Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az európai fogyasztók védelme: játékok és autók vezetik a veszélyes termékek listáját

Brüsszel, 2019. április 5.

A Bizottság a mai napon közzétette 2018. évi jelentését a veszélyes termékek biztonsági riasztó rendszeréről („Safety Gate”, korábbi nevén „RAPEX”).

A jelentés szerint a hatóságok 2257 esetben riasztották egymást veszélyes termékekkel kapcsolatban. A játékok tartoztak a legtöbbször bejelentett termékek kategóriájába (31 %), ezt a gépjárművek követték (19 %), majd a ruházati, textil- és divatárucikkek (10 %), míg a leggyakrabban jelzett kockázatok a vegyi kockázathoz és a sérülésekhez (mindkettő 25 %) kapcsolódtak, és ezeket a gyermekek számára jelentett fulladásveszély követte a sorban (18 %).

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos kijelentette: „A Safety Gate biztonsági riasztó rendszer az európaiak veszélyes termékektől való védelmének kulcsfontosságú eszköze, és tényleg jól működik. A jelentés szerint több mint 2000 riasztás és közel kétszer ennyi termékvisszahívás és forgalomból kivonás történt, ami a szabályok hatékony végrehajtását mutatja. Továbbra is együtt fogunk működni a nemzeti hatóságokkal és a harmadik országokkal az európai fogyasztók biztonságának érdekében.”

A termékvisszahívás az egyik leggyakoribb intézkedés a veszélyes termékek jelentette kockázatok csökkentésére, azonban a fogyasztóktól sikeresen visszajutó termékek aránya továbbra is általában véve alacsony szinten marad. Egy, a témában végzett új felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók egyharmada tudatosan folytatja a visszahívott termékek használatát, ami arra enged következtetni, hogy a termék-visszahívásról szóló értesítések nem feltétlenül gyakorolnak jelentős hatást a fogyasztókra, és/vagy lehetséges, hogy a kockázatot nem eléggé egyértelműen közlik.

A feltárt veszélyes termékek több mint fele Kínából érkezik. A kínai hatóságokkal történő együttműködés a termékbiztonság terén továbbra is elsődleges fontosságú, de az eredmények vegyesek. A Bizottság folytatja a szoros együttműködést az illetékes kínai hatóságokkal ez ügyben. Ez magában foglalja annak tudatosítását is, hogy milyen termékbiztonsági előírásokat kell betartani, ha az uniós fogyasztók számára értékesítik a termékeket.

Háttér-információk

A riasztási rendszer 2003 óta biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán Unió-szerte megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hozhatnak (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása). A „Rapid Alert System” (RAPEX) riasztási rendszer nevét az Európai Bizottság „Safety Gate”-re változtatta.

A Safety Gate biztonsági riasztó rendszer saját nyilvános honlappal rendelkezik, amely hozzáférést biztosít a rendszerben együttműködő nemzeti hatóságok által leadott riasztásokhoz közzétett heti frissítésekhez. Hetente körülbelül 50 riasztást rögzítenek és hoznak nyilvánosságra a weben.

A vállalkozások is használhatják a Business Gateway funkciót annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan figyelmeztetni tudják a nemzeti hatóságokat az általuk forgalomba hozott, esetlegesen nem biztonságos termékekről. 

További információk

Éves jelentés és tájékoztató nemzeti statisztikákkal

Safety Gate

Safety Gate riasztási listák

Felmérés a termékvisszahívások hatékonyságáról

Business Gateway

Kereső a riasztási rendszerben közzétett információkhoz

Safety Gate nemzeti kapcsolattartó pontok

Safety Gate statisztikai eszköz saját statisztikák előállításához

 

 

 

 

 

IP/19/1992

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Photos