Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Europæiske kulturhovedstæder 2019: Plovdiv og Matera

Bruxelles, den 3. januar 2019

Plovdiv (Bulgarien) og Matera (Italien) vil fra den 1. januar 2019 være indehavere af titlen Europæisk Kulturhovedstad i et år.

Tibor Navracsics, der er kommissær for uddannelse, kultur, unge og sport, udtalte: "Programmerne for Plovdiv og Matera viser, hvordan disse byer forestiller sig både deres egen og Europas fremtid, samtidig med at de fejrer deres ekstraordinære århundredgamle kulturarv. Initiativet om Den Europæiske Kulturhovedstad bringer folk sammen og fremhæver kulturens rolle i opbygningen af en europæisk identitet. Begge byer vil medvirke til at sikre, at sidste års vellykkede europæiske kulturarvsår har virkning på lang sigt, og initiativet viser, hvordan kultur kan forandre vores byer og regioner til det bedre. Jeg ønsker Plovdiv og Matera held og lykke i det kommende år."

Plovdiv er den første bulgarske by nogensinde, der er blevet valgt til Europæisk Kulturhovedstad. Med et fuldt program under mottoet "Together" vil 2019 give nye muligheder i regionen og gøre byen mere synlig internationalt. Der er organiseret mere end 300 projekter i Plovdiv samt i det sydlige-centrale Bulgarien og byerne Varna, Sofia og Veliko Tarnovo, såsom festivaler og lokalt baserede projekter, der er struktureret omkring temaer forbundet med de karakteristiske kendetegn ved Plovdiv, dens historie, kulturarv samt de udfordringer, som byen står over for. De besøgende vil kunne deltage i en lang række aktiviteter og bl.a. blive introduceret til det kyrilliske alfabet, opleve forskellige udstillinger eller teaterforestillinger arrangeret i fællesskab med Vestbalkan og grupper fra romasamfundet og det tyrkiske samfund. Åbningsceremonien finder sted den 11.-13. januar med en række indendørs og udendørs arrangementer, bl.a. en musik-, lys- og danseforestilling om aftenen den 12. januar. Kommissæren med ansvar for den digitale økonomi og det digitale samfund, Mariya Gabriel, deltager i den officielle åbningsceremoni den 12. januar.

Programmet for Matera er tilrettelagt under mottoet "Open future" og vil have et særligt fokus på social og kulturel inklusion og samarbejdsorienteret innovation. Blandt højdepunkterne er "Ars Excavandi", der giver et moderne blik på historien og kulturen i forbindelse med underjordisk arkitektur, "Re-reading Renaissance", som er en kunstnerisk rejse gennem fortiden i Basilicata og Puglia, og "Poetry of primes", der er en udstilling om den centrale rolle, som matematikken har spillet i kunstneres arbejde gennem tiden. Matera vil også iscenesætte den første friluftsopførelse af operaen Cavalleria Rusticana i samarbejde med Teatro San Carlo samt 27 projekter, der er udviklet sammen med lokale kreative miljøer og partnere fra Europa. Åbningen finder sted den 19. og 20. januar og vil samle 2 000 musikere fra alle landsbyerne i Basilicata-regionen og mange andre dele af Europa. Kommissær Tibor Navracsics deltager i den officielle åbningsceremoni den 19. januar.

Baggrund

Den daværende græske kulturminister, Melina Mercouri, tog initiativet til at starte Den Europæiske Kulturhovedstad i 1985. Siden er det blevet et af de mest fremtrædende kulturinitiativer i Europa. Byerne udvælges på grundlag af et kulturprogram, som skal have en markant europæisk dimension, inddrage og involvere byens borgere aktivt og bidrage til den langsigtede udvikling af byen og den omgivende region.

At blive udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad er også en glimrende lejlighed for byerne til at ændre deres image, komme på verdenskortet, tiltrække flere turister og nytænke deres udvikling gennem kultur. Udnævnelsen har virkninger på længere sigt, ikke kun på det kulturelle område, men også socialt og økonomisk, både for byen og regionen.

I 2018 var Valletta i Malta og Leeuwarden i Nederlandene europæiske kulturhovedstæder. Efter Plovdiv og Matera i 2019 vil de fremtidige europæiske kulturhovedstæder være Rijeka (Kroatien) og Galway (Irland) i 2020, Timisoara (Rumænien), Elefsina (Grækenland) og Novi Sad (Serbien, kandidatland) i 2021, Esch (Luxembourg) og Kaunas (Litauen) i 2022 og Veszprém (anbefalet) i Ungarn i 2023.

Yderligere oplysninger

Plovdiv2019 - European Capital of Culture

#Plovdiv2019

Matera 2019 - European Capital of Culture

#Matera2019

European Capitals of Culture faktablad

European Capitals of Culture – Thirty years of achievements brochure

IP/18/6888

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar