Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Tőkepiaci unió: Az Európai Parlament támogatja a munkahelyteremtést és a növekedést elősegítő kulcsfontosságú intézkedéseket

Brüsszel, 2019. április 18.

A Bizottság üdvözli az Európai Parlament zárószavazását a tőkepiaci unió alkotóelemeit meghatározó jogszabályokról.

A jelentős számú javaslat elfogadása újabb lépést jelent a tőkepiaci unió kiteljesítése felé, amely a Juncker-Bizottság legfontosabb politikai prioritásai közé tartozik.

A Bizottság számára rendkívül fontos a tőkepiaci unióval kapcsolatos projekt, amellyel célja az európai növekedés fellendítése, az innovációba való beruházás és az EU globális versenyképességének előmozdítása. A tőkepiaci unió, amelynek kapcsán 13-ból 11 javaslatot fogadtak most el, a beruházások fő motorja lesz az egységes piacon: további finanszírozási forrásokat biztosít az uniós vállalatok számára, és több megtakarítási lehetőséget teremt a polgároknak ahhoz, hogy gondoskodhassanak a jövőjükről. A tőkepiaci unió a beruházásokat a környezetbarát projektek felé irányítja, és ezáltal hozzájárul az EU fenntartható és karbonsemleges gazdaságra irányuló menetrendjéhez. Az erős tőkepiaci unió elengedhetetlen a bankunió kiegészítéséhez a gazdasági és monetáris unió megerősítése, illetve az euró nemzetközi szerepének alátámasztása érdekében is.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos így nyilatkozott: „A tőkepiaci unió lehetővé fogja tenni a vállalkozások számára, hogy több finanszírozási lehetőséget találjanak mind belföldön, mind az egész Unióban, és több megtakarítási lehetőséget fog biztosítani a fogyasztók számára, hogy gondoskodhassanak a jövőjükről. Az alternatív, piaci alapú finanszírozási források különösen fontosak az innováció, a vállalkozói készség és az induló vállalkozások finanszírozása szempontjából, amelyek a munkahelyteremtés fő motorjai. A projekt valamennyi tagállam számára előnyös lesz, de a magánszektorbeli kockázatmegosztás előmozdítása révén különösen a gazdasági és monetáris uniót fogja megerősíteni.”

Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök a következőképpen nyilatkozott: „A Bizottság vállalta, hogy 2019-ig létrehozza a tőkepiaci unió építőelemeit. A tőkepiaci unió közvetlenül hozzájárul a Juncker-Bizottság azon kötelezettségvállalásához, hogy az európai vállalatok piaci alapú finanszírozásának diverzifikálása révén fellendíti a beruházásokat, a munkahelyteremtést és a növekedést. A tőkepiaci unió alapjait már megteremtettük. Most további erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a kisebb vagy nagyobb vállalkozások, a befektetők és a megtakarítók továbbra is élvezhessék az előnyöket.

Összességében mindegyik elfogadott javaslat hozzá fog járulni a tőkepiaci unió innovatív finanszírozásra vonatkozó célkitűzéseinek kiterjesztéséhez, valamint a helyi szinttől az európai szintig több beruházási lehetőség megteremtéséhez. Mindegyik javaslat egy konkrét tevékenységi körre vonatkozik:

Kollektív befektetési alapok:A befektetési alapok szabályozási akadályainak és az eltérő nemzeti szabályoknak a felszámolása révén ez a javaslat növelni fogja a versenyt, megkönnyíti a befektetési alapok EU-n belüli forgalmazását, ezenkívül szélesebb választékot, jobb ár-érték arányt és nagyobb védelmet biztosít a befektetők számára.

Az európai felügyeleti hatóságok működésének (EFH-k) felülvizsgálata: Ez a felülvizsgálat hatékonyabbá és eredményesebbé fogja tenni az európai pénzügyi felügyeleti rendszert. Számos célkitűzés mellett a reform azt is biztosítja, hogy a pénzmosási kockázatok felügyelete a pénzügyi ágazatban proaktív és gyors legyen. Ezenkívül azt is lehetővé teszi majd, hogy a szabályok az egész Unióban azonos módon kerüljenek végrehajtásra, és az Európai Bankhatóság (EBH) koordinációs szerepet töltsön be a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem terén.

A befektetési vállalkozásokra irányadó szabályozás felülvizsgálata: A felülvizsgált jogszabály arányosabb szabályokat és hatékonyabb felügyeletet biztosít majd valamennyi befektetési vállalkozás számára a tőkekövetelmények, a likviditási követelmények és egyéb kockázatkezelési követelmények tekintetében, ugyanakkor egyenlő versenyfeltételeket teremt a nagy és rendszerszinten jelentős pénzügyi intézmények körében. Emellett megerősíti és pontosítja a harmadik országbeli vállalkozások által nyújtott befektetési szolgáltatásokra vonatkozó egyenértékűségi szabályokat.

Fedezett kötvények: Ez a jogszabály a harmonizált uniós keretnek köszönhetően elősegíti a bankok által a gazdaság finanszírozására kibocsátott pénzügyi eszközök fejlesztését az EU egész területén.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) növekedési piacai: Az elfogadott szabályok a kkv-k számára olcsóbbá és egyszerűbbé teszik a nyilvános piacokhoz való hozzáférést, többek között a kisebb kibocsátókra szabott kereskedési helyszínek kategóriája révén.

A fenntartható beruházásokra vonatkozó közzétételi követelmények: A fenntartható finanszírozásról szóló cselekvési terv részeként e szabályok erősítik és javítják a pénzügyi termékek előállítói és a pénzügyi tanácsadók által a végső befektetőknek nyújtott, környezetvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást.

Európai piaci infrastruktúra-rendelet (EMIR) 2.2: Ez a jogszabály biztosítja az EU számára szolgáltatásokat kínáló központi szerződő felek erőteljesebb és hatékonyabb felügyeletét. Végső soron mindez hozzájárul majd a pénzügyi stabilitás fenntartásához az Unióban.

Az európai piaci infrastruktúra-rendelet módosítása a célravezető és hatásos szabályozás programja keretében: Ez a reform egyszerűbb és arányosabb szabályokat biztosít majd a tőzsdén kívüli származtatott ügyletek tekintetében, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül csökkenjenek a költségek és a szabályozásból eredő terhek a piaci szereplők számára.

IP/19/2130

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar