Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés: a Bizottság üdvözli a tagállamok InvestEU-val kapcsolatos álláspontját

Brüsszel, 2019. február 21.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a tagállamok politikai megállapodásra jutottak az InvestEU nevű javasolt program kapcsán, amelynek célja az európai magán- és közberuházások fellendítése a következő hosszú távú uniós költségvetésben.

A megállapodásnak köszönhetően az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megkezdhetik a program elfogadásáról szóló intézményközi vitát. Az InvestEU könnyen elérhetővé és hatékonyabbá teszi az uniós finanszírozást a beruházási projektek számára. A program egyetlen közös márkanév alatt összpontosítja majd a beruházások támogatására jelenleg rendelkezésre álló 14 uniós pénzügyi eszközt.

Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök a következőket mondta: „Az InvestEU a mi 21.századi válaszunk az EU beruházási igényeire, a tagállamok megállapodása pedig kulcsfontosságú lépés e program létrehozása felé. A legalább 650 milliárd euró értékű további uniós beruházást generáló InvestEU program fellendíti versenyképességünket az intelligensebb, körforgásos gazdaság, az összetartóbb társadalom és a klímasemlegesség támogatása érdekében.”

A legalább 38 milliárd eurós uniós költségvetési garancia biztosításával az InvestEU Alap köz- és magánforrásokat vonz egy helyre annak érdekében, hogy az alábbi négy területen beruházásokat mozgósítson: fenntartható infrastruktúra; kutatás, innováció és digitalizálás; kis- és középvállalkozások; valamint szociális beruházások és készségek.

A munkahelyteremtés, a beruházások fellendítése és a fenntartható gazdasági növekedés megvalósítása a Bizottság 2014. novemberi hivatalba lépése óta Jean-Claude Juncker elnök első számú prioritása. Az InvestEU létrehozására irányuló bizottsági javaslat az európai beruházási terv – a Juncker-terv – sikerére épít, amely elindítása óta már közel 380 milliárd euró összegű beruházást mozgósított, és Európa-szerte 842 000 kis- és középvállalkozást támogatott.

Az InvestEU költségvetési vonatkozásai a Bizottság által 2018 májusában javasolt, az EU következő hosszú távú költségvetéséről szóló átfogó megállapodástól függnek.

További információk

Sajtóközlemény: Az európai munkahelyteremtést, növekedést és innovációt támogató InvestEU program

Tájékoztató: InvestEU program – kérdések és válaszok

Gyorstájékoztató: Mi az InvestEU program?

Gyorstájékoztató: InvestEU: Mit fog finanszírozni?

Az InvestEU program létrehozásáról szóló rendeletjavaslat

A jövő uniós költségvetése

Kövesse Jyrki Katainen alelnök bejegyzéseit a Twitteren: @ jyrkkatkainen

#InvestEU

IP/19/1328

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar