Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Fenntartható finanszírozás: magas szintű konferencia emeli következő szintre a fenntartható finanszírozással kapcsolatos globális együttműködést

Brüsszel, 2019. március 21.

Az Európai Bizottság ma a fenntartható finanszírozás globális megközelítéséről szóló konferenciának ad otthont.

Az Európai Bizottság 2018 márciusában kötelezettséget vállalt arra, hogy vezető szerepet tölt be a pénzügyi rendszernek a fenntartható gazdaságra való átállást támogató megreformálásában, és elfogadta a fenntartható növekedés finanszírozásáról szóló első cselekvési tervet, valamint megrendezte az első fenntartható finanszírozással foglalkozó magas szintű konferenciát. Egy évvel később, a mai konferencia lehetőséget kínál a nemzetközi együttműködés előmozdítására, a szinergiák feltárására és az erős elkötelezettség bizonyítására egy olyan koherens nemzetközi pénzügyi rendszer iránt, amely támogatja a magántőke fenntartható projektek felé terelését. Mindez részét képezi a tőkepiaci unió keretében tett azon erőfeszítéseknek is, hogy a finanszírozás összekapcsolódjon az európai gazdaság sajátos igényeivel, és így hozzájáruljon az EU karbonsemleges menetrendjéhez.

Jean-Claude Juncker elnök a következőket mondta: „Ez a konferencia egyértelmű jelzés, hogy világszerte fokozni kell a fenntartható finanszírozást. Bizonyítja az EU és partnerei azon elhatározását, hogy a magántőke támogatásával lehetővé tegyék a klímasemleges és körforgásos gazdaságra való áttérést. A fenntartható finanszírozással kapcsolatos nemzetközi hálózat létrehozása az EU-n túl is támogatná ezt a célt. Tekintettel e projekt sürgősségére és fontosságára, remélem, hogy ez a lendület a következő években is folytatódik.”

Valdis Dombrovskis, a Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az Európai Unió kitart a Párizsi Megállapodásban tett kötelezettségvállalásai mellett. E menetrend részeként az EU az elsők között lépett a fenntartható finanszírozás ügyében, mivel felismerte, hogy a magántőke mozgósítása létfontosságú a klímasemleges és fenntartható gazdaságra való átállás támogatásában. Más országok mostanra jelentősen előrehaladtak ezen a területen. Ideje egyesíteni erőinket, és a fenntartható finanszírozást világszintre emelni.”

A Bizottság a nemrégiben elfogadott „Fenntartható Európa 2030-ra” című vitaanyagban úgy ítélte meg, hogy időszerű létrehozni a joghatóságok nemzetközi hálózatát olyan feltörekvő piacokból, fejlett és fejlődő országokból, amelyek elkötelezettek a fenntartható finanszírozás előmozdítása mellett.

Dombrovskis alelnök még tegnap tartott egy vacsorát hét vezető joghatóság, nevezetesen Argentína, Kanada, Kína, India, Japán, Marokkó és Kenya magas rangú képviselőinek jelenlétében, hogy feltárják egy ilyen hálózat létrehozásának lehetőségeit. A vacsorán nemzetközi szervezetek és kezdeményezések képviselői is részt vettek. Ennek folytatásaként rövidesen megszervezésre kerül egy munkamegbeszélés. 

Ennek jegyében a Bizottság üdvözli és támogatja az „A pénzügyminiszterek koalíciója az éghajlatváltozás elleni küzdelemért” kezdeményezést is, amelyet Finnország és Chile közösen irányít és a Világbank támogat. Nagy szükség van a koalíció arra irányuló munkájára, hogy a költségvetési és gazdaságpolitikán keresztül felgyorsítsák a klímasemleges gazdaságra való átállást, ami illeszkedik a Bizottság azon törekvéséhez, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás 2050-ig megvalósuljon. A koalíció kiegészítené a fenntartható finanszírozással foglalkozó hálózatot, amely a fenntarthatóságot a pénzügyi ágazatba ágyazó nemzeti és regionális pénzügyi szolgáltatási szakpolitikai kezdeményezések koordinálására összpontosítana.

A következő lépések

Mivel a globális felmelegedés 2 °C-ra való korlátozásához 2030-ig világszerte körülbelül 6,2 billió euró, karbonszegény infrastruktúrákra irányuló éves beruházásra van szükség az energia, a közlekedés, az épületek és a vízügyi infrastruktúrák terén, kiemelt jelentőségű a fenntartható finanszírozás kiterjesztésének célkitűzése. A Párizsi Megállapodáshoz igazodó energia- és éghajlat-politikai célok megvalósítása csak az Európai Unióban a szokásos ügymenethez képest további 180 milliárd eurós éves beruházást igényel 2021–2030 között. Az egyre túlfeszítettebb állami források önmagukban nem tudják fedezni a beruházási szükségleteket. A Bizottság azáltal, hogy az összes érintett nemzetközi partnerrel szorosan együttműködik, folytatja a fenntartható finanszírozással kapcsolatos erős nemzetközi együttműködés továbbvitelére irányuló erőfeszítéseit, azzal a céllal, hogy összehangoltabbá váljanak a fenntarthatóságot a pénzügyi ágazatba beépítő különböző pénzügyi szolgáltatási szakpolitikai keretek és eszközök.

IP/19/1734

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar