Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Ophavsretsreform fjerner sidste hindring: Kommissionen glæder sig over godkendelsen af moderniserede regler, der er egnede til den digitale tidsalder

Luxembourg, den 15. april 2019

Rådet for Den Europæiske Union gav i dag grønt lys for det nye direktiv om ophavsret, der vil skabe konkrete fordele for borgerne, samtlige kreative sektorer, pressen, forskere, undervisere og kulturarvsinstitutioner.

Reformen vil tilpasse ophavsretsreglerne til nutidens verden, hvor man hovedsageligt tilgår kreative værker og nyhedsartikler via musikstreamingtjenester, video on demand-platforme, nyhedsaggregatorer og platforme med indhold, der lægges op af brugerne. Den blev foreslået af Kommissionen i september 2016, og Europa-Parlamentet stemte for det i marts 2019.

Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, udtaler: "Med dagens aftale gør vi ophavsretsreglerne egnede til den digitale tidsalder. EU vil nu have klare regler, der sikrer et rimeligt vederlag til skaberne, stærke rettigheder for brugere og ansvar for platforme. I forbindelse med færdiggørelsen af EU's digitale indre marked udgør ophavsretsreformen den manglende brik i puslespillet."

Det nye direktiv vil fremme journalistik af høj kvalitet i EU og sikre europæiske ophavsmænd og udøvende kunstnere en bedre beskyttelse. Brugerne vil kunne drage fordel af de nye regler, som vil give dem mulighed for på lovlig vis at uploade ophavsretligt beskyttet indhold på platforme. De vil også nyde godt af bedre beskyttelsesforanstaltninger knyttet til ytringsfriheden, når de uploader videoer, der indeholder ophavsretligt beskyttet indhold, dvs. i memes eller parodier.

Ophavsretsdirektivet er en del af et bredere initiativ, der tager sigte på at tilpasse EU's regler om ophavsret til den digitale tidsalder. Ligeledes i dag vedtog EU's medlemsstater endelig nye regler, der skal gøre det lettere for europæiske radio- og tv-selskaber at give online-adgang til bestemte programmer på tværs af landegrænser. Siden den 1. april 2018 har europæere, der køber eller abonnerer på film, sportsudsendelser, musik, e-bøger og spil i deres hjemland, også haft adgang til dette indhold, når de rejser eller midlertidigt befinder sig i andre EU-lande.

De næste skridt

Når først direktivet er offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende, har medlemsstaterne 24 måneder til at gennemføre det i deres nationale lovgivning. De ny regler om ophavsret og de nye regler, der skal lette adgangen til online tv- og radioindhold på tværs af grænserne, vil blive formelt undertegnet onsdag den 17. april i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Baggrund

I september 2016 foreslog Europa-Kommissionen en modernisering af EU's regler om ophavsret, så europæisk kultur kan blomstre og udbredes, som en del af strategien for det digitale indre marked. Med reformen moderniseres EU's regler om ophavsret, som stammer fra 2001, hvor der ikke fandtes sociale medier, ingen video on demand, ingen digitalisering af museumskunst og ingen lærere, der underviste via onlinekurser.

Kommissionens undersøgelser viste, at 57 % af internetbrugerne i 2016 tilgik presseartikler via sociale netværk, nyhedsaggregatorer eller søgemaskiner. 47 % af disse brugere læser blot uddrag, der er indsamlet af disse websteder, uden at klikke videre. Samme tendens blev konstateret for musik- og filmindustrien: 49 % af internetbrugerne i EU lytter til musik eller tilgår audiovisuelt indhold på nettet, og 40 % af de 15-24-årige så TV online mindst én gang om ugen. Denne tendens er steget kraftigt siden da.

Yderligere oplysninger

· MEMO: Spørgsmål og svar — Europa-Parlamentet stemmer for moderniserede regler om ophavsret, der er egnede til den digitale tidsalder

· Fælles erklæring: Reform af reglerne om ophavsret: Kommissionen glæder sig over, at Europa-Parlamentet har stemt for moderniserede regler om ophavsret, der er egnede til den digitale tidsalder

· Fælles erklæring: Kommissionen glæder sig over Europa-Parlamentets afstemning om nye regler, der gør det lettere at få adgang til onlineradio- og -TV-indhold på tværs af grænserne

· Pressemeddelelse: Kommissionen foreslår moderne EU-regler om ophavsret, for at europæisk kultur kan blomstre og udbredes

· Faktablad om ophavsret

· Faktablad: Sådan støtter EU film og den audiovisuelle sektor

· Spørgsmål og svar vedrørende ophavsret

· Eurobarometerundersøgelse

IP/19/2151

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar