Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

SAD glavni dobavljač soje za Europu – uvoz u EU povećao se za 112 %

Bruxelles, 7. siječnja 2019.

Uvoz soje iz SAD-a u Europsku uniju povećao se za 112 % tijekom tekuće tržišne godine (srpanj – prosinac 2018.) u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. SAD ostaje glavni europski dobavljač, na kojeg otpada 75 % europskog uvoza soje.

Europa ostaje bez premca glavno odredište izvoza soje iz SAD-a (28 %), a nakon nje slijede Argentina (10 %) i Meksiko (9 %).

To je dio provedbe Zajedničke izjave koju su predsjednici Juncker i Trump dogovorili u srpnju 2018. U Zajedničkoj izjavi dvojica su se predsjednika dogovorila da će intenzivirati trgovinu u određenim područjima i određenim proizvodima, posebno sojom. Zbog toga Europska komisija sada redovito objavljuje podatke o uvozu u EU.

To posljednje znatno povećanje uvoza u drugoj polovini 2018. pridonosi učvršćivanju vodeće pozicije SAD-a u opskrbi EU-a sojom u cijeloj kalendarskoj godini, znatno ispred Brazila, tradicionalnog glavnog europskog dobavljača. U 2018. (od siječnja do prosinca) 50 % europskog uvoza soje bilo je iz SAD-a, a 36 % iz Brazila (u 2017. 37 %).

Europski uvoz soje iz SAD-a zasigurno će se dodatno povećati nakon odluke Europske komisije da pokrene postupak za odobravanje upotrebe soje iz SAD-a za biogoriva.

Iz današnjeg je izvješća vidljivo sljedeće:

  • u odnosu na prvih 27 tjedana tržišne godine 2017. (od srpnja do prosinca) uvoz soje iz SAD-a u EU porastao je za 112 % te iznosi 5 181 833 tona
  • kad je riječ o ukupnom uvozu soje u EU, udio SAD-a sada iznosi 74,5 %, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 39 %. Time je SAD uvelike preuzeo vodstvo ispred Brazila (19 %), koji je drugi glavni dobavljač EU-a, a slijede ih Kanada (2 %), Ukrajina (1,6 %) i Paragvaj (1 %).

U prosincu 2018. Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o odluci o odobravanju upotrebe soje iz SAD-a za biogoriva u Europi. Prema procjeni Komisije „Protokol SAD-a za osiguranje održivosti soje”, koji su dostavili izvoznici soje iz SAD-a, ispunjuje obvezne zahtjeve održivosti iz zakonodavstva EU-a za upotrebu u biogorivima.

Nacrt provedbene odluke objavljen je radi prikupljanja povratnih informacija na internetskim stranicama za bolju regulativu do 16. siječnja i trebalo bi ga donijeti u narednim tjednima, čime se izvoznicima iz SAD-a omogućuje da dodatno diversificiraju svoja europska tržišta te istovremeno pridonose ciljevima EU-a u području energije iz obnovljivih izvora.

Kontekst

EU godišnje uveze oko 14 milijuna tona soje, koja se upotrebljava kao izvor bjelančevina u prehrani životinja, među ostalim pilića, svinja i stoke, te u proizvodnji mlijeka. Zahvaljujući konkurentnim cijenama soja iz SAD-a za europske je uvoznike i korisnike vrlo privlačna opcija za prehranu životinja.

Podatke iz danas objavljenog izvješća o soji dostavio je Opservatorij za tržište usjeva, koji je Europska komisija osnovala u srpnju 2017. kako bi objavljivao tržišne podatke i kratkoročne analize u cilju povećanja transparentnosti.

Dodatne informacije

Prilog

Slika 1.

Image 2

Slika 3.

IP/19/161

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar