Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A 2021–2027 közötti időszakra szóló uniós költségvetés: A Bizottság üdvözli, hogy a Parlament zöld utat adott az InvestEU program számára

Brüsszel, 2019. április 18.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament a mai napon megszavazta az InvestEU programot, amelynek célja az európai beruházások fellendítése a következő hosszú távú uniós költségvetés keretében. A szavazás eredményeként az InvestEU program egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz.

Az InvestEU könnyebben hozzáférhetővé és hatékonyabbá teszi az uniós finanszírozást a beruházási projektek számára. A program az európai beruházási terv („Juncker-terv”) sikerére építve egyetlen tető alatt és közös „márkanéven” fogja majd össze az Európai Stratégiai Beruházási Alapot és az Unióban végrehajtott beruházásokat jelenleg támogató 13 egyéb uniós pénzügyi eszközt.

Jean-Claude Juncker elnök a következőket mondta: „A beruházási terv ismét mozgásba hozta Európa gazdaságát, és eredményeket hozott a Bizottság számára legfontosabb kérdésekben: a munkahelyteremtés és növekedés területén. De még ennél is többet tehetünk, és az InvestEU program ebben fog segíteni. Az uniós költségvetés intelligens felhasználása révén az InvestEU segíteni fog abban, hogy Európa vonzó hely maradjon a befektetők számára világszerte. A következő évtized folyamán a program legalább 650 milliárd eurót szabadít fel Európa számára, hogy beruházzon az európai jövőbe, a gazdaságba és az emberekbe.”

Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök a következőket mondta: „Karnyújtásnyira került az uniós beruházási támogatások következő generációja. A vállalkozások és a vállalkozók hamarosan könnyebben jutnak majd hozzá az ötleteik valóra váltásához szükséges uniós forrásokhoz. Ezek a források segíteni fognak abban, hogy az EU az innováció és az éghajlat-politika élvonalában maradjon, miközben munkahelyeket teremt, és olyan növekedési modellt biztosít, amely társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható.”

Az InvestEU program az európai beruházási terv innovatív megközelítését követi: korlátozott összegben használ fel állami forrásokat, és uniós költségvetési garanciát nyújt annak érdekében, hogy jelentős magán- és közforrásokat tudjon mozgósítani. A 38 milliárd euró összegű garancia a következő négy fő területen megvalósuló beruházásokra fog összpontosítani: fenntartható infrastruktúra; kutatás, innováció és digitalizálás; kis- és középvállalkozások, valamint szociális beruházások és készségek. A program legalább 650 milliárd euró értékű további uniós beruházást fog generálni.

Az európai beruházási tervhez hasonlóan az InvestEU Alapot a projektgazdák számára testre szabott támogatást nyújtó InvestEU Tanácsadó Platform és az InvestEU Portál egészíti majd ki, amely a potenciális befektetők számára könnyű hozzáférést biztosít az érett szakaszban lévő projektekhez. Ugyancsak az európai beruházási tervhez hasonlóan az InvestEU beépül majd a Bizottságnak a beruházásokra, a strukturális reformokra és a felelősségteljes költségvetési gazdálkodásra irányuló gazdaságpolitikai intézkedéseibe, annak biztosítása érdekében, hogy Európa továbbra is vonzó hely maradjon a vállalkozások számára a letelepedéshez és a növekedéshez.

Az InvestEU az Európai Beruházási Bank Csoporttal (EBB), az Unió bankjával létrehozott partnerségként működik, és nyitva áll majd más végrehajtó partnerek előtt is. Az InvestEU költségvetési vonatkozásai változatlanul az EU következő, a Bizottság által 2018 májusában előterjesztett hosszú távú költségvetéséről szóló átfogó megállapodástól függnek.

A Juncker-tervben a Bizottság stratégiai partnereként közreműködő Európai Beruházási Bank legfrissebb adatai azt mutatják, hogy 2019 áprilisáig az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) csaknem 393 milliárd euró összegű beruházást mozgósított. Az ESBA keretében eddig jóváhagyott műveletek a 28 tagállamban összesen 72,8 milliárd euró finanszírozási volument képviselnek. Az EBB 53,8 milliárd euró értékben 524, az ESBA által támogatott infrastrukturális projektet hagyott jóvá, míg az Európai Beruházási Alap 19 milliárd euró értékben 554 finanszírozási megállapodást hagyott jóvá 945 000 kis- és középvállalkozás javára.

További információk

Tájékoztató: InvestEU program – kérdések és válaszok

Tájékoztató: Mi az InvestEU program?

Tájékoztató: InvestEU – Mit fog finanszírozni?

Sajtóközlemény az InvestEU-javaslatról (2018. június 6.): Az európai munkahelyteremtést, növekedést és innovációt támogató InvestEU program

Az InvestEU program létrehozásáról szóló rendeletjavaslat (2018. június 6.)

A jövő uniós költségvetése

Kövesse Juncker elnök bejegyzéseit a Twitteren: @JunckerEU

Kövesse Katainen alelnök bejegyzéseit a Twitteren: @jyrkikatainen

#InvestEU

IP/19/2149

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar