Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Dvije milijarde eura za brže uspostavljanje Europskog vijeća za inovacije

Bruxelles, 18. ožujka 2019.

Uoči rasprave u okviru Europskog vijeća o inovacijama, industriji i konkurentnosti predviđene za 21. i 22. ožujak Komisija poduzima odlučne korake za uspostavljanje Europskog vijeća za inovacije.

Naime, globalna konkurencija sve je jača i Europa treba razviti veću sposobnost za inovativnost i poduzimanje rizika kako bi mogla biti konkurentna na tržištu koje je sve više obilježeno novim tehnologijama. Junckerova Komisija stoga uspostavlja Europsko vijeće za inovacije (EIC) čiji je cilj pretvoriti europska znanstvena otkrića u poduzeća s većim potencijalom za rast. Europsko vijeće za inovacije, koje je trenutačno u pilot-fazi, postat će u potpunosti operativno 2021. u okviru sljedećeg programa EU-a za istraživanje i razvoj Obzor Europa.

Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: Europsko vijeće za inovacije više je od izvora financiranja. Cilj nam je stvoriti čitav inovacijski sustav kako bi Europa došla u vodeći položaj u području strateških tehnologija i inovacija koje će oblikovati našu budućnost, poput umjetne inteligencije, biotehnologije i proizvodnje energije bez stvaranja emisija. Moramo se usredotočiti na potrebe inovatora jer oni će stvarati radna mjesta, ojačati konkurentnost EU-a na globalnoj razini i poboljšati našu svakodnevicu.

Otkad je Komisija 2017. pokrenula pilot-fazu Europskog vijeća za inovacije, pokrenuvši otvorene natječaje i razgovore radi pronalaženja i financiranja najinovativnijih europskih novoosnovanih poduzeća i MSP-ova, već je 1276 vrlo inovativnih projekata iskoristilo ukupno dostupna sredstva u iznosu od više od 730 milijuna eura.

Komisija stoga danas najavljuje važne korake koji će omogućiti intenzivniju aktivnost tijekom preostale dvije godine pilot-faze:

  • Više od 2 milijarde eura bit će dostupno u razdoblju 2019. – 2020. za inovacijski lanac – za „tragače” („pathfinder”), projekte za potporu naprednim tehnologijama od rane faze istraživanja, (dostupno od sutra) i instrument financiranja „akcelerator” („accelerator”) za potporu novoosnovanim poduzećima i MSP-ovima pri razvoju i širenju inovacija do razine na kojoj mogu privući privatna ulaganja (dostupno od lipnja). U okviru „akceleratora” poduzeća će imati pristup mješovitom financiranju (bespovratna sredstva i vlasnički kapital) do 15 milijuna eura.
  • Komisija će imenovati 15 do 20 vodećih inovatora koji će sudjelovati u savjetodavnom odboru EIC-a te nadgledati pilot-projekt, pripremati EIC budućnosti i štititi njegove interese na globalnoj razini. Inovatore se poziva da se jave do 10. svibnja.
  • Komisija će angažirati prvu skupinu iskusnih stručnjaka u području novih tehnologija kao „voditelje programa” čija će zadaća biti pružati praktičnu pomoć projektima u bilo kojem trenutku. Poziv će biti objavljen uskoro.
  • Komisija danas objavljuje i još 68 novoosnovanih poduzeća i MSP-ova koji će imati pravo na ukupno 120 milijuna eura u sklopu ovog pilot-projekta. Riječ je o poduzećima koja, primjerice, razvijaju tehnologiju plaćanja putem interneta utemeljenu na lancima blokova, nove energetski učinkovite zaslone i rješenja za smanjenje prometne buke (prikaz korisnika po zemlji i sektoru).

S obzirom na sve veću gospodarsku važnost naprednih i disruptivnih inovacija te početni uspjeh pilot-projekta EIC-a Komisija je predložila izdvajanje 10 milijardi eura za EIC u sklopu Obzora Europa, programa EU-a za financiranje istraživanja i inovacija, u razdoblju 2021. – 2027.

Pozadina

Iako u njoj živi svega 7 % svjetskog stanovništva, Europa ostvaruje 20 % svjetskog ulaganja u istraživanje i razvoj, objavljuje trećinu svih kvalitetnih znanstvenih publikacija te je na vodećem položaju u industrijskim sektorima kao što su farmaceutski proizvodi, kemikalije, strojarstvo i moda. No Europa treba učiniti više kako bi tu izvrsnost pretvorila u uspjeh i stvarala vodeća globalna poduzeća na novim tržištima temeljenim na inovacijama. To posebice vrijedi za inovacije koje se temelje na radikalno novim tehnologijama (napredne) i tržištima (disruptivne).

Komisija je u lipnju 2018. predložila dosad najambiciozniji program za istraživanje i inovacije, Obzor Europa, u sklopu kojega predložena proračunska sredstva iznose 100 milijardi eura za razdoblje 2021. – 2027. Prijedlog se temelji na komunikaciji Komisije sa sastanka čelnika EU-a održanog 16. svibnja u Sofiji „Obnovljeni europski program za istraživanje i inovacije – prilika da Europa oblikuje svoju budućnost”, u kojoj je istaknuta potreba za uspostavljanjem Europskog vijeća za inovacije i poduzimanjem drugih koraka za osiguravanje globalne konkurentnosti Europe.

U zaključcima Europskog vijeća od 28. lipnja 2018. podržano je uspostavljanje EIC-a u okviru sljedećeg dugoročnog proračuna (2021. – 2027.). Čelnici EU-a pozvali su Komisiju da u preostalom razdoblju Obzora 2020. pokrene novi pilot-projekt o naprednim inovacijama i tako otvori put funkcionalnom EIC-u u okviru Obzora Europa.

Europsko vijeće za inovacije dio je šireg ekosustava koji EU uspostavlja kako bi inovativnim europskim poduzetnicima omogućio da postanu predvodnici na svjetskom tržištu. Druge takve inicijative su program paneuropskih krovnih fondova poduzetničkoga kapitala (VentureEU), Plan ulaganja za Europu (EFSI), rad Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, akcijski plan o uniji tržišta kapitala kojim se olakšava pristup financiranju i prijedlog Direktive o nesolventnosti poduzeća

Dodatne informacije

IP/19/1694

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar