Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Съобщение за медиите

Бреда спечели наградата „Достъпен град“ за 2019 г. за повишаване на достъпността на града за гражданите с увреждания

Брюксел, 4 декември 2018 r.

Наградата „Достъпен град“ за 2019 г. се присъжда на град Бреда, Нидерландия, за непрекъснатите подобрения за улесняване на живота на лицата с увреждания

Наградата беше връчена тази сутрин на церемонията по връчване на наградата „Достъпен град“, която се проведе в Брюксел. Бреда е източник на вдъхновение за градове в Европа и извън нейните граници, които се сблъскват с подобни предизвикателства.

На церемонията по награждаването Европейският комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви: Твърде често хората с увреждания се чувстват изолирани, тъй като не могат да получат достъп до обществени места или транспорт. В Бреда обществените места като паркове и магазини са достъпни за всеки. Цифровите технологии осигуряват възможност на всички граждани да се придвижват с обществен транспорт. Инвестициите в Бреда дават резултат. Туризмът процъфтява благодарение на ангажираността на града за приобщаване. В близко бъдеще Европейският акт за достъпността ще допълни усилията на Бреда посредством установяване на европейски стандарти за достъпност до основни продукти и услуги. Съчетаването на усилията ни на местно и на европейско равнище е от ключово значение за повече от 80 милиона европейци с увреждания.

За отбелязване на Европейската година на културното наследство, награди бяха връчени и на градовете, положили изключителни усилия, за да направят своето културно наследство достъпно за всички. При връчването на наградите Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: Да се даде възможност на всеки да се запознае и да се наслади на културното наследство е една от основните цели на Европейската година на културното наследство. Ето защо съм щастлив, че тазгодишното издание на наградите „Достъпен град“ предвижда специална награда за два града, които са направили своите обекти на културното наследство по-достъпни. Поздравявам град Виборг в Дания и град Монтеверде в Италия за стъпките, които са предприели, и се надявам, че много други градове ще последват техния пример.

За наградата „Достъпен град“ за 2019 г. Европейската комисия получи 52 кандидатури. Град Еврьо във Франция и град Гдиня в Полша са на второ и трето място сред победителите. Журито оцени Еврьо за особеното внимание, което отдели на лицата с невидими увреждания, и Гдиня за неговите инициативи за включване на хората с умствени увреждания. Освен това градовете Капосвар в Унгария и Виго в Испания получиха специално отличие. Капосвар получи признание за непрекъснатото си подобряване и Виго за новаторската си архитектура при неблагоприятен релеф. 

Обща информация 

Наградата „Достъпен град“

Конкурсът за наградата „Достъпен град“, организиран от Комисията заедно с Европейския форум на хората с увреждания, е едно от действията, предвидени в Европейската стратегията за хората с увреждания за периода 2010—2020 г., насочено към създаване на Европа без бариери. С него се отдава признание на градовете, които служат като челен пример в преодоляването на пречките в Европа днес. Наградата се дава на града, който е осъществил ясни и трайни подобрения по отношение на достъпността в основни аспекти на градския живот и има конкретни планове за по-нататъшни подобрения. Целта на наградата е да вдъхновява други градове, които може би са изправени пред сходни предизвикателства, и да насърчава добрите практики в цяла Европа.

Конкурсът е предназначен за европейски градове с над 50 000 жители. От градовете се очаква да демонстрират цялостен подход към достъпността в четири ключови области: архитектурната среда и обществените пространства; транспорта и свързаната с него инфраструктура; информационните и комуникационните технологии (ИКТ); обществените съоръжения и услуги.

Миналата година в конкурса по изключение можеха да участват и градове с население по-малко от 50 000 жители, които се бореха за специалната награда в рамките на Европейската година на културното наследство.

Наградата „Достъпен град“ се връчва по време на ежегодната Конференция за европейския ден на хората с увреждания с приблизително 400 участници от цяла Европа.

Предишни лауреати на наградата са: 2018 г. — Лион (Франция); 2017 г. — Честър (Обединено кралство); 2016 г. — Милано (Италия); 2015 г. — Бурос (Швеция); 2014 г. — Гьотеборг (Швеция); 2013 г. — Берлин (Германия); 2012 г. — Залцбург (Австрия); 2011 г. — Авила (Испания).

Политиката на ЕС относно достъпността

Европа да се превърне в място, което е по-достъпно за хората с увреждания — това е ключов елемент от цялостната Европейска стратегия за хората с увреждания за периода 2010—2020 г. Стратегията осигурява общата рамка за действия на равнището на ЕС в областта на уврежданията и достъпността, които да допълват и подкрепят действията на държавите членки. Специфични разпоредби относно достъпността се съдържат в законодателството на ЕС в области като транспорта и електронните съобщителни услуги. На 8 ноември 2018 г. Европейският парламент и Съветът постигнаха предварително споразумение по предложението на Комисията за Европейски акт за достъпността, който ще направи множество продукти и услуги за ежедневно ползване достъпни за лица с увреждания.

Европейският съюз използва редица инструменти, за да направи Европа по-достъпна за хората с увреждания и за възрастните хора, както и за да насърчи създаването на общоевропейски пазар за достъпни продукти и услуги. Освен законодателството и политиката, научните изследвания и стандартизацията оптимизират достъпността на архитектурната среда, информационните и комуникационните технологии, транспорта и други области.

За повече информация

Достъпна версия на настоящото съобщение за медиите е на разположение тук

Награда „Достъпен град“ за 2019 г.

Конференция за европейския ден на хората с увреждания, 2018 г.

Европейска стратегия за хората с увреждания за периода 2010—2020 г.

Европейска година на културното наследство

Да направим основните продукти и услуги достъпни в целия ЕС: изявление на комисар Тейсен след предварителното споразумение между институциите на ЕС

Съобщение за медиите: Комисията предлага продуктите и услугите да станат по-достъпни за хората с увреждания

Следете съобщенията на Мариан Тейсен във Facebook и Twitter, #EUdisability

Следете съобщенията на Тибор Наврачич в Twitter

Абонирайте се за безплатния електронен бюлетин за заетостта, социалните въпроси и приобщаването, издаван от Европейската комисия.

 

 

IP/18/6630

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar