Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropski prestolnici kulture za leto 2019 Plovdiv in Matera

Bruselj, 3. januarja 2019

Od 1. januarja 2019 bo naziv evropske prestolnice kulture eno leto pripadal bolgarskemu Plovdivu in italijanski Materi.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je povedal: „Programa za Plovdiv in Matero kažeta, kako si mesti predstavljata tako svojo prihodnosti kot prihodnost Evrope in hkrati proslavljata svojo izjemno večstoletno dediščino. Pobuda za evropsko prestolnico kulture združuje ljudi in poudarja vlogo kulture pri oblikovanju evropske identitete. Obe mesti bosta pomagali zagotoviti dolgoročen vpliv lanskoletnega uspešnega evropskega leta kulturne dediščine, ki je pokazalo, kako lahko kultura izboljša naša mesta in regije. V prihajajočem letu želim Plovdivu in Materi veliko uspeha.“

Plovdiv je prvo bolgarsko mesto, ki je bilo izbrano za evropsko prestolnico kulture. Z bogatim programom pod geslom „Skupaj“ bo leto 2019 regiji prineslo nove priložnosti, mestu pa mednarodno prepoznavnost. Organiziranih bo več kot 300 projektov v Plovdivu, pa tudi v južnoosrednji regiji Bolgarije in v mestih Varna, Sofija in Veliko Tarnovo, ki bodo vključevali festivale in projekte, ki temeljijo na skupnosti, osredotočene na teme, povezane z značilnostmi Plovdiva, njegovo zgodovino, kulturno dediščino in izzivi, s katerimi se mesto srečuje. Obiskovalci bodo lahko sodelovali v vrsti dejavnosti, od odkrivanja cirilice in različnih razstav do skupne gledališke produkcije z Zahodnim Balkanom ter Romi in turškimi skupnostmi. Otvoritvena slovesnost bo potekala od 11. do 13. januarja, ko bo organizirana vrsta prireditev v zaprtih prostorih in na prostem, vključno z glasbenimi, svetlobnimi in plesnimi predstavami 12. januarja zvečer. Komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Mariya Gabriel se bo 12. januarja udeležila uradne otvoritvene slovesnosti.

Program za Matero bo potekal pod geslom „Odprta prihodnost“ in bo posebej poudarjal socialno in kulturno vključenost ter skupne inovacije. Med vrhunci bodo „Ars Excavandi“, sodobni pogled na zgodovino in kulturo podzemne arhitekture, „Nov pogled na renesanso“, potovanje skozi umetniško zgodovino Bazilikate in Apulie, in „Poezija praštevil“, razstava o osrednji vlogi matematike pri delu umetnikov skozi različna obdobja. V Materi bo v sodelovanju z gledališčem Teatro San Carlo organizirana tudi prva izvedba opere Cavalleria Rusticana na prostem ter 27 projektov, razvitih z lokalnimi skupnostmi ustvarjalcev in partnerji iz Evrope. Otvoritvena slovesnost bo potekala 19. in 20. januarja, nastopilo pa bo 2 000 glasbenikov iz vseh vasi Bazilikate in številnih drugih delov Evrope. Komisar Tibor Navracsics se bo 19. januarja udeležil uradne otvoritvene slovesnosti.

Ozadje

Melina Mercouri je leta 1985, ko je bila grška ministrica za kulturo, dala pobudo za evropsko prestolnico kulture. Ta je danes med najbolj prepoznavnimi pobudami na področju kulture v Evropi. Mesta se izberejo na podlagi njihovega kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje mestnih prebivalcev ter prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta in okoliških regij.

Naziv evropske prestolnice kulture je tudi odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture. Naziv ima dolgoročen učinek, in sicer ne le na kulturno, temveč tudi na socialno in gospodarsko življenje mesta in regije.

Leta 2018 sta bili evropski prestolnici kulture Valletta na Malti in Leeuwarden na Nizozemskem. Za Plovdivom in Matero leta 2019 bodo v prihodnjih letih evropske prestolnice kulture Reka (Hrvaška) in Galway (Irska) leta 2020, Temišvar (Romunija), Elevzina (Grčija) in Novi Sad (Srbija, država kandidatka) leta 2021, Esch (Luksemburg) in Kaunas (Litva) leta 2022, za leto 2023 pa je predlagan madžarski Veszprém.

Več informacij

Plovdiv 2019 – evropska prestolnica kulture

#Plovdiv2019

Matera 2019 – evropska prestolnica kulture

#Matera2019

Evropske prestolnice kulture: informativni pregled

Evropske prestolnice kulture – 30 let dosežkov (knjižica)

IP/18/6888

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar