Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Enotni digitalni trg: dogovor pogajalcev EU za lažji čezmejni dostop do televizijskih in radijskih vsebin na spletu

Bruselj, 13. decembra 2018

Pogajalci Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta so danes dosegli politični dogovor v zvezi s predlagano zakonodajo o avtorskih pravicah za televizijske in radijske programe.

Z novimi pravili bodo evropske radiodifuzne hiše lažje omogočile dostop do nekaterih oddaj na svojih spletnih storitvah predvajanja televizijskega programa v živo ali s časovnim zamikom. Poenostavljena bo tudi distribucija večjega števila radijskih in televizijskih kanalov prek operaterjev storitev retransmisije. Ta dogovor pomeni pomemben korak na poti k popolnoma delujočemu enotnemu digitalnemu trgu.

Podpredsednik Komisije, pristojen za enotni digitalni trg, Andrus Ansip je dejal: „Zelo sem zadovoljen, da smo dosegli še en dogovor, s katerim se približujemo delujočemu enotnemu digitalnemu trgu. Posodobljena pravila o radiodifuziji so pomemben del sestavljanke. Ta uredba bi lahko sprostila veliko količino radiodifuznih vsebin prek meja in koristila 41 % Evropejk in Evropejcev, ki spremljajo spletno televizijo, pa tudi 20 milijonom državljank in državljanov EU, ki ne prebivajo v državi EU, v kateri so bili rojeni.“

Evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je dodala: „Današnji dogovor pomeni dvojno zmago za evropsko kulturno raznolikost: državljani bodo imeli boljši dostop do bogate evropske vsebine, ustvarjalci in avtorji pa bodo ustrezno nagrajeni za svoje delo.“

Na spletu spremlja televizijo 41 % Evropejk in Evropejcev, število pa je še višje pri mlajši generaciji s 50 % 15- do 24-letnikov, ki to počnejo vsaj enkrat na teden. Televizijske serije in filme prek spletnih radiodifuznih storitev spremlja 19 % Evropejk in Evropejcev med 15. in 45. letom.

Katere spremembe bo direktiva uvedla v distribucijo televizijskih in radijskih programov?

  • Načelo države izvora: direktiva uvaja načelo države izvora, ki bo olajšalo licenciranje pravic za nekatere oddaje, ki jih radiodifuzne hiše želijo ponuditi prek svojih spletnih storitev (sočasno oddajanje, časovni zamik in druge storitve, ki dopolnjujejo osrednjo radiodifuzijo, npr. predogled). S tem mehanizmom bodo radiodifuzne hiše lahko radijske programe, televizijska poročila in dnevnoinformativne oddaje ter v produkcijo, ki jo v celoti same financirajo, dale na voljo na spletu v vseh državah EU.
  • Retransmisija: direktiva ponuja mehanizem za lažje licenciranje pravic za retransmisijo radijskih in televizijskih programov, kar pod določenimi pogoji vključuje storitve retransmisije prek interneta. Ta ukrep bo po pričakovanjih prispeval k širši distribuciji radijskih in televizijskih kanalov.
  • Neposredna dostava: neposredna dostava je postopek, ki ga radiodifuzne hiše vse pogosteje uporabljajo za oddajanje svojih programov javnosti. Z novimi pravili bo imetnikom pravic zagotovljeno ustrezno plačilo, kadar se njihova dela uporabljajo v programih, ki se oddajajo z neposredno dostavo. Radiodifuznim hišam in distributerjem, ki uporabljajo ta postopek, bo zagotovljena pravna varnost.

Naslednji koraki

Današnji politični dogovor bosta morala v naslednjih tednih potrditi Evropski parlament in Svet EU.

Ozadje

Evropska komisija je septembra 2016 predlagala uredbo za lažje licenciranje pravic za nekatere vrste spletnega oddajanja radiodifuznih hiš in retransmisijo televizijskih in radijskih programov. Predlog je del širše pobude za prilagoditev avtorskega prava EU digitalni dobi.

Danes radiodifuzne hiše vse pogosteje ponujajo svoje oddaje na spletu. Njihov spletni program pa pogosto ni na voljo v drugih državah članicah, kot je država članica izvora, četudi bi lahko obstajalo veliko zanimanje (na primer zaradi jezika). Čezmejni razvoj teh storitev ovira zapleten sistem pridobivanja pravic (tj. pridobivanje dovoljenj imetnikov pravic).

Danes dogovorjena direktiva dopolnjuje veljavno direktivo o satelitskem radiodifuznem oddajanju in kabelski retransmisiji, ki že omogoča čezmejno satelitsko oddajanje televizijskih in radijskih programov iz drugih držav članic in njihovo retransmisijo po kablu. Zahvaljujoč direktivi o satelitskem radiodifuznem oddajanju in kabelski retransmisiji so številni televizijski kanali na voljo v državah članicah, ki niso država članica izvora. To krepi evropsko kulturno raznolikost ter koristi Evropejkam in Evropejcem, ki živijo v drugi državi članici.

Več informacij:

Informativni pregled: Boljši dostop do avdiovizualnih programov po vsej Evropski uniji: dejstva in številke

Sporočilo za medije: Komisija predlaga sodobna pravila EU o avtorskih pravicah za razcvet in dostopnost evropske kulture

IP/18/6541

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar