Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Κατάργηση των τελών περιαγωγής: οι Ευρωπαίοι αξιοποιούν στο μέγιστο τις κινητές επικοινωνίες τους όταν ταξιδεύουν *

Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2018

Από έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Επιτροπή προκύπτει ότι, κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο από την κατάργηση των τελών περιαγωγής, σημειώθηκε άμεση και σημαντική αύξηση της χρήσης κινητών κλήσεων και δεδομένων από τους Ευρωπαίους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάργησης των τελών περιαγωγής στις 15 Ιουνίου 2017, που δημοσιεύεται σήμερα, οι Ευρωπαίοι άσκησαν στο έπακρο τα νέα τους ψηφιακά δικαιώματα στα ταξίδια τους στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Η χρήση κινητών δεδομένων έχει πενταπλασιαστεί κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από τον Ιούνιο του 2017. Ο αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιούν οι ταξιδιώτες έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε τα εξής: «Πριν από ενάμιση χρόνο, τα τέλη περιαγωγής καταργήθηκαν για τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Μαζί με άλλα ψηφιακά δικαιώματα, όπως ο τερματισμός του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού και η φορητότητα του περιεχομένου, αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να προσφέρει οφέλη στους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Πρέπει επίσης να εξακολουθήσουμε να ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους για τα ψηφιακά τους δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορούν πράγματι να αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες δυνατότητες.»

Η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, πρόσθεσε: «Σήμερα βλέπουμε τα απτά οφέλη που απέφερε η κατάργηση των τελών περιαγωγής στην ΕΕ. Το καλό νέο είναι ότι η Ευρώπη αποτελεί πλέον πραγματικότητα για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ελεύθερα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους φορείς εκμετάλλευσης που κατορθώνουν να μετατρέψουν τη ζήτηση για περισσότερα δεδομένα και φωνητικές κλήσεις σε νέες ευκαιρίες.»

Υπάρχει μια σαφής τάση προς αυξημένη ζήτηση μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι συνήθειες έχουν σαφώς αλλάξει, και έτσι, για παράδειγμα, το 34 % των ταξιδιωτών χρησιμοποιούν ανεπιφύλακτα το διαδίκτυο με περιαγωγή, όπως και στη χώρα τους, σε σύγκριση με μόλις το 15 % πριν από τον Ιούνιο του 2017. Αντιθέτως, το ποσοστό όσων δεν χρησιμοποιούν ποτέ κινητά δεδομένα όταν βρίσκονται στο εξωτερικό υποχώρησε στο 19 % σε σύγκριση με το 42 % πριν από την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Ταυτόχρονα, το επίπεδο ευαισθητοποίησης των καταναλωτών παραμένει υψηλό: το 62 % των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ και στον ΕΟΧ και το 69 % θεωρούν ότι αυτό ωφελεί ή θα ωφελήσει τους ίδιους ή κάποιον γνωστό τους.

Οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων έχουν σε μεγάλο βαθμό τηρήσει τους νέους κανόνες, υπό την προσεκτική παρακολούθηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών και της Επιτροπής. Οι διασφαλίσεις που προβλέπονται στον κανονισμό για την περιαγωγή για την αποφυγή στρεβλώσεων στις εγχώριες αγορές, και συγκεκριμένα η παρέκκλιση βιωσιμότητας και η πολιτική εύλογης χρήσης, λειτούργησαν ικανοποιητικά όπου χρειαζόταν.

Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί την εφαρμογή

Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες είναι άμεσα αρμόδιες για τη διασφάλιση της εφαρμογής, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές κινητής τηλεφωνίας των κρατών μελών, για να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες και ότι οι καταναλωτές ωφελούνται από την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Η Επιτροπή, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, θα δημοσιεύσει αναλυτική έκθεση σχετικά με την επανεξέταση των κανόνων περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού («περιαγωγή σαν στο σπίτι σας») τον Δεκέμβριο του 2019.

Ιστορικό

Από τις 15 Ιουνίου 2017, και τούτο αποτελεί απτό αποτέλεσμα της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων (φωνητικές κλήσεις, μηνύματα SMS και δεδομένα), όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ χωρίς επιπλέον τέλη περιαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο όταν ταξιδεύουν, όπως και στη χώρα τους, χωρίς να ανησυχούν για το ύψος των λογαριασμών τηλεφώνου.

Πριν από την ημερομηνία αυτή, η Επιτροπή εργάστηκε επί μια δεκαετία για να μειώσει και τελικά να καταργήσει τις επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στους πελάτες τους κάθε φορά που αυτοί χρησιμοποιούν την κινητή τους συσκευή, όταν διασχίζουν τα σύνορα για διακοπές ή για επαγγελματικό ταξίδι. Από το 2007 έως το 2016, τα τέλη περιαγωγής μειώθηκαν πάνω από 90 %, και οι τιμές μειώθηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2016. Το 2015, βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να καταργήσουν τα τέλη περιαγωγής για όσους ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενέκρινε μια πολιτική εύλογης χρήσης και έναν μηχανισμό βιωσιμότητας τον Δεκέμβριο του 2016, και υπέβαλε προτάσεις αναθεώρησης των αγορών περιαγωγής χονδρικής που οδήγησαν σε νέες τιμές περιαγωγής χονδρικής, τις οποίες ενέκριναν τελικά οι συννομοθέτες τον Μάιο του 2017.

Περισσότερες πληροφορίες

Ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάργησης των τελών περιαγωγής στις 15 Ιουνίου 2017

Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την κατάργηση των τελών περιαγωγής: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι τις κινητές επικοινωνίες όταν ταξιδεύουν

Η περιαγωγή σε απευθείας σύνδεση

Κοινή δήλωση 3 ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων

Συχνές ερωτήσεις

Γενικό ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την κατάργηση των τελών περιαγωγής

Λεπτομερές ενημερωτικό δελτίο: Πώς λειτουργεί;

#roaming

* Version updated on 15/12/2018

IP/18/6762

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar