Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska građanska inicijativa: Europska komisija proglasila nedopuštenim zahtjev za referendum na razini EU-a o tome treba li Ujedinjena Kraljevina ostati ili napustiti Uniju

Bruxelles, 28. studenoga 2018.

Europska komisija danas je odlučila da neće registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Referendum na razini EU-a: žele li europski građani da Ujedinjena Kraljevina ostane ili napusti Uniju”.

Komisija je utvrdila da uvjeti za registraciju te inicijative nisu ispunjeni jer pitanje nije u nadležnosti EU-a.

U inicijativi se navodi:„Svi europski građani trebali bi imati mogućnost izraziti svoje političko mišljenje o tome žele li da Ujedinjena Kraljevina ostane u Europskoj uniji”. Organizatori pozivaju Europsku komisiju da „podrži ispitivanje javnog mnijenja kojim bi se građanima svih 28 država članica dala mogućnost da se očituju o tome žele li ili ne žele Brexit.”Člankom 50. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji (UEU) svakoj se državi članici izričito dopušta izlazak iz Unije u skladu s njezinim ustavnim odredbama. Iako Europska komisija žali zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti Europsku uniju, poštuje ishod referenduma.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona te je u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe Ugovora, pokrenuta kao instrument s pomoću kojega građani mogu utjecati na politički program. Komisija je 2017. u okviru govora predsjednika Junckera o stanju Unije iznijela prijedloge za reformu europske građanske inicijative kojima bi se ona učinila još pristupačnijom.

Ako europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima Komisija za to ima ovlasti.

Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

U zadnje dvije godine Komisija je registrirala četiri inicijative povezane s Brexitom:

 

Dvije inicijative povezane s Brexitom nisu ispunjavale uvjete za registraciju i proglašene su nedopuštenima:

 

Više informacija

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Internetska stranica europske građanske inicijative

Uredba o građanskoj inicijativi

 

IP/18/6581

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar