Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027.: Komisija pozdravlja privremeni dogovor o programu InvestEU

Bruxelles, 20. ožujka 2019.

Europska komisija pozdravlja privremeni dogovor o programu InvestEU za poticanje privatnih i javnih ulaganja u Europi u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027.

Taj privremeni dogovor između Europskog parlamenta, država članica i Komisije ključan je korak prema uspostavi programa InvestEU kojim će se na jednom mjestu objediniti Europski fond za strateška ulaganja i 13 drugih financijskih instrumenata EU-a kojima se trenutačno podupiru ulaganja u EU-u te olakšati pristup financiranju.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Europa je u puno boljem stanju nego prije nekoliko godina. Zahvaljujući Planu ulaganja za Europu koji smo pokrenuli krajem 2014. došlo je do oporavka ulaganja. No možemo i moramo učiniti još više za poticanje rasta i otvaranja radnih mjesta. Tu nastupa program InvestEU. Na temelju dosad ostvarenog uspjeha moći ćemo javnim financiranjem poduprijeti strateški važne projekte u cijelom EU-u. Današnji sporazum nije mogao doći u bolje vrijeme i znači da će sredstva EU-a uskoro moći početi ostvarivati rezultate na terenu.

Potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: Program InvestEU bit će naš glavni program za održivo, otporno i konkurentno europsko gospodarstvo. Dodatno će poticati ulaganja u ključnim područjima kao što su umjetna inteligencija, kružno gospodarstvo, klimatska politika kao i socijalna uključenost i vještine, uz dodatni bonus olakšanog i transparentnijeg pristupa financiranju za korisnike. Zahvaljujem i čestitam Parlamentu i državama članicama na njihovim neumornim naporima koji su doveli do današnjeg dogovora.

InvestEU temelji se na uspjehu Junckerova plana, odnosno Plana ulaganja za Europu. Kao i Junckerov plan, program InvestEU proračunsko je jamstvo EU-a. To jamstvo iznosit će najmanje 38 milijardi EUR, a predviđa se mobilizacija najmanje 650 milijardi EUR. Radu fonda InvestEU pridonijet će i savjetodavni centar InvestEU, koji će promotorima projekata pružati prilagođenu potporu, i portal InvestEU, kao pomoć u jednostavnijem pristupu potencijalnih ulagatelja portfelju zrelih projekata.

Program InvestEU partnerstvo je s grupom Europske investicijske banke, bankom EU-a, a bit će otvoren i drugim provedbenim partnerima.

Taj privremeni dogovor trebaju još službeno odobriti Europski parlament i Vijeće. Proračunski aspekti programa InvestEU ovise o općem dogovoru o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a, koji je Komisija predložila u svibnju 2018.

Posljednji podaci Europske investicijske banke, Komisijina strateškog partnera u Junckerovu planu, pokazuju da je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) do ožujka 2019. mobilizirao gotovo 390 milijardi EUR ulaganja. Ukupan volumen financiranja dosad odobrenih operacija u okviru EFSU-a iznosi 72,5 milijarde EUR u svih 28 država članica. EIB je odobrio 518 infrastrukturnih projekata koje podupire EFSU u iznosu od 53,9 milijardi EUR, a Europski investicijski fond 537 sporazuma o financiranju za MSP-ove u vrijednosti od 18,6 milijardi EUR. Od tih će sporazuma koristi imati 929 000 malih i srednjih poduzeća.

Dodatne informacije

Informativni članak: Što je program InvestEU?

Informativni članak: InvestEU – što će se financirati?

Izvješće za tisak o prijedlogu programa InvestEU (6.lipnja 2018.): Program InvestEU za podupiranje zapošljavanja, rasta i inovacija u Europi

Prijedlog uredbe o uspostavi programa InvestEU (6. lipnja 2018.)

Proračun EU-a za budućnost

Pratite potpredsjednika Katainena na Twitteru: @jyrkikatainen

#InvestEU

 

IP/19/1732

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar