Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Znanstveniki, ki jih financira Evropska unija, razkrivajo prvo podobo črne luknje

Bruselj, 10. aprila 2019

Evropska komisija danes razkriva prvo podobo črne luknje nasploh, posneto v projektu Event Horizon Telescope, svetovnem znanstvenem sodelovanju med drugim znanstvenikov, ki jih financira EU. To pomembno odkritje je vidni dokaz za obstoj črnih lukenj in postavlja nove mejnike sodobne znanosti.

Prvo opazovanje črne luknje nasploh je rezultat obsežnega mednarodnega raziskovalnega sodelovanja v okviru projekta Event Horizon Telescope, pri katerem so imeli raziskovalci, ki jih financira EU, ključno vlogo. Ta veliki znanstveni dosežek zaznamuje spremembo paradigme v razumevanju črnih lukenj, potrjuje napovedi splošne teorije relativnosti Alberta Einsteina in utira pot novim smerem vesoljskih raziskav. Prva uspešno zajeta podoba črne luknje je bila danes istočasno predstavljena na šestih tiskovnih konferencah na različnih koncih sveta.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je povedal: „Domišljija pogosto navdihuje znanost in črne luknje že dolgo burijo naše sanje in radovednost. Zahvaljujoč prispevku evropskih znanstvenikov, danes obstoj črnih lukenj ni več le teoretičen pojem. To neverjetno odkritje znova dokazuje, da lahko s sodelovanjem s partnerji po svetu dosegamo nepredstavljivo in premikamo obzorja znanja.“

Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) profesor Jean-Pierre Bourguignon je dodal: „Čestitam znanstvenikom po vsem svetu za to navdihujoče odkritje, s katerim so premaknili meje našega znanja. Zlasti me veseli, da so k temu preboju odločilno prispevali znanstveniki, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet. Drzen pristop EU k financiranju tovrstnih temeljnih raziskav, ki spreminjajo ustaljene vzorce, je ponovno prispeval k zgodbi o uspehu. Tako se dodatno potrjuje cilj Evropskega raziskovalnega sveta, ki je financiranje raziskav z velikim tveganjem in velikimi koristmi.“

Financiranje EU prek Evropskega raziskovalnega sveta zagotavlja bistveno podporo projektu Event Horizon Telescope. EU zlasti prispeva sredstva za tri vodilne znanstvenike in njihove ekipe, ki so sodelovali pri odkritju, podpira pa tudi razvoj in nadgradnjo infrastrukture velikega teleskopa, ki je bistvena za uspeh projekta.

Današnji rezultati pomenijo nov prispevek k številnim dosežkom programov EU za financiranje raziskav in inovacij Obzorje 2020 ter njegovih predhodnih okvirnih programov. Glede na tak uspeh je Komisija predlagala program Obzorje Evropa, ki je najbolj ambiciozen program EU doslej, da bi EU ostala na čelu svetovnih raziskav in inovacij.

 

OZADJE

Črne luknje so izjemno zgoščeni vesoljski pojavi, ki na zelo majhnem prostoru vsebujejo izjemne količine mase. Njihova prisotnost na izjemne načine vpliva na njihovo okolico, in sicer ukrivljajo prostor-čas in močno segrevajo vsak material, ki pade vanje. Zajeta podoba prikazuje črno luknjo v središču galaksije Messier 87, ogromne galaksije v ozvezdju Device. Ta črna luknja je 55 milijonov svetlobnih let oddaljena od Zemlje, njena masa pa je 6,5 milijarde krat večja od mase našega Sonca.

Da bi bilo možno neposredno opazovanje neposredne okolice črne luknje, je Event Horizon Telescope nadgradil in povezal svetovno mrežo osmih teleskopov po vsem svetu. Lokacije teh teleskopov so na zahtevnih visokih nadmorskih višinah, med drugim v španski Sierri Nevadi, na havajskih in mehiških vulkanih, v arizonskih gorah, v čilski puščavi Atacama ter na Antarktiki. V tem velikem mednarodnem projektu sodeluje več kot 200 raziskovalcev iz Evrope, Severne in Južne Amerike ter vzhodne Azije.

Evropski raziskovalni svet EU je zagotovil financiranje znanstvenikov, ki sodelujejo v pobudi Event Horizon Telescope, prek naslednjih projektov v okviru programa Obzorje 2020 in sedmega okvirnega programa:

  • projekt BlackHoleCam, vreden 14 milijonov evrov, katerega cilj je ujeti podobo črnih lukenj, jih izmeriti in razumeti. Od leta 2014 ta šestletni raziskovalni projekt izvajajo trije vodilni znanstveniki in njihove ekipe. To so profesor Heino Falcke z univerze Radboud v Nijmegnu (tudi predsednik znanstvenega sveta Event Horizon Telescope), profesor Michael Kramer z inštituta Maxa Plancka za radioastronomijo in profesor Luciano Rezzolla z Goethejeve univerze v Frankfurtu.
  • Projekt RadioNet podpira konzorcij 27 institucij v Evropi, Republiki Koreji in Južni Afriki, ki želijo povezati vrhunsko infrastrukturo za raziskave na področju radioastronomije, med drugim radijske teleskope, polja teleskopov, podatkovne arhive ter na svetovni ravni delujočo Evropsko mrežo za interferometrijo z veliko osnovnico. Projekt koordinira inštitut Maxa Plancka za radioastronomijo. V zadnjih 15 letih je EU v RadioNet vložila 30,3 milijona evrov.

Evropski raziskovalni svet, ki ga je EU ustanovila leta 2007, je najpomembnejša evropska organizacija za financiranje odličnih pionirskih raziskav. Vsako leto izbere in financira vrhunske ustvarjalne raziskovalce katere koli nacionalnosti in starosti za izvedbo projektov v Evropi. Evropski raziskovalni svet ponuja štiri osrednje vrste nepovratnih sredstev: začetna, konsolidacijska in nadaljevalna nepovratna sredstva ter nepovratna sredstva za sinergije. Z dodatnimi nepovratnimi sredstvi za potrditev koncepta Evropski raziskovalni svet prejemnikom sredstev pomaga premostiti vrzel med njihovimi pionirskimi raziskavami in zgodnjimi fazami trženja raziskav.

 

ZA VEČ INFORMACIJ

Fotografije in videoposnetki črne luknje na avdiovizualnem portalu Komisije

Sporočilo za medije Event Horizon Telescope

Tiskovna konferenca Evropske komisije na Europe by Satellite

Tiskovna konferenca Evropske komisije na kanalu EUtube

Spremljajte novice na Facebooku, Instagramu in Twitterju z oznako #RealBlackHole

Novice Evropskega raziskovalnega sveta

 

IP/19/2053

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar