Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok – 112%-kal nőtt az uniós import

Brüsszel, 2019. január 7.

A folyó gazdasági évben (2018. július és december között) 112%-kal nőtt az Egyesült Államokból származó uniós szójabab-behozatal az előző év azonos időszakához képest. Az uniós szójabab-behozatal 75%-ával az Egyesült Államok továbbra is Európa első számú beszállítója.

Európa pedig az amerikai szójababkivitel messze legjelentősebb felvevő piaca marad (a szójababkivitel 28%-ával), megelőzve Argentínát (10%) és Mexikót (9%).

Ez része a Juncker és Trump elnök által 2018. júliusában tett EU–USA közös nyilatkozat végrehajtásának. A közös nyilatkozatban a két fél megállapodott a kereskedelem fokozásáról több terület és termék – különösen a szójabab – vonatkozásában. Ennek eredményeként az Európai Bizottság most rendszeresen közzéteszi az uniós importra vonatkozó adatokat.

2018 második felének e jelentős fejleményei is hozzájárultak ahhoz, hogy az USA a teljes naptári évre nézve megszilárdította pozícióját mint az EU vezető szójabab-beszállítója, jóval megelőzve a hagyományosan eddig Európa első számú beszállítójának számító Brazíliát. 2018-ban (januártól decemberig) az európai import 50%-a az Egyesült Államokból származott, 36%-a pedig Brazíliából (2017-ben 37%).

Az amerikai szójabab európai behozatala várhatóan még tovább növekszik az Európai Bizottság azon határozatát követően, hogy megindítja az Egyesült Államokból származó szójabab bioüzemanyagokban való felhasználásának engedélyezésére vonatkozó eljárást.

A ma közzétett jelentés tanúsága szerint:

  • a 2017-es gazdasági év első 27 hetéhez képest (júliustól decemberig) 112%-kal, 5 181 833 tonnára nőtt az Egyesült Államokból származó uniós szójabab-behozatal;
  • mára az EU teljes szójabab-behozatalának 74,5%-a az Egyesült Államokból származik, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 39%-kal. Ezzel az USA jóval megelőzi az EU második legnagyobb beszállítóját, Brazíliát (19%), amelyet Kanada (2%), Ukrajna (1,6%) és Paraguay (1%) követ.

2018 decemberében az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított az Egyesült Államokból származó szójabab bioüzemanyagokban való felhasználásának engedélyezéséről szóló határozatról. A Bizottság értékelése szerint az amerikai szójaexportőrök által benyújtott „U.S. Soys Sustainability Assurance Protocol” című dokumentum megfelel azon kötelező fenntarthatósági követelményeknek, amelyeket az uniós jogszabályok a bioüzemanyagokban való felhasználásra vonatkozóan előírnak.

A végrehajtási határozat tervezete január 16-áig észrevételezés céljából elérhető a Minőségi jogalkotás weboldalán, az elkövetkező hetekben pedig várhatóan elfogadására is sor kerül, aminek köszönhetően az amerikai exportőrök tovább diverzifikálhatják európai piacaikat, ezzel egyidejűleg pedig az EU megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseihez is hozzájárulnak.

Háttér-információk

Az EU évente mintegy 14 millió tonna szójababot importál az állatok – többek között csirkék, sertések és szarvasmarhák – takarmányozásához használt fehérjeforrásként, valamint tejtermelésre. Az Egyesült Államokból származó szójabab versenyképes árának köszönhetően igen vonzó takarmányozási lehetőséget kínál az európai importőrök és felhasználók számára.

A szójababról a mai napon közzétett jelentésben szereplő adatok a Növénypiaci Megfigyelőközponttól származnak, amelyet az Európai Bizottság 2017 júliusában indított a piaci adatok és a rövid távú elemzések megosztása, valamint az átláthatóság növelése érdekében.

További információk:

Melléklet

1. kép

Image 2

3. kép

IP/19/161

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar