Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Declarație comună UE-SUA: Statele Unite ale Americii sunt principalul furnizor de boabe de soia al Europei, importurile americane crescând cu 121 %

Bruxelles, 16 aprilie 2019

Noile cifre publicate astăzi de Comisia Europeană arată că importurile de boabe de soia din SUA de către Uniunea Europeană au crescut cu 121 % în cursul anului de comercializare curent (din iulie 2018 până la mijlocul lunii aprilie 2019), în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cu o cotă de 72 % din importurile de boabe de soia în UE, SUA este în prezent principalul furnizor al Europei pentru acest produs. La rândul ei, Europa este principala destinație a exporturilor de boabe de soia din SUA (22 %), urmată de China (18 %) și de Mexic (9 %).

Creșterea schimburilor comerciale într-o serie de domenii și privind o serie de produse, inclusiv boabele de soia, a fost unul dintre obiectivele declarației comune, convenite de președinții Juncker și Trump la 25 iulie 2018. Comisia Europeană își urmărește angajamentul și publică în mod regulat cifre privind importurile în UE de boabe de soia din Statele Unite ale Americii. Ziua de astăzi marchează cel de al cincilea raport actualizat privind comerțul cu boabe de soia cu SUA.

Raportul de astăzi arată că:

  • în comparație cu primele 42 de săptămâni ale anului de comercializare 2017-2018 (din iulie până la mijlocul lunii aprilie), în anul de comercializare curent importurile în UE de boabe de soia din SUA au crescut cu 121 %, atingând 8 244 594 de tone;
  • în ceea ce privește importurile totale în UE de boabe de soia, ponderea celor provenite din SUA este în prezent de 72 %, față de 36 % în aceeași perioadă a anului trecut. Acest fapt plasează SUA cu mult înaintea Braziliei (21 %), cel de al doilea principal furnizor al UE, urmată de Ucraina (2,3 %), Canada (1,8 %) și Paraguay (0,7 %).

În ianuarie 2019, Comisia a concluzionat că boabele de soia din SUA îndeplinesc cerințele tehnice pentru a fi utilizate la producerea de biocombustibili în UE, o decizie care creează condițiile necesare pentru ca aceste exporturi să crească în continuare prin extinderea oportunităților de piață din Europa.

De asemenea, Statele Unite ale Americii este principala țară din care provin importurile de produse agroalimentare în UE în general. Cele mai recente cifre arată că, din februarie 2018 și până în ianuarie 2019, valoarea importurilor agroalimentare din SUA a crescut cu 14 %. Aceasta reprezintă o creștere a valorii de 1,5 miliarde EUR, datorată în principal creșterii importurilor de boabe de soia, de șroturi din boabe de soia și de alte câteva produse.

Context

UE importă aproximativ 14 milioane de tone de boabe de soia pe an, ca sursă de proteine pentru hrana animalelor, inclusiv pui, porcine și bovine, precum și pentru producția de lapte. Boabele de soia din SUA sunt considerate a fi o opțiune de furaj foarte atractivă pentru importatorii și pentru utilizatorii din Europa, datorită prețurilor lor competitive.

Datele incluse în raportul publicat astăzi cu privire la boabele de soia provin din Observatorul european al pieței culturilor agricole, pe care Comisia Europeană l-a lansat în iulie 2017 cu scopul de a pune la dispoziție date privind piața și o analiză pe termen scurt pentru a asigura o mai mare transparență.

Pentru informații suplimentare

Anexă

Imaginea 1

Imaginea 2

Imaginea 3

IP/19/2154

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar