Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Zaštita europskih potrošača: igračke i automobili na vrhu su popisa opasnih proizvoda

Bruxelles, 5. travnja 2019.

Europska komisija danas je objavila izvješće za 2018. o sustavu Safety Gate za opasne proizvode (ranije sustav brzog uzbunjivanja).

Izvješće pokazuje da su nadležna tijela razmijenila 2257 upozorenja o opasnim proizvodima. Najviše je upozorenja poslano u kategorijama proizvoda „igračke” (31 %), „motorna vozila” (19 %) te „odjeća, tekstil i modni artikli” (10 %), dok su glavni prijavljeni rizici bili kemijske opasnosti i ozljede (po 25 %) te opasnost od gušenja za djecu (18 %).

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: Safety Gate ključan je alat za zaštitu Europljana od opasnih proizvoda koji uistinu funkcionira. U izvješću se navodi da je bilo više od 2000 upozorenja, a gotovo dvostruko više proizvoda opozvano je i uklonjeno je s tržišta, iz čega vidimo da se pravila djelotvorno provode. I dalje ćemo surađivati s nacionalnim tijelima i trećim zemljama kako bismo zaštitili sve europske potrošače.

Opoziv proizvoda jedna je od najčešćih mjera za smanjenje rizika opasnih proizvoda, ali udio proizvoda koje potrošači doista vrate općenito je i dalje nizak. Rezultati novog istraživanja pokazuju da se trećina ispitanika svjesno nastavlja koristiti opozvanim proizvodima, što ukazuje na to da obavijesti o opozivu možda i ne utječu previše na potrošače i/ili da rizik možda nije dovoljno dobro objašnjen.

Više od polovine otkrivenih opasnih proizvoda potječe iz Kine. Suradnja s kineskim tijelima u području sigurnosti proizvoda i dalje je prioritet, no rezultati su različiti. Komisija i dalje radi s kineskim nadležnim tijelima na tom pitanju. To uključuje informiranje o pravilima sigurnosti proizvoda koja se moraju poštovati pri prodaji potrošačima u EU-u.

Kontekst

Od 2003. sustavom brzog uzbunjivanja omogućuje se brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta u bilo kojem dijelu Europe. Tako se mogu poduzeti odgovarajuće daljnje mjere (zabrana/obustava prodaje, povlačenje, opoziv ili odluka carinskih tijela o zabrani uvoza) na cijelom području EU-a. Europska komisija preimenovala je sustav brzog uzbunjivanja u Safety Gate.

Safety Gate ima javne internetske stranice s tjedno ažuriranim upozorenjima koja su dostavila nacionalna tijela uključena u sustav. Svakog se tjedna registrira približno 50 upozorenja, koja se zatim objavljuju na internetu.

Poduzeća se mogu služiti i portalom Business Gateway kako bi brzo i učinkovito obavijestila nacionalna tijela o potencijalno nesigurnom proizvodu koji su stavila na tržište. 

Više informacija

Godišnje izvješće i informativni članak s nacionalnim statističkim podacima

Safety Gate

Objavljena upozorenja na Safety Gateu

Istraživanje o djelotvornosti opoziva

Business Gateway

Alat za pretraživanje informacija objavljenih u sustavu brzog uzbunjivanja

Nacionalne kontaktne točke za Safety Gate

Statistički alat Safety Gatea za izradu vlastitih statistika

 

 

 

 

 

IP/19/1992

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar

Photos