Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Zajednička izjava EU-a i SAD-a: SAD glavni dobavljač soje za Europu – uvoz u EU povećao se za 121 %

Bruxelles, 16. travnja 2019.

Europska komisija danas je objavila nove brojke koje pokazuju da je uvoz soje iz SAD-a u tekućoj tržišnoj godini (srpanj 2018. – sredina travnja 2019.) povećan za 121 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Danas je SAD glavni europski dobavljač, s udjelom od 72 % u uvozu soje u EU. Europa je glavno odredište izvoza soje iz SAD-a s udjelom u izvozu od 22 %, a nakon nje slijede Kina (18 %) i Meksiko (9 %).

Povećanje trgovinske razmjene u brojnim područjima i brojnih proizvoda, uključujući soju, bilo je jedan od ciljeva Zajedničke izjave koju su predsjednici Juncker i Trump dogovorili 25. srpnja 2018. Europska komisija ispunjava preuzetu obvezu i redovito objavljuje podatke o uvozu soje iz SAD-a u EU. Danas je objavljeno peto ažurirano izvješće o trgovini sojom sa SAD-om.

Iz današnjeg je izvješća vidljivo sljedeće:

  • u odnosu na prva 42 tjedna tržišne godine 2017./2018. (od srpnja do sredine travnja) uvoz soje iz SAD-a u EU porastao je za 121 % te iznosi 8 244 594 tona;
  • kad je riječ o ukupnom uvozu soje u EU, udio SAD-a sada iznosi 72 %, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 36 %. Time je SAD uvelike preuzeo vodstvo ispred Brazila (21 %), koji je drugi glavni dobavljač EU-a, a slijede Ukrajina (2,3 %), Kanada (1,8 %) i Paragvaj (0,7 %).

U siječnju 2019. Komisija je zaključila da soja iz SAD-a ispunjuje tehničke zahtjeve za uporabu u biogorivima u EU-u, čime se stvaraju uvjeti za daljnji rast tog izvoza zbog rasta tržišnih mogućnosti u Europi.

Sjedinjene Američke Države su i najvažniji izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda općenito u EU. Najnoviji podaci pokazuju da se od veljače 2018. do siječnja 2019. vrijednost uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz SAD-a povećala za 14 %. Riječ je o povećanju u iznosu od 1,5 milijardi EUR, koje je uglavnom rezultat povećanja uvoza soje, sojine pogače i nekoliko drugih proizvoda.

Kontekst

EU godišnje uveze oko 14 milijuna tona soje, koja se upotrebljava kao izvor bjelančevina u prehrani životinja, među ostalim pilića, svinja i stoke, te u proizvodnji mlijeka. Zahvaljujući konkurentnim cijenama soja iz SAD-a za europske je uvoznike i korisnike vrlo povoljna opcija za prehranu životinja.

Podatke iz danas objavljenog izvješća o soji dostavio je Opservatorij za tržište usjeva, koji je Europska komisija osnovala u srpnju 2017. i koji objavljuje tržišne podatke i kratkoročne analize u cilju povećanja transparentnosti.

Dodatne informacije

Prilog

Slika 1

Slika 2

Slika 3

IP/19/2154

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar