Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska građanska inicijativa: Komisija registrirala inicijativu „Poštovanje vladavine prava”

Bruxelles, 3. travnja 2019.

Europska komisija danas je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Poštovanje vladavine prava unutar Europske unije”.

Cilj je inicijative stvoriti „objektivan i nepristran mehanizam evaluacije radi provjere primjene vrijednosti Europske unije u svim državama članicama”. Točnije, organizatori pozivaju Komisiju da „izradi opće zakonodavstvo za Europsku uniju […] radi provjere praktične primjene nacionalnih odredbi koje se odnose na vladavinu prava”. Osim toga, organizatori nastoje „olakšati provedbu europskih zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima (npr. europski uhidbeni nalog)” te ojačati ulogu Agencije Europske unije za temeljna prava.

Odluka o registriranju inicijative „Poštovanje vladavine prava” podudara se s procesom promišljanja o mogućim sljedećim koracima za daljnje jačanje vladavine prava u Europskoj uniji koji je danas pokrenula Europska komisija (materijali za medije), kako je najavljeno u Programu rada Komisije za 2019. Nakon današnje savjetodavne komunikacije u lipnju će uslijediti dugoročnija inicijativa. Na temelju Ugovorâ Komisija može predložiti pravne akte za ocjenu provedbe politikâ Unije u državama članicama u području slobode, sigurnosti i pravde te za jačanje Agencije Europske unije za temeljna prava. Stoga Europska komisija inicijativu smatra pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. U ovoj fazi postupka Komisija nije analizirala sadržaj inicijative već samo njezinu pravnu dopuštenost.

Inicijativa će se registrirati 8. travnja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun izjava o potpori iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će je analizirati i reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona. U travnju 2012., stupanjem na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe Ugovora, pokrenuta je kao instrument s pomoću kojega građani mogu utjecati na politički program. Predsjednik Juncker u svojem je govoru o stanju Unije 2017. predstavio prijedloge Europske komisije za reformu europske građanske inicijative kako bi se još više povećala njezina pristupačnost. U prosincu 2018. Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o reformi te će se revidirana pravila početi primjenjivati 1. siječnja 2020.

Ako europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti.

Predložena mjera dopuštena je ako očito ne izlazi iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, ako nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća te ako očito nije u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Dodatne informacije

Cjeloviti tekst predložene europske građanske inicijative (dostupan od 8. travnja 2019.)

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Internetska stranica europske građanske inicijative

Uredba o građanskoj inicijativi

 

IP/19/1937

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar