Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Met een invoer die met 112 % is gestegen, zijn de Verenigde Staten de grootste leverancier van sojabonen aan Europa

Brussel, 7 januari 2019

De invoer van sojabonen uit de VS door de Europese Unie is in het huidige verkoopseizoen (juli-december 2018) met 112 % gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een aandeel van 75 % in de invoer van sojabonen in de EU blijven de Verenigde Staten de eerste leverancier van Europa.

Omgekeerd is Europa nog steeds veruit de belangrijkste bestemming van de uitvoer van sojabonen uit de VS (28 %), gevolgd door Argentinië (10 %) en Mexico (9 %).

Dit alles maakt deel uit van de uitvoering van de gezamenlijke verklaring die voorzitter Juncker en president Trump in juli 2018 zijn overeengekomen. In die verklaring hebben beide partijen toegezegd de handel op tal van domeinen en in verscheidene producten, met name sojabonen, uit te breiden. Als gevolg daarvan komt de Europese Commissie nu regelmatig met cijfers over de invoer in de EU.

Deze recente belangrijke ontwikkelingen in de tweede helft van 2018 dragen ertoe bij dat de VS zijn positie als leider wat betreft de voorziening van de EU met sojabonen gedurende het hele kalenderjaar versterkt, en daarmee Brazilië, traditioneel Europa's grootste leverancier, ruim achter zich laat. In 2018 (januari tot en met december) was 50 % van de Europese invoer afkomstig uit de VS en 36 % uit Brazilië (37 % in 2017).

De Europese invoer van sojabonen uit de VS zal zelfs nog verder toenemen als gevolg van het besluit van de Europese Commissie om de procedure te starten waarbij het gebruik van sojabonen uit de VS voor biobrandstoffen wordt toegestaan.

Uit het verslag van vandaag blijkt het volgende:

  • vergeleken met de eerste 27 weken van het verkoopseizoen 2017 (juli-december) is de invoer in de EU van sojabonen uit de VS met 112 % gestegen tot 5 181 833 ton;
  • het aandeel van de VS in de totale invoer van sojabonen in de EU bedraagt nu 74,5 %, tegenover 39 % in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee komt de VS ruim vóór Brazilië, met een aandeel van 19 % de op een na grootste leverancier van de EU, gevolgd door Canada (2 %), Oekraïne (1,6 %) en Paraguay (1 %).

In december 2018 is de Europese Commissie een openbare raadpleging gestart over het besluit om het gebruik van sojabonen uit de VS voor biobrandstoffen in Europa toe te staan. Volgens de beoordeling van de Commissie voldoet het "U.S. Soybean Sustainability Assurance Protocol" dat de exporteurs van sojabonen uit de VS hebben voorgelegd, aan de bindende duurzaamheidseisen van de EU-wetgeving voor het gebruik ervan in biobrandstoffen.

Het ontwerpuitvoeringsbesluit staat tot en met 16 januari op de website "Betere regelgeving" voor feedback en wordt normaal gezien in de komende weken goedgekeurd. Hierdoor zullen de exporteurs van de VS hun Europese markten verder kunnen diversifiëren, terwijl tevens wordt bijgedragen aan de doelstellingen van de EU op het gebied van hernieuwbare energie.

Achtergrond

De EU importeert ongeveer 14 miljoen ton sojabonen per jaar als bron van eiwitten voor het voederen van dieren zoals kippen, varkens en runderen, en voor de melkproductie. Sojabonen uit de VS zijn dankzij hun concurrerende prijzen nu eenmaal een zeer aantrekkelijke optie voor Europese importeurs en afnemers van diervoeder.

De gegevens in het vandaag gepubliceerde verslag over sojabonen zijn afkomstig van de waarnemingspost voor de gewassenmarkt (Crops Market Observatory), die door de Europese Commissie in juli 2017 is opgericht om marktgegevens en kortetermijnanalyses te verstrekken en om voor meer transparantie te zorgen.

Meer informatie

Bijlage

Afbeelding 1

Image 2

Afbeelding 3

IP/19/161

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar