Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

2 milijardi evrov za hitrejšo vzpostavitev Evropskega sveta za inovacije

Bruselj, 18. marca 2019

Komisija pred razpravo o inovacijah, industriji in konkurenčnosti, ki bo v okviru Evropskega sveta potekala 21. in 22. marca, sprejema odločne ukrepe za ustanovitev Evropskega sveta za inovacije.

Svetovna konkurenca se zaostruje in Evropa mora povečati svoje inovacije in okrepiti sposobnost prevzemanja tveganj, da bo lahko konkurirala na trgu, ki je vse bolj po meri novih tehnologij. Zato Junckerjeva Komisija vzpostavlja Evropski svet za inovacije (European Innovation Council, EIC), ki bo evropska znanstvena odkritja preoblikoval v podjetja z večjim potencialom za rast. Evropski svet za inovacije je trenutno v svoji pilotni fazi in bo v okviru naslednjega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa od leta 2021 povsem operativen.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je povedal: „Evropski svet za inovacije je mnogo več kot le vir financiranja. Ustvarili smo celoten sistem inovacij, da bi Evropo umestili v ospredje strateških tehnologij in inovacij, ki bodo oblikovale našo prihodnost, kot so umetna inteligenca, biotehnologija in brezemisijska energija. Osredotočiti se moramo na potrebe inovatorjev, saj bodo prav oni ustvarjali delovna mesta, krepili našo konkurenčnost na svetovni ravni in izboljšali naš vsakdan.“

Odkar je Komisija leta 2017 začela pilotno fazo Evropskega sveta za inovacije z uvedbo javnih natečajev in razgovorov, da bi opredelila in financirala najinovativnejša zagonska podjetja in MSP v Evropi, je skupno financiranje v višini več kot 730 milijonov evrov koristilo že 1276 zelo inovativnih projektov.

Komisija danes napoveduje pomembne korake, ki bodo omogočili intenzivnejše dejavnosti v preostalih dveh letih pilotne faze EIC:

  • Več kot 2 milijardi evrov sredstev za obdobje 2019–2020: za inovacijsko verigo: projekti Pathfinder (Iskalec) za podporo naprednih tehnologij iz raziskovalne baze (z začetkom jutri); ter instrument financiranja Accelerator (Pospeševalec) za podporo zagonskim podjetjem in MSP pri razvoju in širitvi inovacij do stopnje, ko lahko privabijo zasebne naložbe (z začetkom junija). V okviru instrumenta financiranja Accelerator bodo financirana podjetja lahko dostopala do kombiniranega financiranja (nepovratna sredstva in lastniški kapital) v višini do 15 milijonov evrov.
  • Komisija bo v svetovalni odbor EIC imenovala 15 do 20 vodilnih inovatorjev, ki bodo nadzorovali pilotni projekt EIC, pripravili EIC prihodnosti ter skrbeli za promocijo EIC na svetovni ravni. Inovatorje pozivamo, da se k sodelovanju prijavijo do 10. maja.
  • Komisija bo zaposlila prvo skupino „upraviteljev programov“, izkušenih strokovnjakov s področja novih tehnologij, ki bodo zagotavljali nenehno in praktično pomoč za projekte. Razpis bo objavljen v kratkem.
  • Komisija je danes objavila tudi 68 dodatnih zagonskih podjetij in MSP, izbranih za skupno financiranje v višini 120 milijonov evrov v okviru obstoječega pilotnega projekta EIC. Gre za družbe, ki na primer razvijajo spletne plačilne tehnologije na podlagi blokovnih verig, nove energijsko učinkovite zaslone in protihrupne rešitve v prometu (razčlenitev upravičencev po državah in sektorjih).

Glede na vse večji gospodarski pomen prodornih in prelomnih inovacij ter začetni uspeh pilotnega projekta EIC Komisija predlaga, da se EIC v okviru programa Obzorje Evropa, programa EU za financiranje raziskav in inovacij, za obdobje 2021–2027 nameni 10 milijard evrov.

Ozadje

Evropa z le 7 % svetovnega prebivalstva vlaga 20 % vseh naložb v raziskave in razvoj na svetu, izda tretjino vseh visokokakovostnih znanstvenih publikacij ter ima vodilno vlogo v industrijskih sektorjih, kot so zdravila, kemikalije, strojništvo in moda. Vendar pa mora narediti več, da bi se ta odličnost obrestovala ter ustvarila svetovno najboljša podjetja na novih trgih, ki temeljijo na inovacijah. To zlasti velja za inovacije, ki temeljijo na radikalnih novih tehnologijah (prodorne) ali trgih (prelomne).

Komisija je junija 2018 predlagala najambicioznejši program za raziskave in inovacije Obzorje Evropa s predlaganim proračunom v višini 100 milijard evrov za obdobje 2021–2027. Predlog temelji na sporočilu Komisije na srečanju voditeljev EU 16. maja v Sofiji z naslovom Prenovljeni evropski načrt za raziskave in inovacije – priložnost Evrope, da oblikuje svojo prihodnost, v katerem je izpostavila potrebo po vzpostavitvi Evropskega sveta za inovacije in drugih ukrepov za zagotovitev globalne konkurenčnosti Evrope.

V sklepih Evropskega sveta z dne 28. junija 2018 je bila sprejeta ustanovitev EIC v okviru naslednjega dolgoročnega proračuna (2021–2027). Voditelji EU so Komisijo pozvali, naj v preostalem obdobju programa Obzorje 2020 začne novo pilotno pobudo za prelomne inovacije, da se v programu Obzorje Evropa utre pot povsem operativnemu EIC.

Evropski svet za inovacije je del širšega ekosistema, s katerim želi EU številnim evropskim podjetnikom omogočiti, da zrastejo v vodilna svetovna podjetja. Druge pobude vključujejo program vseevropskega sklada skladov tveganega kapitala (VentureEU), naložbeni načrt za Evropo (EFSI), delo Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, akcijski načrt za unijo kapitalskih trgov za boljši dostop do finančnih sredstev ali predlog direktive o insolventnosti podjetij

Več informacij

IP/19/1694

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar