Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság jelentése: Tovább javul az uniós foglalkoztatási és szociális helyzet

Brüsszel, 2018. február 12.

Köszönhetően a jelentős gazdasági növekedésnek, az EU-ban 2017 harmadik negyedévében tovább nőtt a foglalkoztatás, miközben a munkanélküliség aránya – az európai foglalkoztatási és szociális helyzetről szóló legfrissebb negyedéves áttekintés alapján – tovább csökkent.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott:Visszatért a növekedés Európába! 236 millió foglalkoztatottal rekordszintű a foglalkoztatottság az EU-ban. Ugyanakkor a munkanélküliség folyamatosan csökken. Használjuk ki ezt a gazdasági fellendülést, és tegyük lehetővé, hogy a polgárok hatékonyabb módon érvényesíthessék a szociális jogok európai pillérében meghatározott új jogaikat a tisztességes munkakörülményekre, a munkaerőpiachoz való egyenlő hozzáférésre és a megfelelő szociális védelemre. Itt az ideje, hogy a munkaerőpiac e pozitív fejleményei minden polgár és munkavállaló hasznára váljanak.

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest az uniós foglalkoztatottság 1,7%-kal nőtt. Ez 4 millióval több alkalmazottat jelent, akikből 2,7 millió az euróövezetben dolgozik. A növekedés fő tényezője az állandó munkahelyek mellett a teljes munkaidős foglalkoztatás volt. 2016 harmadik negyedéve és 2017 harmadik negyedéve között a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók száma 2,8 millióval nőtt. Ez a növekedés háromszor magasabb, mint az ideiglenes szerződések esetében (900 000). A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók száma mintegy 3 millió fővel 181 millióra emelkedett, míg a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma mintegy 300 000-rel nőtt és elérte a 42,7 milliót.

A 20–64 évesek körében az EU foglalkoztatási rátája az elmúlt három év során folyamatosan nőtt, és 2017 harmadik negyedévében elérte a 72,3%-os arányt, vagyis az eddigi legmagasabb szintet. Mindazonáltal a tagállamok között továbbra is jelentős különbségek vannak. A nemzeti foglalkoztatási ráta 58% (Görögország) és 82% (Svédország) között mozog. A jelentésből azt is kiderül, hogy a munkanélküliség az EU-ban állandó ütemben közelít a válság előtti szinthez. A munkanélküliek száma mintegy 8,6 millióval csökkent a 2013. áprilisi csúcs óta, és 2017 decemberében 18 millió fő alatt maradt, ami 2008 novembere óta a legalacsonyabb szint.

A negyedéves áttekintés munkaerőpiacra vonatkozó további számadatai is megerősítik az EU gazdaságának jobb egészségi állapotát:

  • A munkatermelékenység az EU-ban 0,8%-kal javult 2016 harmadik negyedévéhez képest. A legnagyobb mértékű növekedést Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában rögzítették (évenként 3% vagy annál több).
  • Az uniós háztartások pénzügyi helyzete tovább javult, évente körülbelül 1,5%-os növekedési rátával, aminek fő oka a munkából származó jövedelem növekedése volt. A 2016 első felétől 2017 első feléig tartó időszakban szinte valamennyi tagállamban tovább folytatódott a háztartások jövedelmének növekedése. Mindazonáltal számos országban, nevezetesen Horvátországban, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban, csakúgy mint Hollandiában is, a háztartások rendelkezésre álló bruttó jövedelme még mindig a 2008-as szint alatt maradt.
  • Tovább nőtt a munkaerőpiaci kereslet és a munkaerőhiány. A betöltetlen álláshelyek teljes aránya[1] az EU-ban 2017 harmadik negyedévében elérte a 2%-ot. A betöltetlen álláshelyek aránya a szolgáltatások esetében magasabb volt, mint az iparban és az építőiparban. A munkaerőhiány[2] nőtt, a munkaerő-felvétel[3] pedig helyreállt (évi 3,7%-os növekedés 2016 második negyedévétől 2017 második negyedévéig). Az állásvesztési ráta[4] jóval a válság előtti szint alá csökkent, miközben az állásszerzési ráta[5] helyreállása az elmúlt negyedévek során felgyorsult és elérte válság előtti arányát.

Háttér-információk

Az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló negyedéves áttekintés az EU közelmúltbeli szociális és munkaerőpiaci fejlődéséről számol be. Az GDP és a foglalkoztatási trendek rövid távú változásait vizsgálja.

2017. november 17-én az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság kihirdette a szociális jogok európai pillérét, amely 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoz meg a tisztességes és jól működő munkaerőpiacok és jóléti rendszerek támogatásához. A Bizottság már dolgozik annak érdekében, hogy a pillért konkrét intézkedésekké alakítsa, például a munka és a magánélet egyensúlyára vonatkozó kezdeményezés, az Európai Unión belüli átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelvre irányuló javaslat, illetve a szociális méltányossági csomag révén.

Az európai szemeszter minden évben kulcsfontosságú eszköze a gazdasági és társadalmi konvergenciafolyamat irányításának. A 2017/2018-as ciklussal kezdődően a szemeszter összes fő dokumentumát összehangolták a pillér elveivel és prioritásaival. A közös foglalkoztatási jelentés tervezete tartalmazza az új szociális eredménytáblát, amely nyomon követi a teljesítményt a pillér által lefedett legfőbb területeken, például a korai iskolaelhagyók arányát, az ifjúsági munkanélküliség arányát, illetve a társadalmi juttatásoknak a szegénység csökkentésére gyakorolt hatását.

További információk

Negyedéves áttekintés az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről – 2018. Február

A szociális jogok európai pillérét ismertető weboldal

A Foglalkoztatási Főigazgatóság elemzése a foglalkoztatásról és a társadalomról

 

[1] A betöltetlen álláshelyek aránya a betöltetlen álláshelyek számának és az összes (betöltetlen és betöltött) álláshely számának a hányadosa.

[2] A munkaerőhiány mutatója azon vállalkozások aránya, amelyek a munkaerőhiányt a termelést korlátozó tényezőként jelölték meg.

[3] A munkaerő-felvétel mutatója azon munkavállalók aránya, akik az elmúlt 3 hónapban foglalták el állásukat munkáltatójuknál.

[4] Az állásvesztési ráta azon foglalkoztatott munkavállalók aránya, akik egy adott időszakban hagyták el állásukat.

[5] Az állásszerzési ráta azon munkanélküliek aránya, akik egy adott időszakban találnak állást.

IP/18/721

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar