és Japán fejlett társadalmak, amelyek számos területen a technológia élvonalában járnak. Ez azt jelenti, hogy a hasonlóan gondolkodó országoknak együtt kell működniük a biztonságos, nyitott és védett kibertér fenntartása érdekében. 2019 januárjában az Európai Bizottság és Japán kölcsönös megfelelőségi határozatokat fogadtak el, amelyek a világ legnagyobb biztonságos adatáramlási térségét hozzák létre, és amelyek szigorú adatvédelmi garanciák alapján lehetővé teszik a személyes adatok szabad áramlását a két gazdaság között. E sikerre építve az EU és Japán megállapodtak abban, hogy együttműködnek az adatvédelemmel kapcsolatos nemzetközi kezdeményezések terén. Juncker elnök támogatását fejezte ki a „Data Free Flow with Trust” elnevezésű kezdeményezés iránt, amely szabad adatáramlást tesz majd lehetővé a magas szintű adatvédelemmel rendelkező országok között. Támogatta az e-kereskedelmi kérdésekkel foglalkozó „Osaka Track” beindítását is. Az Európai Bizottság aktív szerepet fog játszani mindkét kezdeményezésben.

Az Európai Unió és Japán osztják azt a nézetet, hogy a konnektivitásnak környezeti, gazdasági, pénzügyi és társadalmi szempontból fenntarthatónak kell lennie. Nagy valószínűséggel szinergiák találhatók az Európai Uniónak a Bizottság és a főképviselő által 2018 szeptemberében felvázolt konnektivitási megközelítése, valamint Japánnak az Indiai- és a Csendes-óceánra vonatkozó, szabad és nyílt koncepciója között, mely utóbbi a minőségi infrastruktúrára koncentrál. A csúcstalálkozón a vezetők elkötelezték magukat a fenntartható konnektivitással és minőségi infrastruktúrával foglalkozó új EU–Japán partnerség mellett, melynek célja a harmadik országok fenntartható konnektivitása terén való együttműködés. Az EU-t és Japánt összekötő szálak fontos elemét képezik az emberek közötti kapcsolatok, ezért a vezetők megvitatták azt is, hogy hogyan lehetne erősíteni ezeket a humán kapcsolatokat, többek között az európai és japán egyetemek közötti közös programokkal, valamint a diákok és tudományos dolgozók mobilitásával az Erasmus+ program keretében. 2019-ben először kínál majd EU–Japán közös mesterképzéseket az Erasmus Mundus program.

Jean-Claude Juncker elnök, Donald Tusk elnök és Abe Sinzó miniszterelnök egyéb bilaterális kérdéseket is megvitattak, többek között az EU–Japán biztonsági partnerség megerősítésének lehetőségeit is. Ebben a tekintetben az EU és Japán kifejezésre juttatták, hogy készek feltárni a közös munka lehetőségeit a tengeri védelem, a kiberbiztonság, a terrorizmus elleni küzdelem és a válságkezelési műveletek területén.

 

További információk:

A 26. EU–Japán csúcstalálkozó együttes nyilatkozata

Jean-Claude Juncker elnök észrevételei a 26. EU–Japán csúcstalálkozót követő sajtókonferencián

Az EU–Japán csúcstalálkozó honlapja

Tájékoztató az EU és Japán közötti kapcsolatokról

Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás honlapja

Tájékoztató az EU–Japán stratégiai partnerségi megállapodásról

Az Európai Unió japán küldöttségének honlapja

IP/19/2248

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar