Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

405 milliárd euró befektetés valósult meg az Unió reálgazdaságába az európai strukturális és beruházási alapok keretében

Brüsszel, 2018. december 19.

Egy ma közzétett jelentés összefoglalja az öt európai strukturális és beruházási alap keretében a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési időszak félidejéig megvalósult legfontosabb eredményeket.

2018 októberéig az európai strukturális és beruházási alapok 2014–2020-as költségvetésének csaknem kétharmadát irányozták elő konkrét projektekre. 2017 végéig az alapokból közel egymillió vállalkozás (köztük 74 000 induló vállalkozás) részesült a növekedést, az innovációt, az új termékek bevezetését és a munkahelyteremtést ösztönző támogatásból. Európa-szerte összesen 1,7 millió projekt nyert el uniós támogatást, a vidékfejlesztési programok 2,7 millió kedvezményezettjén túlmenően. 

Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök a következőket mondta: „Ez a jelentés rámutat, hogy az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulnak ahhoz, hogy elérjük a növekedésre és munkahelyteremtésre irányuló uniós szintű céljainkat az olyan meghatározó területeken, mint a kutatás és innováció, valamint hozzásegítenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átálláshoz. Az elért eredmények világosan mutatják, hogy a strukturális alapok hozzáadott értéket jelentenek a vállalkozások és a polgárok számára egyaránt.” 

Corina Crețu, a regionális politikáért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „A kohéziós politika eredményei kézzelfoghatók. A számok önmagukért beszélnek: a programok végrehajtása megfelelően halad a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak félidejénél. A ragyogó számadatok mögött európaiak millióinak emberi történetei mutatják, hogyan teszik jobbá az uniós beruházások a polgárok életét. Mindez meggyőző érv a 2020 utáni erős kohéziós politika mellett.” 

Az európai strukturális és beruházási alapok egész Európában hozzájárultak a gazdasági és pénzügyi válság okozta sebek begyógyulásához. 2017 végéig 15,3 millió ember kapott álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatást, ami közel kétszerese az előző évi értéknek. Mindemellett 42,5 millió polgárnak nyílik lehetősége a korszerűbb egészségügyi rendszerek igénybevételére. 

A Párizsi Megállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásoknak megfelelően az európai strukturális és beruházási alapok támogatják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást; már ma is 330 ezer háztartás részesül az energiahatékonyság növelését célzó, uniós finanszírozású felújítási projektek előnyeiből, és több mint 3 terawattóra – körülbelül 370 000 tonna szén elégetésével egyenértékű – energiamegtakarítás valósul meg a középületek energiahatékonyságának javítása révén. 

A kohéziós alap nyílt adatplatformját a mai napon frissítettek, így az európai strukturális és beruházási alapokból végrehajtott beruházások legfrissebb információi is megtekinthetők rajta. 

Háttér-információk 

Az európai strukturális és beruházási alapokon keresztül 647 milliárd euró kerül befektetésre az EU gazdaságába a 2014–2020-as költségvetési időszak során. Ebből 460 milliárd euró az uniós költségvetésből származik. 

Az alapok célja, hogy támogassák a tartós társadalmi-gazdasági konvergenciát, az ellenálló képességet és a területi kohéziót. Az alapok a legfőbb uniós támogatási forrásai a Juncker elnök vezette Bizottság politikai prioritásainak megfelelően a leginkább beruházásokat igénylő területeknek. 

Ezek a beruházások a munkahelyteremtés, a növekedés, valamint a digitális egységes piacba és az energiaunióba történő beruházások támogatásával, valamint az egységes piac és az Unió gazdasági kormányzásának megerősítésével válaszolnak a reálgazdaság szükségleteire, és támogatják az európai szemeszter folyamata során azonosított strukturális változások és reformok végrehajtását. 

E jelentés a harmadik éves áttekintés, amely az 531 nemzeti és regionális program végrehajtásáról készült. Az áttekintés a 2018 közepén beérkezett éves programjelentéseken alapul. 

További információk 

Tájékoztató – Működésben az európai strukturális és beruházási alapok

Az európai strukturális és beruházási alapok programjainak 2014 és 2017 közötti végrehajtásáról szóló 2018. évi összefoglaló jelentés

@CorinaCretuUE @mariannethyssen @PhilHoganEU @KarmenuVella

@EUinmyRegion @EU_Social @EU_Agri @EU_Mare

 

 

 

 

IP/18/6841

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar