Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropski obrambni sklad prinaša nove vseevropske raziskovalne projekte

Bruselj, 16. februarja 2018

Evropski obrambni sklad še naprej dosega zadane cilje, tokrat z novim sklopom obrambnih raziskovalnih projektov, ki jih financira EU. Sklad, ki ga je junija 2017 vzpostavil predsednik Juncker, je katalizator za nastanek močne obrambne industrije EU. Krepi obrambne zmogljivosti in ustvarja nova čezmejna partnerstva.

Evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska je izjavila: „Evropski obrambni sklad je bistvenega pomena za več sodelovanja med podjetji na področju obrambe in vojsko v Evropski uniji ter za strateško avtonomnost Evrope. Namen vseevropskih skupnih raziskovalnih projektov, ki jih podpira Sklad, je poskrbeti za vodilno vlogo Evrope na področju tehnologije, ustvariti podlago za prihodnje obrambne zmogljivosti ter podpirati bolj inovativno in konkurenčno evropsko obrambno industrijo.“

Projekt Ocean 2020 podpira naloge pomorskega nadzora in onemogočanja, zato bodo v operacije ladjevja vključena brezpilotna letala in podmornice brez posadke. Z zbranimi informacijami v povezavi s konvencionalnimi sistemi bodo vojaški poveljniki lahko celovito spremljali spremembe položaja.

Projekt bo vodil konzorcij pod vodstvom podjetja Leonardo S.p.A., v njem pa sodeluje 42 partnerjev iz 15 držav EU. Prejel bo nepovratna sredstva v višini okrog 35 milijonov evrov. Leta 2019 bosta v okviru projekta organizirana dva praktična prikaza v resničnem okolju: eden v Baltiku pod vodstvom švedske mornarice, drugi pa v Sredozemlju pod vodstvom italijanske mornarice.

Nepovratna sredstva v znesku 1–3 milijone evrov so bila dodeljena še trem projektom za izboljšanje opreme vojakov:

  • v projektu ACAMSII bodo razvili prilagodljivo kamuflažo za varovanje vojakov pred senzorji, ki delujejo v različnih območjih valovnih dolžin;
  • projekt Gossra bo izboljšal združljivost kompleksnih sestavin sistema (npr. senzorjev ali digitalnih očal), ki jih nosijo vojaki;
  • cilj projekta Vestlife je razviti ultralahek neprebojni jopič za izkrcno pehoto.

Sporazumi o dodelitvi nepovratnih sredstev za te projekte bodo podpisani v naslednjih tednih. 

Podpora tem obrambnim raziskovalnim projektom je bila napovedana danes, na otvoritveni dan letne Münchenske varnostne konference, kjer bo predsednik Juncker predstavil nadaljnje korake za spodbujanje močnejše Evrope na področju varnosti in obrambe. Predsednika bodo spremljali podpredsednik Frans Timmermans, ter komisarji Johannes Hahn, Elżbieta Bieńkowska in Julian King.

Ozadje

V raziskovalnem sklopu evropskega obrambnega sklada bo 90 milijonov evrov namenjenih za nepovratna sredstva za obrambne raziskave, ki bodo v celoti neposredno financirane iz proračuna EU (2017–2019). Projekti za financiranje so bili izbrani po prvem razpisu za zbiranje predlogov za obrambne raziskave v letu 2017. Prvi sporazum o dodelitvi nepovratnih sredstev je bil podpisan decembra 2017 s konzorcijem PYTHIA. Cilj tega projekta je ugotoviti ključna gibanja v svetu inovativnih obrambnih tehnologij, ki se hitro spreminja.

 Komisija bo kmalu sprejela tudi program dela na področju obrambnih raziskav za leto 2018 in prosila evropsko obrambno agencijo, da razpiše zbiranje predlogov za letošnje leto. V ospredju teh razpisov za zbiranje predlogov bodo tehnologije elektronskega konstruiranja za uporabo na obrambnem področju in evropski laserski efektor velike moči. Naslednji niz sporazumov o dodelitvi nepovratnih sredstev za obrambne raziskave bo podpisan do konca leta 2018.

Kot je bilo napovedano junija 2017, bo Komisija predstavila predlog za vzpostavitev evropskega obrambnega sklada v obdobju po letu 2020, ki bi razpolagal z 1,5 milijarde evrov na leto za podporo evropskih obrambnih zmogljivosti. Od tega bo 500 milijonov proračunskih sredstev na leto namenjenih obrambnim raziskavam. Tako bo EU med največjimi vlagatelji v obrambne raziskave v Evropi.

Več informacij o projektih

Projekt Ocean 2020: cilj projekta je doseči boljše situacijsko zavedanje v morskem okolju z uporabo sistemov s posadko in brez posadke ter dobiti popoln pregled na podlagi podatkov iz veliko različnih virov. V njem sodelujejo obrambna ministrstva Estonije, Francije, Grčije, Italije, Litve, Nizozemske, Portugalske, Španije, Švedske in Združenega kraljestva. Partnerji iz industrije so: Indra, Safran, Saab, MBDA, PGZ/CTM Hensoldt, Intracom-IDE, Fincantieri in Qinetiq. Med raziskovalnimi centri so Fraunhofer, the Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), Centre for Maritime Research and Experimentation (CMRE NATO) in italijanski Istituto Affari Internazionali (IAI).

Projekt ACAMSII: v tem projektu bo nastala prilagodljiva kamuflaža, ki bo vojake varovala pred senzorji, ki delujejo v različnih območjih valovnih dolžin. V njem sodelujejo partnerji iz Francije, Nemčije, Litve, Nizozemske, Portugalske in Švedske. Podjetja, ki sodelujejo v projektu, so iz tekstilne, letalske in vesoljske industrije ter sektorja sistemskih integratorjev na področju obrambe: CITEVE, Damel and Safran. Sodelujoči raziskovalni centri so švedski Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Fraunhofer in Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Projekt GOSSRA: cilj tega projekta je predvsem zagotoviti usklajeno delovanje sestavnih delov kompleksnih sistemov, ki jih nosijo vojaki. Vojaki so opremljeni s celo vrsto naprav, ki morajo delovati usklajeno. V okviru tega projekta naj bi nastala metodologija, s katero bi določili način povezovanja sestavnih delov. Tako bi bilo veliko lažje razvijati nove naprave, ki bi delovale skupaj z obstoječo opremo. Projekt bodo vodili partnerji iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Španije in Švedske. Med sodelujočimi podjetji so Rheinmetall, Indra, GMV aerospace and defence, Leonardo, Larimart in Saab, mali oziroma srednji podjetji Tekever in iTTi ter raziskovalni inštitut Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Projekt Vestlife: v tem projektu naj bi nastala zaščitna oblačila za vojake. Razvijali bodo oblačila, ki so učinkovita za obrambo, hkrati pa lažja, bolj gibljiva in udobnejša. V njem sodelujejo partnerji iz Finske, Italije, Nizozemske, Portugalske in Španije, podjetji CITEVE in FY-composites ter raziskovalna inštituta AITEX in TECNALIA. Sodelujeta tudi BRAPA in Petroceramics, ki sta mali oziroma srednji podjetji (MSP).

IP/18/763

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar