Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

Europeiska kulturhuvudstäder 2019: Plovdiv och Matera

Bryssel den 3 januari 2019

Plovdiv (Bulgarien) och Matera (Italien) europeiska kulturhuvudstäder 2019

Plovdiv (Bulgarien) och Matera (Italien) blir europeiska kulturhuvudstäder under ett år från den 1 januari 2019. – Dessa städer har lagt fram program som visar hur de ser på framtiden, inte bara sin egen utan hela Europas, säger EU:s kulturkommissionär Tibor Navracsics. Samtidigt hyllar de sitt fantastiska urgamla arv. Europeiska kulturhuvudstäder är ett initiativ som förenar människor och framhäver kulturens roll i den europeiska identiteten.Europaåret för kulturarv förra året var framgångsrikt och visade hur kulturen kan förändra våra städer och regioner till det bättre. Båda dessa städer kommer att föra effekterna av detta år vidare en lång tid framöver. Jag önskar Plovdiv och Matera all lycka under det kommande året.

Plovdiv är den första bulgariska stad som utses till Europeisk kulturhuvudstad. Med ett fullmatat program under mottot Together kommer 2019 att sätta staden på kartan och föra med sig nya möjligheter till regionen. Över 300 projekt har organiserats i Plovdiv och i hela den södra delen av centrala Bulgarien, liksom i städerna Varna, Sofia och Veliko Tarnovo. Det handlar bland annat om festivaler och lokala projekt som har strukturerats kring teman med anknytning till Plovdivs karakteristiska inslag, dess historia, kulturarv och nya utmaningar. Besökare kommer att kunna välja bland en rad olika aktiviteter, från att utforska det kyrilliska alfabetet via olika utställningar till att se teaterproduktioner som produceras i samarbete med västra Balkan och de romska och turkiska befolkningsgrupperna. Invigningen sker den 11–13 januari med en rad evenemang inomhus såväl som utomhus, bland annat med en musik-, ljus- och dansföreställning på kvällen den 12 januari. Bulgariens EU-kommissionär, Mariya Gabriel, kommer att närvara vid den officiella öppningsceremonin den 12 januari.

Programmet för Matera har organiserats under mottot Open Future, och kommer att ha särskilt fokus på social och kulturell delaktighet och kollaborativ innovation. Bland höjdpunkterna finns ”Ars Excavandi”, en nutida blick på den underjordiska arkitekturens historia och kultur, ”Re-reading Renaissance”, en resa genom Basilicatas och Apuliens konstnärliga förflutna och ”Poetry of primes”, en utställning om matematikens centrala roll i konstnärernas arbete genom tiderna. Man kommer också att sätta upp den första utomhusföreställningen någonsin i Matera, i form av operan Cavalleria Rusticana som produceras i samarbete med Teatro San Carlo, och inte mindre än 27 andra projekt som utvecklats tillsammans med kreativa grupper, såväl lokala som från övriga Europa. Invigningen äger rum den 19–20 januari med 2 000 musiker från byarna i Basilicata och många andra delar av Europa. Tibor Navracsics kommer att närvara vid den officiella öppningsceremonin den 19 januari.

Bakgrund

Melina Mercouri, Greklands dåvarande kulturminister, tog initiativet till att utse Europeiska kulturhuvudstäder år 1985. Sedermera har detta blivit ett av de mest uppmärksammade kulturella initiativen i Europa. Städerna väljs ut utifrån ett kulturprogram med en stark europeisk dimension, där stadens invånare aktivt deltar och på så sätt bidrar till stadens och regionens utveckling på lång sikt.

Titeln europeisk kulturhuvudstad kan också ge städerna en unik möjlighet att förnya sig och sätta sitt namn på kartan. Det kan i sin tur utveckla turismen och leda till nya sätt att skapa tillväxt genom kultur. Att utses till europeisk kulturhuvudstad ger effekter på lång sikt, inte bara på kulturområdet utan även socialt och ekonomiskt, både för staden och för regionen.

Under 2018 var Valletta (Malta) och Leeuwarden (Nederländerna) europeiska kulturhuvudstäder. Efter Plovdiv och Matera under 2019 följer Rijeka (Kroatien) och Galway (Irland) år 2020, Timisoara (Rumänien), Elefsina (Grekland) och Novi Sad (Serbien, kandidatland) år 2021, Esch (Luxemburg) och Kaunas (Litauen) år 2022 och Veszprém (rekommendation) i Ungern år 2023.

Läs mer

Plovdiv2019 – Europeisk kulturhuvudstad

#Plovdiv2019

Matera 2019 – Europeisk kulturhuvudstad

#Matera2019

Faktabladet European Capitals of Culture

Broschyren European Capitals of Culture – Thirty years of achievements

IP/18/6888

Presskontakter:

För allmänheten: Europe Direct på telefon 00 800 67 89 10 11 eller via e-post


Side Bar