Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Fondul european de apărare susține noi proiecte de cercetare paneuropene

Bruxelles, 16 februarie 2018

Fondul european de apărare continuă să susțină un nou set de proiecte de cercetare în domeniul apărării finanțate de UE. Fondul, lansat de președintele Juncker în iunie 2017, este un catalizator pentru crearea unei industrii UE de apărare puternice. Acesta sporește capacitățile de apărare și dezvoltă noi parteneriate transfrontaliere.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Fondul european de apărare este esențial pentru a crea un plus de cooperare între întreprinderile din domeniul apărării și forțele armate din Uniunea Europeană și pentru a asigura autonomia strategică a Europei. Proiectele paneuropene de cercetare colaborativă finanțate de fond au drept scop să asigure poziția de lider a Europei în ceea ce privește evoluțiile tehnologice, să pună bazele viitoarelor capabilități de apărare și să susțină o industrie de apărare europeană mai inovatoare și mai competitivă.”

Proiectul Ocean 2020 sprijină supravegherea maritimă și misiunile de interdicție maritimă și, în acest scop, va integra dronele și submarinele fără pilot în operațiunile flotei. Informațiile obținute vor fi combinate cu sisteme convenționale, pentru a furniza comandanților militari o imagine completă a situațiilor în curs.

Proiectul va fi gestionat de un consorțiu condus de societatea Leonardo S.p.A, care reunește 42 de parteneri din 15 țări ale UE. Acesta va primi un grant în valoare de aproximativ 35 de milioane EUR. În 2019, proiectul prevede organizarea a două manevre reale - una în Marea Baltică, condusă de marina suedeză, și una în Marea Mediterană, condusă de marina italiană.

Alte trei proiecte, care au ca scop îmbunătățirea echipamentelor soldaților, au primit fiecare granturi valorând între 1 și 3 milioane EUR:

  • ACAMSII va concepe un camuflaj adaptiv, care va proteja soldații împotriva senzorilor care operează în mai multe intervale de lungimi de undă.
  • Gossra va îmbunătăți compatibilitatea elementelor de sistem complexe (de exemplu, senzori sau ochelari de protecție digitali) purtate de soldați.
  • Vestlife intenționează să dezvolte echipamente de protecție corporală ultraușoare pentru soldații tereștri.

Acordurile de grant pentru aceste proiecte vor fi semnate în săptămânile următoare. 

Anunțul de astăzi privind sprijinul acordat acestor proiecte de cercetare în domeniul apărării coincide cu prima zi a Conferinței anuale pentru securitate de la München, unde președintele Juncker va prezenta viitoarele măsuri în vederea creării unei Europe mai puternice în materie de securitate și apărare. Președintele va fi însoțit de vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans,de comisarii Johannes Hahn, Elżbieta Bieńkowska și Julian King.

Context

În cadrul componentei de cercetare a Fondului european de apărare, 90 de milioane EUR vor fi alocați granturilor de cercetare în domeniul apărării, care vor fi finanțate integral și direct din bugetul UE (2017-2019). Proiectele care vor beneficia de această finanțare au fost selecționate ca urmare a primei cereri de propuneri de cercetare în domeniul apărării din 2017. În decembrie 2017, s-a semnat primul acord de grant cu consorțiul PYTHIA. Acest proiect își propune să identifice principalele tendințe din sectorul tehnologiilor de apărare, un sector care cunoaște evoluții extrem de rapide.

 De asemenea, Comisia va adopta în curând programul de lucru pentru 2018 în ceea ce privește cercetarea în domeniul apărării și va solicita Agenției Europene de Apărare să deschidă noi cereri de propuneri de cercetare în domeniul apărării pentru acest an. Aceste cereri se vor axa pe tehnologiile de proiectare electronică a aplicațiilor de apărare și pe un efector laser european de mare putere. Acest viitor lot de granturi pentru cercetarea în domeniul apărării va fi semnat până la sfârșitul anului 2018.

După cum s-a anunțat în iunie 2017, Comisia va prezenta o propunere de alocare, după 2020, a sumei de 1,5 miliarde EUR pe an Fondului european de apărare, pentru a finanța capabilitățile de apărare, din care un buget anual estimat la 500 de milioane EUR va fi alocat cercetării în domeniul apărării, UE devenind astfel unul dintre cei mai mari investitori în cercetarea în domeniul apărării din Europa.

Mai multe informații cu privire la proiecte

Ocean 2020: proiectul are drept obiectiv consolidarea conștientizării situației din mediul maritim, prin folosirea sistemelor cu și fără pilot și prin crearea unei imagini exhaustive pe baza a numeroase contribuții. La acest proiect participă ministerele apărării din Estonia, Franța, Grecia, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia și Regatul Unit. Partenerii industriali sunt: Indra, Safran, Saab, MBDA, PGZ/CTM Hensoldt, Intracom-IDE, Fincantieri și Qinetiq. Printre centrele de cercetare se numără Fraunhofer, Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), Centrul pentru cercetare și experimentare maritimă (Centre for Maritime Research and Experimentation - CMRE NATO) și Italian Istituto Affari Internazionali (IAI).

ACAMSII: acest proiect va elabora un camuflaj adaptiv pentru soldați, pe care îi va proteja împotriva senzorilor care operează în mai multe intervale de lungimi de undă. La acest proiect participă parteneri din Franța, Germania, Lituania, Țările de Jos, Portugalia și Suedia. Întreprinderile participante reprezintă sectorul textilelor, sectorul aerospațial și sectorul interoperabilității sistemelor de apărare: CITEVE, Damel și Safran. Centrele de cercetare implicate sunt: Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) din Suedia, Fraunhofer și Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

GOSSRA: acest proiect se axează pe garantarea interoperabilității elementelor de sistem complexe purtate de soldați. Soldații sunt echipați cu o gamă largă de dispozitive care trebuie să fie interoperabile. Proiectul urmărește să creeze o metodologie pentru a specifica modul de conectare a diverselor componente, facilitând astfel obiectivul de a dezvolta noi dispozitive compatibile cu echipamentele existente. Proiectul va fi condus de parteneri din Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia. Întreprinderile participante sunt: Rheinmetall, Indra, GMV Aerospace and Defence, Leonardo, Larimart și Saab, precum și IMM-urile Tekever și iTTi și institutul de cercetare Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Vestlife: obiectivul acestui proiect este de a crea îmbrăcăminte protectoare pentru soldați. În cadrul său, se va proiecta o îmbrăcăminte eficientă în scopuri de apărare, dar care va fi în același timp mai ușoară, mai flexibilă și mai confortabilă. La acest proiect participă parteneri din Finlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Spania, împreună cu întreprinderile CITEVE și FY-composites și institutele de cercetare AITEX și TECNALIA. De asemenea, la proiect participă două întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri): BRAPA și Petroceramics.

IP/18/763

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar