Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európa Kulturális Fővárosai 2019-ben: Plovdiv és Matera

Brüsszel, 2019. január 3.

2019. január 1-jétől Plovdiv (Bulgária) és Matera (Olaszország) egy éven át viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Plovdiv és Matera programjai megmutatják, hogy a városok hogyan képzeli el mind saját, mind pedig Európa jövőjét, és egyúttal ünnepelik több évszázadra visszanyúló, rendkívüli örökségüket. Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés összefogja az embereket és kiemeli a kultúra szerepét az európai identitás kialakításában. Mindkét város hozzájárul a kulturális örökség európai évének keretében elért tavalyi sikerek hosszú távú hatásának biztosításához, melyek megmutatták, hogy a kultúra milyen pozitív hatással lehet a városokra és régiókra. Sok sikert kívánok Plovdivnak és Materának az előttük álló évre.”

Plovdiv az első olyan bolgár város, amely megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az „Együtt” mottó jegyében kidolgozott, teljes körű programnak köszönhetően 2019 új lehetőségeket fog kínálni a régió számára és nemzetközi ismeretséget fog hozni a városnak. Plovdivban, Bulgária közép-déli régiójában, valamint Várna, Szófia és Veliko Tarnovo városaiban több mint 300 projektet szerveznek, köztük fesztiválokat és olyan közösségi alapú projekteket, melyek Plovdiv jellegzetes vonásaival, történelmével és kulturális örökségével kapcsolatos témákra, valamint a város előtt álló kihívásokra épülnek. A látogatókat számtalan program várja, például különböző kiállításokon ismerkedhetnek a cirill ábécével, vagy részt vehetnek a nyugat-balkáni, roma és török közösségek színházi előadásain. A beltéri és kültéri rendezvényeket – január 12-én este például koncertet, táncelőadást és fényjátékot – felvonultató nyitóünnepség január 11–13. között kerül megrendezésre. A január 12-i hivatalos megnyitóünnepségen Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos is részt vesz.

Matera programja – melynek mottója a „Nyitott jövő” – különös figyelmet fordít a társadalmi és kulturális befogadásra és az együttműködésen alapuló innovációra. A program kiemelt részét képezi többek között az „Ars Experandi” kiállítás, mely kortárs szemmel vizsgálja a földalatti építészet történetét és kultúráját; a „Re-reading Renaissance” (A reneszánsz újraolvasása) kiállítás, mely Basilicata és Apulia művészeti múltjába kalauzolja az érdeklődőket; és a „Poetry of primes” (A prím számok költészete) című kiállítás, mely a matematikának a művészek munkájára gyakorolt jelentős hatását mutatja be a különböző korokban. Matera fog továbbá otthont adni a Cavalleria Rusticana című opera első – a Teatro San Carlo operaház együttműködésével színpadra vitt – szabadtéri előadásának is, valamint további 27 projektnek, melyeket a város a helyi kreatív közösségekkel és európai partnereivel közösen tervezett meg. A január 19-én és 20-án megrendezett nyitóünnepségre 2 000 zenészt várnak Basilicata régió falvaiból és Európa számos más részéből. Navracsics Tibor biztos a január 19-i hivatalos megnyitóünnepségen fog részt venni.

Háttér-információk

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést 1985-ben Melina Mercouri, az akkori görög kulturális miniszter hívta életre, mely azóta Európa egyik legrangosabb kulturális kezdeményezésévé vált. A címet azok a városok nyerhetik el, amelyek olyan hatásos, európai dimenzióval rendelkező kulturális programot állítanak össze, amely törekszik a város lakosainak a programba való aktív bevonására, és hozzájárul a város és a környező régió hosszú távú fejlődéséhez.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím kiváló lehetőség kínál a városoknak arra is, hogy a kultúrán keresztül megváltoztathassák a róluk kialakult képet, felhívják magukra a világ figyelmét, megnöveljék az odalátogató turisták számát és újragondolják a városfejlesztési célokat. A cím hatásai hosszú távon is megmutatkoznak, nemcsak kulturális, hanem társadalmi és gazdasági téren is, mind az adott város, mind a régió tekintetében.

2018-ban a máltai Valletta és a holland Leeuwarden nyerték el az Európa Kulturális Fővárosa címet. 2019 után, Plovdivot és Materát követően, 2020-ban Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország), 2021-ben Temesvár (Románia), Elefsina (Görögország) és Újvidék (Szerbia, tagjelölt ország), 2022-ben Esch (Luxemburg) és Kaunas (Litvánia), 2023-ban pedig Veszprém (javaslat) lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa.

További információk

Plovdiv2019 – Európa Kulturális Fővárosa

#Plovdiv2019

Matera 2019 – Európa Kulturális Fővárosa

#Matera2019

Európa kulturális fővárosai – tájékoztató

Európa kulturális fővárosai – Harminc esztendő vívmányai (brossúra)

IP/18/6888

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar