Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europski fond za obranu donosi nove paneuropske istraživačke projekte

Bruxelles, 16. veljače 2018.

Europski fond za obranu i dalje ostvaruje rezultate te se uz financiranje EU-a pokreće novi niz istraživačkih projekata u području obrane. Fond koji je predsjednik Juncker osnovao u lipnju 2017. promiče stvaranje snažne obrambene industrije EU-a. Zahvaljujući njemu povećavaju se obrambeni kapaciteti te uspostavljaju nova prekogranična partnerstva.

Elżbieta Bieńkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP-ove, izjavila je: Europski fond za obranu ključan je za bolju suradnju poduzeća iz sektora obrane i vojske u Europskoj uniji te osiguravanje strateške autonomije Europe. Paneuropski suradnički istraživački projekti u području obrane koji se podupiru iz tog fonda namijenjeni su osiguravanju tehnološke prednosti Europe, polaganju temelja za buduće obrambene kapacitete te podupiranju inovativnije i konkurentnije europske obrambene industrije.

Projektom Ocean2020 podupiru se misije pomorskog nadzora i presretanja na moru te će se u tu svrhu u djelovanje flote uključiti bespilotne letjelice i podmornice bez posade. Prikupljene informacije povezat će se s konvencionalnim sustavima kako bi se vojnim zapovjednicima omogućila sveobuhvatna slika razvoja situacija.

Projekt će provesti konzorcij pod vodstvom poduzeća Leonardo S.p.A koji okuplja 42 partnera iz 15 zemalja EU-a. Primit će bespovratna sredstva od oko 35 milijuna eura. U okviru projekta tijekom 2019. izvest će se dvije demonstracije u stvarnom okruženju, jedna u Baltičkom moru pod vodstvom švedske mornarice i jedna u Sredozemnome moru pod vodstvom talijanske mornarice.

Bespovratna sredstva od jednog do tri milijuna eura dobila su još tri projekta namijenjena poboljšanju vojničke opreme:

  • u okviru projekta ACAMSII razvit će se prilagodljiva maskirna oprema za vojnike koja će ih štititi od senzora koji djeluju u više raspona valnih duljina
  • projektom Gossra poboljšat će se kompatibilnost elemenata složenih sustava kojima su opremljeni vojnici (primjerice senzori ili digitalne naočale)
  • u okviru projekta Vestlife cilj je razviti ultralake zaštitne prsluke za vojnike pješake.

Sporazumi o dodjeli bespovratnih sredstava za te projekte potpisat će se tijekom sljedećih tjedana. 

Današnja objava o potpori tim istraživačkim projektima u području obrane prati otvaranje ovogodišnje konferencije o sigurnosti u Münchenu, na kojoj će predsjednik Juncker predstaviti daljnje korake u promicanju snažnije Europe u području sigurnosti i obrane. Uz predsjednika prisutni su i potpredsjednik Frans Timmermans, te povjerenici Johannes Hahn, Elżbieta Bieńkowska i Julian King.

Kontekst

Za bespovratna sredstva za istraživanja u području obrane dodijelit će se 90 milijuna eura u okviru istraživačke komponente Europskog fonda za obranu, u potpunosti i izravno iz proračuna EU-a (2017.–2019.). Projekti koje će se financirati odabrani su nakon prvog poziva na podnošenje prijedloga za istraživanja u području obrane iz 2017. Prvi sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u prosincu 2017. s konzorcijem PYTHIA. To je projekt kojem je cilj utvrditi glavne trendove u svijetu inovativnih obrambenih tehnologija koje se brzo razvijaju.

 Komisija će uskoro donijeti program rada za istraživanja u području obrane za 2018. te zatražiti od Europske obrambene agencije da pokrene nove pozive na podnošenje prijedloga za istraživanja u području obrane za ovu godinu. Ti će se pozivi usredotočiti na tehnologije elektroničkog dizajna za obrambene primjene te visokoenergetski laserski efektor. Sljedeći niz sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za istraživanja u području obrane potpisat će se do kraja 2018.

Kao što je najavljeno u lipnju 2017., Komisija će iznijeti prijedlog za uspostavu Europskog fonda za obranu nakon 2020. koji će raspolagati s 1,5 milijardi eura godišnje za potporu obrambenih sposobnosti. Procjenjuje se da će od toga 500 milijuna eura godišnje biti namijenjeno istraživanjima u području obrane, čime će EU postati jedan od najvećih ulagača u istraživanja u području obrane u Europi.

Više informacija o projektima

Ocean 2020: cilj je projekta poboljšati informiranost o stanju u pomorstvu uporabom sustava s posadom i bez nje te steći kompletnu sliku stanja na temelju različitih izvora. Uključena su ministarstva obrane iz Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Nizozemske, Portugala, Španjolske, Švedske i Ujedinjene kraljevine. Partneri iz industrije su: Indra, Safran, Saab, MBDA, PGZ/CTM Hensoldt, Intracom-IDE, Fincantieri i Qinetiq. Uključeni su istraživački centri, među ostalim, Fraunhofer, Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), Centar za pomorska istraživanja i eksperimente (CMRE NATO) te talijanski Istituto Affari Internazionali (IAI).

ACAMSII: tim će se projektom razviti prilagodljiva maskirna oprema za vojnike koja će ih štititi od senzora koji djeluju u više raspona valnih duljina. Uključeni su partneri iz Francuske, Litve, Nizozemske, Njemačke, Portugala i Švedske. Sudjeluju poduzeća iz tekstilnog sektora, sektora zrakoplovstva i istraživanja svemira te sektora integratora obrambenih sustava: CITEVE, Damel i Safran. Uključeni istraživački centri su švedski Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Frauenhofer i Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

GOSSRA: projekt je usmjeren na osiguravanje kompatibilnosti složenih sustava koje sa sobom nose vojnici. Vojnici su opremljeni nizom uređaja koji moraju raditi zajedno. Cilj je projekta izraditi metodologiju za utvrđivanje kako se povezuju pojedini dijelovi, što će olakšati razvoj novih uređaja koji mogu raditi s postojećom opremom. Projekt će voditi partneri iz Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Španjolske i Švedske. Uključena su poduzeća Rheinmetall, Indra, GMV aerospace and defence, Leonardo, Larimart i Saab; mala i srednja poduzeća Tekever i iTTi te institut Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Vestlife: cilj je projekta stvoriti zaštitnu odjeću za vojnike. Radit će na razvoju odjeće koja je učinkovita u obrani, no ujedno i lakša, fleksibilnija te ugodnija za nošenje. Uključeni su partneri iz Finske, Italije, Nizozemske, Portugala i Španjolske, s poduzećima CITEVE i FY-composites te istraživačkim institutima AITEX i TECNALIA. U projektu sudjeluju i dva mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) BRAPA i Petroceramics.

IP/18/763

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar