Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az Egyesült Államok és az EU közös nyilatkozata: Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok – 121 %-kal nőtt az uniós import

Brüsszel, 2019. április 16.

Az Európai Bizottság által ma közzétett új adatok azt mutatják, hogy a folyó gazdasági évben (2018. július és 2019. április közepe között) 121 %-kal nőtt az Egyesült Államokból származó uniós szójabab-behozatal az előző év azonos időszakához képest.

Az uniós szójabab-behozatal 72 %-ával az Egyesült Államok jelenleg Európa első számú beszállítója. Európa pedig az USA szójababkivitelének messze legjelentősebb – annak 22 %-át – felvevő piaca, megelőzve ezzel Kínát (18 %) és Mexikót (9 %).

A számos területen és termékkel (többek között a szójababbal) folytatott kereskedelem élénkítése egyike volt a Juncker és Trump elnök által 2018. július 25-én tett közös nyilatkozat célkitűzéseinek. Az Európai Bizottság nyomon követi a vállalt kötelezettségeket, és rendszeresen adatokat tesz közzé az Egyesült Államokból származó uniós szójabab-behozatalról. A mai napon készült el a szójabab-kereskedelemre vonatkozó, 5. aktualizált jelentés.

A jelentés tanúsága szerint:

  • a 2017/2018-as gazdasági év első 42 hetéhez képest (júliustól április közepéig) a folyó gazdasági évben 121 %-kal, 8 244 594 tonnára nőtt az Egyesült Államokból származó uniós szójabab-behozatal;
  • mára az EU teljes szójabab-behozatalának 72 %-a az Egyesült Államokból származik, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 36 %-kal. Ezzel az USA jóval megelőzi az EU második legnagyobb beszállítóját, Brazíliát (21 %), amelyet Ukrajna (2,3 %), Kanada (1,8 %) és Paraguay (0,7 %) követ.

2019 januárjában a Bizottság megállapította, hogy az Egyesült Államokból származó szójabab megfelel a bioüzemanyagokban történő felhasználásra vonatkozó uniós technikai követelményeknek. Ez a döntés az európai piaci lehetőségek bővítése révén lehetőséget teremt a szójabab-kivitel tovább növelésére.

Az Egyesült Államok egyúttal az Unió által importált agrár-élelmiszeripari termékeknek is a legjelentősebb beszállítója. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2018 februárja és 2019 januárja között az Egyesült Államokból származó agrár-élelmiszeripari behozatal értéke 14 %-kal nőtt. Ez 1,5 milliárd EUR értéknövekedést jelent, ami elsősorban a szójabab, a szójababból készült olajpogácsa és számos egyéb termék behozatalában tapasztalható növekedésnek tudható be.

Háttér-információk

Az EU évente mintegy 14 millió tonna szójababot importál az állatok – többek között csirkék, sertések és szarvasmarhák – takarmányozásához használt fehérjeforrásként, valamint tejtermelésre. Az Egyesült Államokból származó szójabab versenyképes árának köszönhetően igen vonzó takarmányozási lehetőséget kínál az európai importőrök és felhasználók számára.

A szójababról ma közzétett jelentésben szereplő adatok a Növénypiaci Megfigyelőközponttól származnak, amelyet az Európai Bizottság 2017 júliusában hozott létre a piaci adatok és a rövid távú elemzések megosztása, valamint az átláthatóság növelése érdekében.

További információk:

Melléklet

[1. kép]

[2. kép]

[3. kép]

IP/19/2154

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar