Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európai polgári kezdeményezés: Az Európai Bizottság kijelenti, hogy az Egyesült Királyság Unióban maradásával vagy az Unióból való kilépésével kapcsolatos uniós népszavazás iránti kérelem elfogadhatatlan

Brüsszel, 2018. november 28.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy nem veszi nyilvántartásba a következő elnevezésű európai polgári kezdeményezést: „uniós szintű népszavazás arról, hogy az európai polgárok az Egyesült Királyság Unióban maradását vagy az Unióból való kilépését támogatják-e”.

A Bizottság megállapította, hogy a kezdeményezés nyilvántartásba vételének feltételei nem teljesültek, mivel az ügy az EU hatáskörén kívül esik.

A kezdeményezés szövegében a következő olvasható: „Minden európai polgár számára biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy kifejezhesse politikai véleményét az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megtartásával kapcsolatban. A szervezők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy „támogassa a véleménynyilvánító szavazást, lehetőséget biztosítva mind a 28 tagállam uniós polgárai számára, hogy kifejezhessék a brexit megvalósulásával kapcsolatos álláspontjukat”.Az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkének (1) bekezdése kifejezetten lehetővé teszi, hogy saját alkotmányos követelményeivel összhangban a tagállamok bármelyike úgy határozzon, hogy kilép az Unióból. Bár az Európai Bizottság sajnálatát fejezi ki az Egyesült Királyság azon döntése miatt, hogy kilép az Európai Unióból, tiszteletben tartja a népszavazás eredményét.

Háttér-információk

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be. Ezzel 2012 áprilisában, az európai polgári kezdeményezésről szóló – a Szerződés rendelkezéseit végrehajtó – rendelet hatálybalépésekor olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését. 2017-ben, Juncker elnöknek az Unió helyzetéről tartott beszédében elhangzottaknak megfelelően az Európai Bizottság reformjavaslatokat terjesztett elő az európai polgári kezdeményezésre vonatkozóan annak érdekében, hogy az még inkább felhasználóbarát legyen.

Az európai polgári kezdeményezés – hivatalos nyilvántartásba vétele után – lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet az elfogadhatóság feltételeként az alábbiakat határozza meg: a javasolt polgári kezdeményezés nem eshet nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be; nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű; és nem lehet nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az elmúlt két évben a Bizottság négy, brexittel kapcsolatos kezdeményezést regisztrált:

 

Két, brexittel kapcsolatos kezdeményezés nem felelt meg a nyilvántartásba vétel feltételeinek, ezért ezeket elfogadhatatlannak nyilvánították:

 

További információk

Jelenleg aláírásokat gyűjtő európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezések weboldala

Az európa polgári kezdeményezésről szóló rendelet

 

IP/18/6581

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar