Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropski obrambni sklad na dobri poti s 525 milijoni evrov za Eurodrone ter druge skupne raziskovalne in industrijske projekte

Bruselj, 19. marca 2019

Komisija je danes sprejela delovne programe za sofinanciranje skupnih projektov na področju obrambne industrije v obdobju 2019–2020 v vrednosti do 500 milijonov evrov. Poleg tega je bilo 25 milijonov evrov namenjenih podpori skupnim raziskovalnim projektom na področju obrambe v letu 2019, pri čemer so bili danes objavljeni razpisi za zbiranje predlogov.

Junckerjeva Komisija si prizadeva zagotoviti zaščito in varstvo, kakršnih Evropejci in Evropejke še niso bili deležni. Evropski obrambni sklad s celotnimi sredstvi bo od leta 2021 spodbujal inovativno in konkurenčno industrijsko bazo na področju obrambe ter prispeval k strateški avtonomiji EU. Komisija prek dveh predhodnikov sklada sprejema ukrepe za uresničitev sodelovanja na področju obrambe v okviru proračuna EU. Pripravljalni ukrep za raziskave na področju obrambe (PADR) se izvaja že tretje leto zapored. Z današnjimi odločitvami je Komisija začela izvajati prve skupne projekte na področju obrambne industrije, ki jih financira EU prek evropskega programa za razvoj obrambne industrije (EDIDP). Ti bodo osredotočeni na področja, kot so tehnologija dronov, satelitska komunikacija, sistemi zgodnjega opozarjanja, umetna inteligenca, kibernetska obramba in pomorski nadzor.

Podpredsednik Komisije Jyrki Katainen, ki je pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je povedal: „Sodelovanje na področju obrambe je edini način za zaščito in obrambo Evropejcev in Evropejk v vedno bolj nestabilnem svetu. Izpolnjujemo svojo nalogo. Uresničujemo skupne projekte. Evropsko sodelovanje na področju obrambe postaja resničnost. Na podlagi teh uspešnih izkušenj bomo okrepili financiranje, tako da bo Evropski obrambni sklad leta 2021 dosegel celotno višino sredstev.“

Evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska je dodala: „Da bi zagotovili, da lahko Evropa zaščiti svoje državljane in državljanke, potrebujemo najsodobnejšo obrambno tehnologijo in opremo na področjih, kot so umetna inteligenca, tehnologija dronov, satelitska komunikacija in obveščevalni sistemi. Z naložbami EU, ki se bodo danes začele izvajati, zamisli spreminjamo v konkretne projekte in krepimo konkurenčnost naše obrambne industrije.“

Skupni razvoj obrambne opreme in tehnologije:

V okviru prvega delovnega programa evropskega programa za razvoj obrambne industrije (EDIDP), ki je bil dogovorjen z državami članicami, je zagotovljeno sofinanciranje v višini 500 milijonov evrov za skupni razvoj obrambnih zmogljivosti v obdobju 2019–2020. Komisija bo v prihodnjih dneh objavila 9 razpisov za zbiranje predlogov za leto 2019, tem pa bo sledilo 12 nadaljnjih razpisov za leto 2020. Ti razpisi bodo zajemali prednostne naloge na vseh področjih – zračnem, kopenskem, pomorskem, kibernetskem in vesoljskem:

  •          omogočanje operacij, zaščite in mobilnosti vojaških sil: 80 milijonov evrov je na voljo za pomoč pri razvoju zmogljivosti za odkrivanje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih groženj ali sistemov za zaščito pred droni;
  •          obveščevalna zmogljivost, varne komunikacije in kibernetska varnost: 182 milijonov evrov bo namenjenih kibernetskemu situacijskemu zavedanju in obrambi, zmogljivostim za spremljanje razmer v vesolju in zgodnje opozarjanje ter zmogljivostim za pomorski nadzor;
  •          zmožnost izvajanja operacij visoke zahtevnosti: 71 milijonov evrov bo namenjenih nadgradnji in razvoju naslednje generacije kopenskih zmogljivosti za precizne napade, zmogljivosti za kopenske in zračne spopade ter prihodnjih pomorskih sistemov;
  •          inovativne obrambne tehnologije ter mala in srednja podjetja: 27 milijonov evrov bo namenjenih rešitvam na področju umetne inteligence, virtualne resničnosti in kibernetskih tehnologij ter podpori malim in srednjim podjetjem.
  •          Poleg tega sta bila za neposredno dodelitev sredstev predlagana dva projekta: 100 milijonov evrov za podporo razvoju projekta Eurodrone, ki je ključna zmogljivost za strateško avtonomnost Evrope, in 37 milijonov evrov za podporo projektu ESSOR, ki zagotavlja interoperabilne in varne vojaške komunikacije. 

Financiranje inovacij v raziskavah na področju obrambe:

Komisija je danes objavila razpise za zbiranje predlogov v okviru pripravljalnega ukrepa za raziskave na področju obrambe (PADR), tretje in končne proračunske tranše pod okriljem Junckerjeve Komisije. V delovnem programu za leto 2019 bo 25 milijonov evrov namenjenih raziskavam na področju prevlade elektromagnetnega spektra in prihodnjih prelomnih obrambnih tehnologij – dveh področjih, ki sta nujni za dolgoročno ohranjanje vodilnega položaja Evrope na področju tehnologije in njene neodvisnosti.

V okviru razpisov o prihodnjih prelomnih obrambnih tehnologij bo preučeno, kako lahko EU najbolje podpre prelomne tehnologije na področju obrambe, ki bi lahko povzročile korenite spremembe v vojski. To bo pripomoglo k pripravi podlage za Evropski obrambni sklad, ki bi lahko do 8 % svojega proračuna dodelil prelomnim tehnologijam.

Komisija je že financirala pet raziskovalnih projektov na področju obrambe, vključno s projektom Ocean2020, ki je prejel 35 milijonov evrov v podporo misijam pomorskega nadzora. V pripravi so pogodbe za financiranje dodatnih treh projektov.

 

 

Naslednji koraki

Upravičeni konzorciji se lahko do konca avgusta prijavijo na razpise za zbiranje predlogov za leto 2019. Prvi projekti bodo izbrani pred koncem leta 2019, čemur bo sledil uradni podpis sporazumov o dodelitvi nepovratnih sredstev.

Ker zdaj oba programa uspešno delujeta, Komisija utira pot Evropskemu obrambnemu skladu s celovitimi sredstvi za naslednje finančno obdobje 2021–2027.

 

Ozadje

Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker je v političnih usmeritvah junija 2014 krepitev varnosti evropskih državljank in državljanov določil za prednostno nalogo. V svojem govoru o stanju v Uniji leta 2016 je napovedal ustanovitev Evropskega obrambnega sklada. Komisija je junija 2017 predstavila prvi niz ukrepov za omogočanje sodelovanja na področju obrambe na ravni EU, ki naj bi se preskusilo s pripravljalnimi ukrepi za raziskave na področju obrambe za obdobje 2017–2019 ter prek evropskega programa za razvoj obrambne industrije za obdobje 2019–2020.

Junija 2018 je Komisija predlagala Evropski obrambni sklad s sredstvi v skupni višini 13 milijard evrov. EU bo z Evropskim obrambnim skladom našla mesto med štirimi največjimi vlagateljicami v raziskave in tehnologijo na področju obrambe v Evropi, poleg tega pa bo sklad tudi katalizator za inovativno in konkurenčno industrijsko in znanstveno bazo. Institucije EU so februarja 2019 dosegle delni politični dogovor o Evropskem obrambnem skladu, ki ga morata uradno potrditi Evropski parlament in Svet. Za proračunske vidike prihodnjega Evropskega obrambnega sklada velja splošni dogovor o naslednjem dolgoročnem proračunu EU, ki ga je Komisija predlagala maja 2018.

 

Več informacij

Informativni pregled: Evropski obrambni sklad, marec 2019

Informativni pregled: Evropski delovni programi na področju obrambe, marec 2019

Sporočilo za medije o vzpostavitvi Evropskega obrambnega sklada, junij 2017

Sporočilo za medije o prvih podeljenih nepovratnih sredstvih za raziskave na področju obrambe, februar 2018

Sporočilo za medije o predlogu o Evropskem obrambnem skladu za obdobje 2021–2027, junij 2018

Sporočilo za medije o začasnem dogovoru o prihodnjem Evropskem obrambnem skladu, februar 2019

Sporočilo za medije o postavljanju temeljev za prve skupne industrijske projekte v okviru proračuna EU, februar 2019

Dodatne informacije o delovnem programu in razpisih za zbiranje predlogov v okviru PADR.

Dodatne informacije o delovnem programu in razpisih za zbiranje predlogov v okviru EDIDP.

 

IP/19/1717

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar