Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az uniós tárgyaló felek megállapodtak az európai kiberbiztonság fokozásáról

Brüsszel, 2018. december 10.

.

Ma este az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság politikai megállapodásra jutott a kiberbiztonsági rendeletről, amely megerősíti az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség, ENISA) megbízatását annak érdekében, hogy az hatékonyabban támogassa a tagállamokat a kiberbiztonsági fenyegetések és támadások kezelésében. Az említett rendelet emellett létrehozza a kiberbiztonsági tanúsítás uniós keretrendszerét, amellyel fokozható az online szolgáltatások és a fogyasztói eszközök kiberbiztonsága.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök kijelentette: „Fontos, hogy az emberek és a vállalkozások biztonságban érezzék magukat a digitális környezetben; mert csak így tudják teljes mértékben kihasználni az európai digitális gazdaság előnyeit. A digitális egységes piac megfelelő működéséhez elengedhetetlen a bizalom és a biztonság. A kiberbiztonsági termékek átfogó tanúsításáról és az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség megerősítéséről szóló, ma elért megállapodás újabb mérföldkövet jelent e piac kiépítésében.”

Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos így nyilatkozott:„Európa kiberbiztonságának fokozása, valamint a polgárok és a vállalkozások digitális társadalomba vetett bizalmának növelése elsőrangú kérdés az Európai Unió számára. Az olyan jelentős események, mint a „Wannaracy” és a „NotPetya” újra rávilágítottak arra, mik a nagyszabású számítógépes támadások lehetséges következményei. Ezért határozottan hiszek abban, hogy a ma este létrejött megállapodás javítani fogja az Unió általános biztonságát, és támogatni fogja az üzleti versenyképességet.

A kiberbiztonsági rendeletre 2017-ben tett javaslat a kibertámadások kezelésére és az Unión belüli erős kiberbiztonság kiépítésére irányuló széles körű intézkedéscsomag része, és a következőkre terjed ki:

  • Az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség, az ENISA eredetileg 2020-ig szóló megbízásának állandóvá tétele és erőforrásainak növelése céljai elérésének lehetővé tétele érdekében; valamint
  • az ENISA szilárdabb alapokra helyezése az új kiberbiztonsági tanúsítási keretben, hogy az uniós szintű együttműködés és koordináció megerősítése révén támogassa a tagállamokat a kibertámadásokkal szembeni hatékony fellépésben.

Emellett az ENISA hozzá fog járulni uniós szinten a kiberbiztonsági kapacitás növeléséhez, a kapacitásépítéshez és a felkészültség fokozásához. Végezetül az ENISA független szakmai központként fog működni, elősegítve a polgárok és a vállalkozások magas szintű tudatosságát, ugyanakkor segítséget nyújtva az uniós intézményeknek és tagállamoknak a szakpolitikák kidolgozásában és végrehajtásában.

A kiberbiztonsági rendelet az egész EU-ban érvényes európai kiberbiztonsági tanúsítási keretet hoz létre a termékek, eljárások és szolgáltatások számára. Ez egy úttörő eszköz: az első olyan belső piaci törvény, amely tanúsítványok révén próbálja javítani a hálózatra kapcsolt termékek, a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközök, valamint a kritikus infrastruktúra biztonságát. A kiberbiztonsági tanúsítási keretrendszer létrehozásának köszönhetően a termékek műszaki tervezése és fejlesztése korai szakaszaiban sor kerül a biztonsági elemek beépítésére (beépített biztonság). A keretrendszer emellett megkönnyíti a felhasználók számára a biztonsági szint megállapítását is, és biztosítja a biztonsági elemek független ellenőrzését.

Előnyök a polgárok és vállalkozások számára

Az új szabályok megbízhatóbbá teszik a magánemberek és a vállalkozások által naponta használt eszközöket, mert kiberbiztonsági szempontból biztonságos opciók válnak elérhetővé, például a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközök között.

A tanúsítási keretrendszer egyablakos rendszerben biztosítja a kiberbiztonsági tanúsítást, jelentős költségmegtakarítást eredményezve a vállalkozások, különösen a kkv-k számára, amelyeknek máskülönben több országban több tanúsítványért kellene folyamodniuk. Az egységes tanúsítás a piacra lépés lehetséges akadályait is megszünteti. Ezen túlmenően ösztönzi a vállalkozásokat termékeik kiberbiztonságába való befektetésre, ami versenyelőnnyé alakítható.

A további lépések

A ma este elfogadott politikai megállapodást követően az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának hivatalosan el kell fogadnia az új rendeletet. Ezt követően közzéteszik azt az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és azonnal hatályba lép, megnyitva az utat az európai tanúsítási rendszerek létrehozása, illetve az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) működése előtt, ami ezentúl e konkrét és állandó mandátum alapján fog zajlani.

Háttér-információk

A kiberbiztonsági törvény a 2017. szeptember 13-án elfogadott kiberbiztonsági csomag részét képezi, a digitális egységes piaci stratégia egyik prioritása. A folyamatosan változó kiberfenyegetésekkel szembeni felkészültség jegyében a Bizottság egy évvel később, 2018 szeptemberében javaslatot tett egy Európai Kiberbiztonsági Ipari, Technológiai és Kutatási Kompetenciaközpont és a kiberbiztonsági kompetenciaközpontok hálózatának létrehozására a kiberbiztonsági együttműködésre, kutatásra és innovációra elkülönített források hatékonyabb elosztása és használatának összehangolása érdekében. A javasolt új európai kiberbiztonsági kompetenciaközpont kezeli majd az EU költségvetéséből származó, kiberbiztonságra fordítandó pénzügyi támogatást, és elősegíti az Unió, a tagállamok és az ipar általi közös beruházásokat, amelyek célja az uniós kiberbiztonsági ipar fellendítése és annak biztosítása, hogy védelmi rendszereink mindenkor a legkorszerűbbek legyenek.

 

További információk

Sajtóközlemény – Az Unió helyzete 2017-ben – Kiberbiztonság: a Bizottság megerősíti a kibertámadásokkal szembeni uniós reagálási képességet

Tájékoztató a kiberbiztonsági csomagról

Tájékoztató az ENISA-ról és az uniós kiberbiztonsági tanúsítási keretről

A csomaghoz kapcsolódó valamennyi dokumentum

IP/18/6759

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar